Za šta je dobar jogurt

Blagotvorna dejstva jogurta na Vaš organizam su višestruka. Ta činjenica, biće vam još važnija, ako se i sami ubrajate u red onih kojima je ovo jedan od omiljenih mlečnih proizvoda ili napitaka koje konzumiraju uz obrok.

Šta sve sadrži jogurt?

Moć blagotvornog delovanja na ljudski organizam, jogurt u velikoj meri duguje svojim sastojcima.

Konkretno, jogurt sadrži visok procenat različitih minerala, kao što su: kalcijum, magnezijum, fosfor, jod, kalijum i cink. Pored toga, on sadrži i određene veoma korisne aminokiseline koje doprinose procesu sagorevanja masnih naslaga i samim tim su neophodne ljudskom organizmu. Takođe, jogurt sadrži i korisne bakterije, kao i vitamine iz B grupe, kao što su vitamin B5 i B12.

Za šta je dobar jogurt?

Zahvaljujući opisanom sastavu, jogurt izuzetno korisno deluje na sledeća stanja i funkcije u organizmu:

sve prednosti jogurta

Umiruje želudačnu i crevnu floru:

Zahvaljujući korisnim bakterijama koje sadrži, jogurt oblaže zidove želuca i umiruje želudačne tegobe. Smanjuje prisustvo želudačne kiseline, umiruje bol u želucu i smiruje creva. Samim tim, jogurt se preporučuje kod osećaja mučnine ili bola u želucu, kod dijareje i problema sa varenjem, kod iritacije sluzokože želuca usled konzumiranja kiselih, ljutih i teško svarljivih namirnica.

Sprečava pojavu i razvoj štetnih mikroorganizama:

Jogurt deluje kao prirodni probiotik, kao takav, odličan je u preventivnom delovanju protiv pojave patogenih procesa u organizmu. Obzirom na to da je dejstvo probiotika široko, široko je i njegovo polje zaštite od štetnih mikroorganizama. Zahvaljujući takvom svojstvu, jogurt čuva imunološki sistem i samim tim jača odbranu organizma.

Čuva zdravlje i funkciju kostiju:

Zbog kalcijuma koji između ostalog sadrži, jogurt veoma efikasno čuva zdravlje i funkciju celokupnog koštanog sistema. Trajnim i redovnim konzumiranjem jogurta, jača se otpornost kostiju.

Doprinosi održavanju normalnog rada srca i normalnog krvnog pritiska:

Uz pomoć kalijuma koji sadrži, jogurt pospešuje i olakšava proces izbacivanja viška tečnosti iz organizma. Samim tim, on omogućava organizmu da se oslobodi viška natrijuma koji se putem soli unese u organizam i štetno deluje na rad srca i uzrokuje povišeni krvni pritisak.

Smanjuje rizik od pojave urinarnih infekcija:

Na isti način, dakle zahvaljujući prisustvu kalijuma u svom sastavu, jogurt pozitivno deluje i na rad bubrega i bešike, pospešujući izbacivanje tečnosti iz organizma. Čestim izbacivanjem tečnosti, organizam se brže oslobađa od toksina, urin postaje čistiji i samim tim rad bubrega i bešike postaje znatno lakši. Na taj način smanjuje se rizik od urinarnih infekcija.

Regeneriše kosu:

Zahvaljujući velikom broju različitih minerala u svom sastavu, jogurt izuzetno blagotvorno deluje na kosu ukoliko se koristi i deluje u vidu maske za kosu. Nakon redovnog tretiranja maskom od jogurta, kosa postaje regenerisana, vidno osvežena i obogaćena.

Ima pozitivno delovanje na kožu:

Na sličan način, dakle zavhaljujući visokom procentu minerala u svom sastavu, jogurt pozitivno deluje i na kožu, pružajući joj odličan izvor minerala koji su joj neophodni.

Ublažava posledice opekotina:

Jogurt ima izuzetno umirujuće dejstvo i koristi se kao sredstvo za lečenje opekotina, bilo da su one nastale usled kontakta kože sa vatrom ili usled preduge izloženosti suncu. U oba slučaja, jogurt ublažava upalu i deluje lokalno smanjujući temperaturu kože ili sluzokože na mestu gde se nalazi opekotina.

Uz to, jogurt sprečava pojavu štetnih mikroorganizama na mestu gde se nalazi opekotina jer deluje kao probiotik i uništava sve neželjene mikroorganizme. Najbolje dejstvo u cilju lečenja opekotina, jogurt je pokazao ukoliko se koristi u vidu obloga, koje se često menjaju, a nanose se tako što se jogurt sipa na gazu i ostavi da na mestu opekotine deluje sve dok se ne osuši.

Uz sve to jogurt odlično i osvežava, posebno ako se konzumira hladan i odličan je kao napitak ili dodatak jelima, posebno ukoliko sprovodite dijetu. Zbog nisko-kalorične vrednosti, idealan je u toku dijete da se kombinuje recimo sa voćem ili integralnim žitaricama.

Sponzorisano:

Loading...