Čia semenke – hranljivost, upotreba i recepti

Egzotične čia (chia) semenke koje nam dolaze iz predela Srednje i Južne Amerike sve su popularnije i na našem tržištu. U aktuelnom trendu organske, sirove i zdrave prirodne hrane, ova biljka ima svoje zasluženo mesto. Čia semena su bogata korisnim nutritijentima, odličan su izvor minerala i drugih hranljivih materija, a na organizam deluju blagotvorno. Sve popularnije organske semenke i druge biljne namirnice kojima se danas teži kao redovnim na meniju koristile su se od davnina, pa tako i čia seme. Njihovo ime na drevnom jeziku naroda Maja označava snagu, te u njihovu lekovitu moć i hranljivost svakako ne treba sumnjati.

Čia je jednogodišnja biljka, Salvia hispanica, čija su prirodna staništa Meksiko i Gvatemala, a može se naći i u Peruu, Boliviji i Paragvaju. Ona cveta očaravajuće lepim belim i ljubičastim cvetovima, u gustim visećim grozdovima. Cvetovi biljke se razvijaju u lekovito čia seme, koje može biti od crne do bele boje. Za blagotvorna svojstva čia semena su znali stari narodi središnjih delova Amerike, Asteci i Maje. Astečki narodi su gajili čiu kao jedan od glavnih prehrambenih useva, u doba pre nego što je evropski čovek stupio na njihovo tle. Seme biljke su upotrebljavali i kao namirnicu i kao ritualni element u ceremonijama.

chia semenke – hranljivost, upotreba i recepti

Čia semenke su danas jedno novo, a mogli bismo reći ponovno otkriće, u oblasti zdrave ishrane i modernih trendova u nutricionizmu. One su još jedna savremena superhrana, širom planete popularne zbog svoje nutritivne vrednosti, kao i lakog načina za upotrebu. Čia seme svoju popularnost postepeno stiče otprilike u poslednje dve i po decenije i to sa punim pravom.

Šta sadrže čia semenke i zašto su zdrave?

Čia semenke se koje možemo da nađemo na tržištu se uzgajaju na ekološki sertifikovanim zemljištima, a proizvođači moraju da ispunjavaju evropske standarde organskog uzgoja. U usevima čie se ne koriste pesticidi, veštačka đubriva i genetski modifikovani organizmi. Semenke čie su bogate hranljivim i korisnim materijama i imaju izuzetno pozitivno delovanje kada se upotrebljavaju u ishrani. One su bogate zdravim masnim kiselinama, hidriraju organizam, pomažu u regeneraciji i vraćaju energiju. Pored toga su veoma sita namirnica koja podstiče probavu i bolju apsorpciju hranljivih materija iz drugih namirnica.

Antioksidansi – Bogate su antioksidansima, što ima značajan efekat na unapređenje opšteg zdravlja. Antioksidansi su važni za borbu organizma protiv štetnih slobodnih radikala i za izbacivanje toksina. Imuni sistem zato postaje jači, a organizam manje podložan oboljevanju.

Vlakna – Sadrže značajan udeo vlakana koja su neophodna za dobro varenje i metabolisanje hrane. Upravo zbog vlakana su dobre i za ishranu tokom redukcionih dijeta, zato što deluju povoljno na metabolizam, a istovremeno pružaju duži osećaj sitosti.

Mangan, fosfor i bakar – Čia seme sadrži dosta korisnih minerala, među kojima je najvažniji mangan. Mangan igra vitalnu ulogu u rastu i razvoju mišića i kostiju. Fosfor iz čia semena pomaže regeneraciji i održavanju tkiva, dok bakar predstavlja neophodan element za zdrav i pravilan rad srca. Bakar je i mineral koji nam najčešće nedostaje u ishrani, a čia seme je odličan izvor ovog minerala.

Kalijum i kalcijum – Takođe obiluju ništa manje bitnim kalijumom, a u dve kašike čia semena se nalazi čak dvaput više kalijuma nego u jednoj banani, za koju se odavno zna da je njegov odličan izvor. U čia semenu ima i dosta kalcijuma, koji je za kosti vitalan, a takođe od velikog značaja za mozak i nervni sistem.

Gvožđe – Među mineralima u čia semenu se posebno izdvaja gvožđe, koje sadrži u značajnom udelu. Kao što znamo, gvožđe je sastavn deo hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama, a hemoglobin je neophodan za prenos kiseonika u čitavom telu.

Masne kiseline – Čia seme obiluje korisnim omega 3 masnim kiselinama, koje čine trećinu njihovog sastava. U tom smislu su one najbolji izvor zdravih i korisnih masnoća, koje su značajne za metaboličke procese i opšte zdravlje. Bogate su proteinima, zbog čega se preporučuju u ishrani sportista, za oporavak i regeneraciju mišića.

Vitamini – Jedino u čemu čia seme manjka jesu vitamini. Pored obilja minerala, one nesadrže značajan udeo vitamina, kakav imaju neke druge namirnice. One sadrže manji udeo vitamina A, B, E i D, a svi oni su značajni za dobar vid, zdravu kosu, nokte i kožu, zube, mišiće i nervna tkiva.

Ne sadrže značajan udeo šećera, oksida niti glutena i zato predstavljaju idealnu namirinicu za različite grupe ljudi. Odlične su kao dodatak jelima i pogodne i za osetljive osobe, osobe koje pate od dijabetesa, stomačnih tegoba i problema sa srcem.

Upotreba čia semena u ishrani

Čia semenke su neutralnog ukusa i nemaju uticaj na druge namirnice uz koje se konzumiraju. Najčešće se koriste kao dodatak obroku, koji ga obogaćuje mnoštvom hranljivih i pozitivnih sastojaka. Obično se dodaje u salate, kao dodatak u toku pripreme raznih peciva, kolača i hleba, a mogu se dodavati i kiselim mlečnim proizvodima. Samlevene čia semenke se dodaju u jogurt ili kefir i čine ih kompletnijim obrokom.

Kombinuju se uz orašaste plodove i žitarice, a najbolje se slažu sa bademima, kukuruzom i prosom. Mogu da se koriste kao dodatak musli obrocima, uz razne vrste mekinja i pahuljica. Koriste se i u pripremi kuvanih i jela od mesa, dodaju se u supu, ćufte, pa i u smesu za pohovanje, kao hranljiva zamena za prezle. Svakom jelu u koje se dodaju one povećavaju nutritivnu vrednost i obogaćuju hranu dijetalnim vlaknima, što omogućuje lakše varenje.

Recepti sa čia semenom

Čia semenke se lako vare, nežnog su ukusa, a u pripremi ne moraju da se melju kako bi njihovi sastojci bili iskorišćeni i da bi mogle da se vare. Čia semenke ne treba pržiti, jer će termičkom obradom izgubiti značajan udeo korisnih nutritijenata. One lako upijaju vodu i pre upotrebe je dovoljno da odstoje potopljene desetak minuta. Za to vreme nabubre i skoro se pretvore u kašu, nakon čega mogu da se konzumiraju i kašičicom i dodaju u druga jela.

Puding sa čia semenom – Sa čia semenkama se mogu pripremiti mnoge zdrave poslastice i idealni međuobroci. Evo kako se sa njima pravi ukusan i zdrav puding. Potrebno je:

 • 3 kašike čia semenki
 • 2 kapike kokosa
 • 2 kašike meda
 • 3 dl kokosovog mleka

Sve sastojke pomešati tako da se masa lepo sjedini i odložiti u frižider preko noći. Za to vreme će semenke nabubreti i dobiti lepu želatinastu strukturu, kao puding. Pre serviranja ostaviti malo da odstoji na sobnoj temperaturi. Po želji se može dodavati i sveže voće u toku pripreme.

Čia kinoa keksići – Čia seme se često dodaje u receptima za zdrave grickalice i užinu, kao što su hrskavi keksi od kinoa pahuljica. Za ovu zdravu poslasticu je potrebno:

 • 5 kašika čia semenki
 • 150 gr kinoa pahuljica
 • 50 gr urmi
 • 50 gr tamne čokolade
 • 2 banane
 • 1 kašika bademovog putera
 • ½ l bademovog mleka
 • Malo cimeta

Zagrejati rernu na 180 stepeni, a za to vreme u manjoj posudi pomešati čia semenke i bademovo mleko i ostaviti da nabubre. U većoj posudi izgnječiti banane, dodati kinou, maslac od badema, čia seme sa mlekom i mešati da se dobije jednolična smesa. Na kraju lagano umešati komadiće čokolade i urmi i dodati malo cimeta. Oblikovati keksiće i peći na papiru za pečenje oko dvadesetak minuta ili dok ne dobiju zlatasto rumenu boju.

Sponzorisano:

Loading...