Kako se zdravo hraniti

Zdrava ishrana, bez sumnje predstavlja put do lakšeg i jednostavnijeg poboljšanja i očuvanja zdravlja, kao i do poboljšanja lepote i produžetka života.

Čak i potencijalno prisutne genetske predispozicije za razvoj određenih vrsta oboljenja i zdravstvenih smetnji, mogu se eliminisati uz pomoć zdrave ishrane.

Sa druge strane, osoba koja je savršeno zdrava i bez ikakvih naznaka zdravstvenih smetnji, veoma brzo može razoriti svoj imunološki sistem, oštetiti mnoge vitalne funkcije i razboleti se ukoliko se hrani neredovno i neispravno.

Zato, razmišljajte na vreme, nadmudrite bolesti i ojačajte svoje zdravlje uz pomoć zdrave ishrane.

Kako se zdravo hraniti

Šta predstavlja zdrava ishrana?

Zdrava ishrana, ne obuhvata samo pravilan izbor zdravih namirnica, već i pravilan i zdrav režim i raspored obroka.

To znači, da zdrave namirnice treba konzumirati u okviru redovnih i dovoljnih obroka.

Ukoliko za svoju ishranu birate zdrave namirnice, ali ih konzumirate u nedovoljnim količinama i neredovno, to će dati znatno manji pozitivan učinak na vaše zdravlje nego ukoliko se hranite redovno i dovoljno.

Zato, neophodno je da dnevno imate tri glavna obroka i poželjno je jednu do dve užine između glavnih obroka.

Dovoljna količina hrane, varira i zavisi od vaše starosti, pola, zdravstvenog stanja, kao i stepena izloženosti stresu i psihičkom ili fizičkom opterećenju.

Uglavnom, dovoljnu meru namirnica možete odrediti sami, a nju označava trenutak osećaja sitosti.

Koje namirnice obuhvata zdrava ishrana?

Zdrava ishrana obuhvata pre svega prirodne i neprerađene namirnice, kao što su voće i povrće, posebno u svežem i termički neobrađenom stanju. Takođe, tu se svrstavaju i određene namirnice iz grupe mlečnih proizvoda, kao što su mladi sir, obrano mleko, jogurt, surutka i kiselo mleko, ali i određene vrste mesa kao što su nemasna mesa poput ribljeg mesa, belog pilećeg mesa, belog ćurećeg mesa i mladog junećeg mesa. Nešto ređe zastupljeno u ishrani, ali izuzetno zdravo je i konjsko meso.

Ovakve namirnice, predstavljaju izuzetno bogat i obilan izvor za zdravlje neophodnih elemenata kao što su proteini, minerali, vitamini i ugljeni hidrati.

Da li termička obrada namirnica ima uticaj na njihovu nutritivnu vrednost i kvalitet?

Termička obrada namirnica ima uticaj na nutritivnu vrednost i kvalitet namirnica. Taj uticaj ogleda se u tome, što se nakon termičke obrade znatno smanjuje nivo minerala i vitamina u sastavu namirnica. Zato, najbolje je jesti barenu hranu, jer na taj način hrana biva najmanje “oštećena”, odnosno u najmanjoj meri se menjaju njene prirodne osobine i njen prirodan sastav.

Prilikom prženja i pečenja, u većoj meri se smanjuje nutritivna vrednost namirnica.

Koje namirnice se ne uklapaju u režim zdrave ishrane?

Ukoliko za cilj imate da se hranite pravilno i zdravo, neizostavno je da budete upoznati i sa listom namirnica koje se nikako ne uklapaju u takav režim ishrane.

Nekoliko prvih mesta na listi takvih namirnica zauzimaju pre svega masne namirnice koje mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, kao što su povišen krvni pritisak, poremećen rad srca, zakrčenje krvnih sudova i drugi zdravstveni problemi. Istoj listi pridružuju se i intezivno začinjene namirnice, ali i industrijski obrađene i proizvedene namirnice, ako što su različite vrste mesnih prerađevina, takozvane grickalice, proizvodi brze hrane i slično.

Sponzorisano:

Loading...