Definicija mišića pomoću ishrane

Izvajano telo sa definisanim mišićima san je većine. Put do tela kakvo želite je težak, ali nije nemoguć. Fizička aktivnost u vidu odlazaka u teretanu, vežbanja kod kuće ili bilo koje vrste sporta, nužna je za oblikovanje tela, ali čini samo jedan deo ostvarivanja cilja. Iako upravo to mnogima najteže pada, ishrana čini čak 60 % udela u održavanju kilaže i definisanju mišića. Još od kada je nastao moderan trening, pitanje ishrane za definiciju mišića interesuje sve vežbače.

Ljudi se često pitaju kako ne mogu da skinu salo sa stomaka iako rade 500 trbušnjaka dnevno, a ne vide da prave grešku u loše balansiranoj ishrani. Mišićna definicija podrazumeva maksimalno smanjenje telesne masti, koja kod rekreativaca treba da bude između 8 i 13 %. Bez pravilnog energetskog unosa i kombinovane ishrane, gotovo je nemoguće oblikovati mišiće.

Definicija mišića pomoću ishrane

Program ishrane za definiciju mišića predstavlja balans unosa proteina, masti i ugljenih hidrata. Proteini iz namirnica pretvaraju se u mišić, a ugljeni hidrati postaju izvor snage i pokretač organizma. Važno je kada se koje namirnice konzumiraju, tačnije, da li ste aktivni u tom delu dana. Ugljene hidrate je nabolje konzumirati za doručak, pre treninga, velike fizičke aktivnosti i trošenja velike količine energije. Ako u tom periodu ne obezbedite telu dovoljnu količinu ugljikohidrata, organizam će trošiti rezerve i neće doći do formiranja mišića nego do opadanja definicije.

Ipak, namirnice bogate ugljenim hidratima ne smete konzumirati prekomerno jer, količina koja se ne potroši kroz neku aktivnost, taloži se u organizam u vidu masnog tkiva. Osim toga, ne preporučuju se posle treninga kako bi se telo brže oporavilo. Najbolji izvori ugljenih hidrata su: crni hleb, integralni pirinač, ovsene pahuljice, bareno povrće, ovas, ječam i druge žitarice.

namirnice u kojima ima ugljenih hidrata

Uz ugljene hidrate neophodno je unositi i dovoljnu količinu proteina, čiji unos treba povećavati srazmeno smanjenju unosa ugljenih hidrata. Ukoliko smanjite i unos proteina, usporićete metabolizam i dobiti na masi.

Proteine treba unositi tokom čitavog dana i trebali bi da zauzimaju dve trećine svakog obroka. Namirnice bogate proteinima su: riba, pileće i ćureće belo meso, kuvana jaja, banane, mlečni proizvodi, soja, crveno meso, bareni pirinač i testenine.

Uz pravilnu ishranu, neophodan je i unos odgovarajuće količine tečnosti, koja omogućava razgradnju proteina u organizmu i koja doprinosi njihovom pretvaranju u mišiće.

Takva ishrana štiti mišić od razgradnje i podstiče sagorevanje masti i kalorija, a pri tom daje dovoljno energije. Kako bi se efekat definisanja mišićne mase video što brže i bolje, obroke je potrebno rasporediti tako da budu uravnoteženi i da sadrže hranu koja pruža osećaj sitosti, a nikako gladi ili nadutosti.

Najbolje bi bilo jesti 4 do 6 puta dnevno, tako što će proteini i ugljeni hidrati biti kombinovani u svakom obroku. Ishrana za definiciju mišića najčešće traje od 6 do 13 nedelja. Brzina oblikovanja zavisi od nekoliko različitih faktora, kao što su doslednost programu ishrane, genetika, odabir suplemenata i, naravno, kvalitet treninga.

Ipak, pre nego što se upustite u ceo proces mišićne definicije, najbolje je da se savetujete sa stručnjakom, kako biste kreirali pravilno izbalansiran program ishrane i precizno određen trening baš prema vašim potrebama.

Takođe, stručnjaci će voditi evidenciju o napretku kroz merenje telesnih masti i mišićne mase putem vage sa bioinpedancom.

Ukoliko ipak ne dobijete željene rezultate, možete se odlučiti i za neke od tretmana koji vam mogu dati instantnije rezultate. Neki od tih tretmana su liposukcija i zatezanje stomaka.

Sponzorisano:

Loading...