Zaštita šljive od bolesti

Kao i ni jedan drugi posao koji daje kvalitetne finalne proizvode, tako ni uzgoj šljiva i pažnja i vreme koje im se poklanja da bi krajnji proizvod bio što zdraviji i ukusniji, nije ni malo jednostavan.

Za svaku od sorti, bilo da je u pitanju Stenli, Požegača, Čačanska rodna ili Čačanska lepotica, potrebno je obezbediti adekvatne uslove za rast i razvoj. Svi parametri, od tla, temperature, vode do izbora sorte i sadnog materijala, moraju biti zadovoljeni. Međutim, čak i ako sve uradimo kako treba, planove nam mogu pokvariti razne bolesti i štetočine koje napadaju ovu biljku.

Zaštita šljive od bolesti

Bolesti koje napadaju šljivu

Sve bolesti šljive mogu se podeliti u zavisnosti od uzročnika na bakterioze, viroze i mikoze. Generalno postoji nekoliko najznačajnijih bolesti šljive, a to su Plamenjača, Rđa, Rogač i Šarka  šljive.

Plamenjača šljive jeste gljivično oboljenje šljive koje napada pre svega list. Tako ona dovodi do preteranog opadana lišća, što će na kraju kao rezultat dati nedovoljno zreo plod koji nije spreman za bilo kakvu upotrebu. Gubici su veliki. Promene se javljaju u vidu žutih, pa sve do narandžasto-crvenih pega, promera i do 15mm. Na listu ih može biti i do 10 kada govorimo o jakoj infekciji.

Rđa šljive je, pored plamenjače, jedna od najštetnijih bolesti biljke. Takođe zahvata list, i takođe je u pitanju gljivično oboljenje. Manifestuje se u vidu crnih pega na listu, a sve to doprinosi, kao i kod prethodne bolesti, slabijem rodu za narednu godinu. Ovoj, kao i prethodnoj bolesti podležu sve sorte.

Rogač šljive napada plodove. Javlja se u pojedinim godinama, obično u kišno i hladno proleće. Ovu bolest lako je prepoznati. Karakteristika je da su plodovi kod ove bolesti znatno veći od nezaraženih plodova, da im je boja od svetlo zelene, do sivkaste, kao i da kasnije pocrne i svenu.

Šarka šljive je najopasnija bolest šljive. Radi se o virusnom oboljenju koje dovodi do smanjenja prinosa i do 30%-40%. Simptomi se javljaju u vidu mozaika na listu i svetljubičastih pega na plodu koji opada oko mesec dana pre berbe, i apsolutno je neupotrebljiv.

Zaštita šljive od bolesti

Da bismo svoju biljku zaštitili od raznih bolesti i drugih štetnosti, moramo se pridržavati nekih osnovnih pravila pri njenom gajenju.

Razni tretmani bakarnim preparatima, zatim tzv plavo prskanje i krečenje stabala, pomaže nam da se izborimo protiv raznih patogena koji mogu da prezime na našoj biljki i izazovu razna oštećenja i odumiranja delova iste. Tu su i Bakarni oksihlorid, Plavo ulje, Galmin i Akord, kao najpoznatiji zaštitnici.

Zaštita od Plamenjače šljive vrši se nakon cvetanja, kada infekcija dostigne svoj maksimum. Od fungicida koji su u upotrebi pomenućemo Folpan, Polyram, Kaptan, Star i drugi.

Zaštita od Rđe šljive vrši se istim preparatima u dva prskanja. Prvo je 5-6 nedelja nakon cvetanja, a drugo nakon 20 dana.

Za Rogač šljive najbolje je primeniti preparate bakra i to pred samo pupljenje.

I za kraj za Šarku  šljive, najbolja je zdravstvena kontrola zasada, zatim krčenje i uništavanje mladih zaraženih stabala u prvih 5 godina.

Da bismo dobili zdrav i ukusan plod, i da bismo ga mogli upotrebiti za spravljanje još boljih i ukusnijih namirnica, moramo se pozabaviti pravilnim uzgojem ovog voća. Za to je najbolje konsultovati dugogodišnje uzgajivače i poljoprivrednike kao i druge školovane ljude koji se u to najbolje razumeju.

Sponzorisano:

Loading...