Za šta je dobra surutka

Iako na trpezama nije toliko često zastupljena kao mlečni proizvod, surutka zaslužuje najveću pažnju u grupi ovih proizvoda.

Tu zaslugu zaslužuje svom sastavu i blagotvornom dejstvu koje ima na ljudski organizam.

Šta sve sadrži surutka?

Surutka je izuzetno bogata mineralima kao što su: magnezijum, cink, kobalt, natrijum, fosfor, mangan, kalijum, bakar i molibden.

Pored minerala, ona sadrži i belančevine. Konkretno, kada je reč o belančevinama sadržanim u sastavu surutke, izdvajaju se alfa-laktalbumin, munoglobulin, kao i laktoferin.

Alfa-laktalbumin, je belančevina koja je izuzetno odgovorna za sprečavanje i lečenje depresije, osim toga, ona i jača i štiti koštani sistem, a istovremeno i predstavlja izvor osnovnih aminokiselina neophodnih ljudskom organizmu.

surutka za trudnice

Munoglobulin i laktoferin, su belančevine koje sprečavaju i eliminišu upalne procese u organizmu, podižu i brane imunološki sistem i eliminišu mogućnost prekomernog razmnožavanja štetnih bakterija.

Surutka sadrži i proteine, kao i mlečne enzime i masne kiseline koje su odgovorne za održavanje balansa u crevnoj flori.
Uz to, surutka ima i osobinu da nakon što je uneta u organizam, u njemu pospešuje prirodno lučenje i proizvodnju serotonina, hormona koji je odgovoran za osećaj zadovoljstva i sreće.

Koja su sve blagotvorna dejstva surutke?

Spektar blagotvornog dejstva surutke na ljudski organizam je zaista širok. U nastavku ovog teksta, potrudićemo se da vam otkrijemo što više dragocenih činjenica o tome.

Surutka kao antioksidans koji čisti jetru i pluća

Surutka je jak prirodni antioksidans. Kao takva, ona je izuzetno korisna u procesima kada je neophodno izvršiti detoksikaciju organizma.

Izuzetno je korisna u postupku lečenja i obnavljanja jetre, jer pomaže da se jetra regeneriše i očisti od svih štetnih materija koje je apsorbovala iz organizma. Zbog toga, preporučuje se ljudima koji dugotrajno koriste ili su koristili jake terapije medikamentima. Ljudima koji imaju ili su imali problem sa alkoholizmom, ali i ljudima koji intezivno koriste cigarete.

Kao što detoksikuje jetru, surutka detoksikuje i pluća. Zbog toga, preporučuje se ljudima koji su često izloženi udisanju zagađenog vazduha, ali i onima koji boluju od plućnih bolesti, kao što su bronhitis, astma, upala pluća i slično.

Surutka kao izvor zdravlja za trudnice

Zbog svog bogatog sastava, a posebno zbog belančevina koje sadrži, surutka se posebno preporučuje trudnicama. U trudnoći, potreba organizma za belančevinama se čak trostruko povećava, pa je otuda jasan i razlog zašto treba piti surutku. Osim u periodu trudnoće, surutku je korisno piti i u periodu dojenja. U oba slučaja, blagotvornost sastojaka se ne odražava samo na mamu, već i na bebu.

Surutka pospešuje formiranje mišićne mase

Svojim sastavom i bogatim sadržajem proteina u njemu, surutka u velikoj meri pospešuje i ubrzava formiranje mišićne mase. Veliki broj aminokiselina koje su sadržane u njoj, direktno ulazi u sastav mišića. Osim toga, surutka sprečava pojavu grčeva u mišićima i leči upale mišića koje mogu nastati nakon treninga ili intezivnog fizičkog napora.

Surutka kao zaštita i odbrana od infekcija i sredstvo za jačanje imuniteta

Surutka kao što smo naveli, izuzetno efikasno brani organizam od upala i sprečava da u njemu dođe do prekomernog razmnožavanja štetnih bakterija. Uz to, ona jača imunološki sistem i brani organizam od svih potencijalnih zaraznih oboljenja i infekcija. Samim tim, preporučuje se u periodima kada je ustanovljeno prisustvo širenja virusnih infekcija, kao i u periodima vladanja epidemija.

U cilju odbrane organizma od infekcija, surutka je preporučljiva ljudima kod kojih je u toku oporavak od operacija ili koji su prošli kroz period lečenja dugotrajnih bolesti i kojima je organizam oslabljen.

Surutka brani i čuva crevnu i želudačnu floru

Suruta je izuzetno korisna kao sredstvo za odbranu i čuvanje crevne i želudačne flore. Zato, preporučuje se kod stanja kao što su mučnina, povećan nivo želudačne kiseline, dijareja, bolovi u stomaku i slično.

Surutka kao odličan saveznik tokom dijete

Obzirom na to da surutka ne sadrži visok nivo kalorija, preporučuje se kao odličan dodatak ishrani tokom dijeta. U toku dijeta, kada je organizam eventualno iscrpljen, surutka ga potkrepljuje i obogaćuje hranljivim materijama. Pritom, surutka pospešuje i ubrzava gubitak kilograma.

Sponzorisano:

Loading...