Kako posvetliti kosu?

Menjanje boje kose je jedan od omiljenih estetskih tretmana pripadnica lepšeg pola. Nova boja kose daje sasvim drugačiji dojam i može osvežiti celokupan izgled. Posvetljivanje kose je uvek u trendu i skoro da nema devojke ili žene koja bar jednom nije isprobala neki od načina za postizanje nešto svetlije nijanse od prirodne boje kose. Najlakši i najbrži način za posvetljivanje kose je, naravno, farbanje veštačkim bojama uz korišćenje blanša u frizerskom salonu, ali postoje i druge, manje invazivne metode.

Osim farbanja kose u frizerskom salonu, postoji i nekoliko prirodnih trikova za postizanje svetlije nijanse kose i u kućnim uslovima i to uz korišćenje potpuno prirodnih preparata. Hemijski sastav farbe za kosu i druga sredstva, koja su gotovo uvek neophodna da bi se kosa posvetlela, mogu da oštete vlasi, učine kosu suvom, slabom i lomljivom. Nekoliko sastojaka iz prirode mogu da zamene farbu, uz malo strpljenja i pravilnog načina upotrebe.

Kako posvetliti kosu

Prirodno posvetljivanje kose

Korišćenje prirodnih preparata za posvetljivanje kose je dugotrajniji i zahtevniji proces od jednostavnog farbanja kod frizera. Ukoliko ipak želimo da tretiramo kosu manje invazivnim sredstvima i postignemo nekoliko svetlijih nijansi na prirodan način, uz nekoliko prirodnih preparata možemo dobiti nijansu sličnu onoj koju imamo nakon dužeg izlaganja sunčevim zracima ili nešto svetliju.

Prirodni pigment kose, dubina trenutne boje i kvalitet proizvoda kojima je kosa tretirana su važan faktor koji će uticati na krajnji rezultat posvetljivanja kose prirodnim putem.

Posvetljivanje kose uz pomoć limuna

Limun ima prirodno svojstvo posvetljivanja i odavno je poznat u tretmanima postizanja nekoliko nijansi svetlije boje kose. Limunov sok deluje potpuno prirodno, a za pun efekat mu je potreban podsticaj sunčevih zraka, te je ova metoda idealna za vedre letnje mesece.

Postupak – Iscediti jedan ceo limun i pomešati sok sa pola šoljice tople vode, otprilike u razmeri jedan prema jedan. Razređeni sok sipati u bočicu sa raspršivačem, radi ravnomernijeg nanošenja po kosi. Isprskati čitavu kosu ovim preparatom i izaći napolje, kako bi se kosa prirodno osušila na suncu. Potpuno osušenu kosu nakon toga isprati vodom, a može se koristiti i čaj od kamilice, koji će dodatno pojačati efekat posvetljivanja.

Kod upotrebe limuna treba biti oprezan, jer prečesta upotreba može da isuši kosu. Savetuje se upotreba jednom do maksimalno dva puta nedeljno. Takođe se preporučuje dodatna nega kose uz pomoć pakovanja ili maski za negu.

Posvetljivanje kose čajem od kamilice

Kamilica se može koristiti za posvetljivanje kose kao sredstvo za ispiranje nakon tretmana limunom, ali i zasebno. Jak čaj od kamilice daje nekoliko nijansi svetliju kosu, a umirujuća svojstva kamilice su posebno pogodna za nežnu plavu kosu. Prirodna svojstva ovog preparata neguju kosu i održavaju njen sjaj. Cvetovi kamilice sadrže apigenin, prirodnu žutu boju koja dodatno posvetljuje kosu. Proizvodi od kamilice koji su namenjeni kosi idealni su za svaki tip i mogu se bez problema koristiti svakodnevno.

Postupak – Jak čaj od kamilice za posvetljivanje kose se priprema tako što se oko dve do tri male šolje cvetova kamilice prelije sa pola litra ključale vode i kuva oko petnaestak minuta. Skuvani čaj ostaviti da se ohladi oko pola sata, procediti i dodati mu sok od jednog limuna. U mešavinu dodati dve kašike regeneratora za negu kose. Preparat naneti na kosu i ostaviti pola sata, te isprati.

Osim svežih cvetova kamilice, koje nije uvek lako nabaviti, može da se koristi i običan čaj, samo u dvostruko većoj dozi od one koja se obično uzima za kuvanje toplog napitka od kamilice.

Posvetljivanje kose uz pomoć meda i cimeta

Pored brojnih izvrsnih svojstava koja med ima, ovaj prirodni sastojak je odličan čak i za posvetljivanje kose. Za pripremu preparata se preporučuje tamni šumski med, ali je pogodan i livadski.

Postupak – Dve kašike meda otopiti u pola šoljice tople destilovane vode. U mešavinu se može dodati i jedna kašika ekstra devičanskog maslinovog ili kokosovog ulja, kao i dve kašičice cimeta. Ovi dodaci podstiču proizvodnju vodonik peroksida, koji ima ulogu posvetljivača. Ovu mešavinu treba ostaviti da odstoji oko sat vremena, kako bi se stvorio vodonik peroksid, odnosno hidrogen. Naneti na kosu i ostaviti sat vremena. Kosa treba da bude vlažna sve vreme, te je preporučljivo zaštiti ti je kapom za plivanje ili kupanje ili aluminijumskom folijom. Posle sat vremena kosu isprati i oprati šamponom.

Ovaj tretman je odličan za negu, pošto med štiti kosu od isušivanja i dodatno je hrani, dajući svilenkasti osećaj na dodir, uz primetno svetliju nijansu.

Sponzorisano:

Loading...