Ishrana kod dijareje

Ispravna ishrana je vrlo bitna za ublažavanje dijareje.

Preporučuje se hrana koja ne sadrži veliku količinu nerastvorljivih vlakana, jer ove supstance previše stimulišu creva i tako pojačavaju dijareju.

Odaberite hranu koja će nadoknaditi gubitak tečnosti i, povrh svega, izgubljene minerale (natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum).

Za zaustavljanje dijareje preporučuje se sledeća hrana:

– Beli pirinač: Oduvek se konzumirao za ublažavanje dijareje. Najbolje je skuvati ga i preliti s malo maslinovog ulja. Takođe možete probati puding od pirinča.

– Beli hleb ili rafinisana pasta: Skrob koji se nalazi u njima uspešno leči dijareju.

Banane: Vrlo lako se vare i ne opterećuju debelo crevo. Imaju visok sadržaj kalijuma, koji treba nadoknaditi zbog gubitka tečnosti.

banane

– Šargarepa: Reguliše rad creva i sprečava zatvor jer je bogata pektinom. Pektin ublažava dijareju. Često se koristi za lečenje dijareje kod beba. Preporučuje se da im se daje šargarepa koja je kuvana 90 minuta, oceđena i zgnječena.

– Jabuke: Mada ovo može zvučati kontradiktorno za dijareju, ali zbog visokog sadržaja pektina, jabuke regulišu rad creva i deluju kao blag laksativ kod zatvora, naročito ako se jedu rano ujutru. Pektin ima svojstvo apsorbenta, zbog čega blagotvorno deluje na kolitis, dijareju, gastroenteritis i na ostale bolesti koje prati obilna i meka stolica.

– Kruške: Zbog svog blagog svojstva astringenta, kruške su odlične za lečenje dijareje i kolitisa.

– Ribizle: Zahvaljujući sadržaju tanina, ribizle, naročito crne, zaustavljaju dijareju.

– Jogurt sa probioticima: Crevima su potrebne brojne dobre bakterije jer se one bore protiv loših bakterija, koje izazivaju nekoliko vrsta dijareje. Jogurt je veoma hranljiv, jer ima visok sadržaj proteina, kalcijuma i ugljenih hidrata, zahvaljujući kojima obnavlja crevnu floru i podstiče rast dobrih bakterija. Posebno je delotvoran jogurt sa probioticima, odnosno mikroorganizmima lactobacillus acidophilus i lactobacillus bifidus.

– Voćni sokovi: Sokovi od raznog voća i povrća se naročito preporučuju tokom dijareje, jer nadoknađuju izgubljenu tečnost i potrebne vitamine i minerale.

– Beli glog: Ova biljka ima visok sadržaj skroba, katehina i cinka i ima svojstvo astringenta, zbog čega vrlo uspešno leči dijareju. Probajte džem od belog gloga.

Dok imate dijareju, osim odgovarajuće ishrane, ne smete zaboraviti da pijete dosta vode da izbegnete dehidrataciju.

piti dosta vode

Hrana koju treba izbegavati tokom dijareje

Sledeća hrana se ne preporučuje kod dijareje:

– Bilo koju hranu koja nije pomenuta u prethodnom spisku ne treba jesti u prvih 24 sata nakon pojave dijareje.

– Hrana bogata rastvorljivim vlaknima jer preopterećuje creva. Ječam, suve šljive i sve vrste suvog voća treba izbegavati.

– Hrana na koju je osoba koja pati od dijareje netolerantna. Netolerancija na hranu često izaziva dijareju.

– Previše slatka hrana jer podstiče peristaltiku creva, pri čemu se dijareja pojačava.

– Slatka pića sa veštačkim zaslađivačima kao što su sorbitol ili manitol, koji takođe pojačavaju dijareju.

– Napitke koji sadrže kofein, kao što su kafa, čaj i koka kola, budući da ovi napici pospešuju eliminaciju tečnosti.

Sponzorisano:

Loading...