Kako ukloniti bradavice prirodnim putem

Bradavice predstavljaju izrasline koje se javljaju na površinskom sloju kože i mogu se manifestovati u pojedinačnom ili grupisanom obliku. Ove izrasline, u zavisnosti od oblika koji ih karakteriše, podeljene su u tri vrste, a to su kružne, končaste i takozvane zaravnjene bradavice. Najčešće se na koži javljaju kružne bradavice i to su upravo one koje se mogu videti na prstima. Ovakve bradavice, javljaju se i na kolenima i na stopalima.

Končaste bradavice, po pravilu imaju izdužen oblik koji podseća na konac i upravo zato se i nazivaju končaste bradavice. Ova vrsta bradavica, javlja se neretko u regiji kapaka i u regiji vrata, ali poznati su i slučajevi njihovog prisustva na regiji lica oko usana ili oko nosa.

U poređenju sa ove dve vrste bradavica, zaobljene bradavice imaju nešto drugačije osobine i poseduju sklonost da se manifestuju kroz širi oblik, odnosno da zahvate veće površine kože. Recimo, zaobljene bradavice ponekad mogu biti tako velike da prekriju čak i celi površinu obraza ili celu površinu stopala. Kada se jave na stopalu, ove bradavice je ponekad teško prepoznati i razlikovati od kurjeg oka. Upravo to je razlog zbog kojeg se omogući njihovo širenje.

Kako ukloniti bradavice prirodnim putem

Zaobljene bradavice se ujedno i najteže leče, jer imaju osobinu da dubinski prodiru u kožu i da postanu tvrdokorno izražene.
Ono što je važno navesti kao zajedničku osobinu svih vrsta bradavica, jeste da one nastaju kao posledica dolaska kože u kontakt sa određenim vrstama virusa. Otuda, jasno je da se bradavice mogu preneti sa osobe na osobu i da se smatraju jednom od virusnih promena na koži. Budite vrlo oprezni sa njima, jer ukoliko ne budete pažljivi sa njima, možete napraviti ožiljke za čije rešavanje će vam biti potrebna pomoć plastične hirurgije.

U zavisnosti od vrste virusa koji je uzrokovao pojavu bradavica, zavisi i koliko njihovo prisustvo na koži treba shvatiti ozbijno. Recimo, jedna od najozbiljnijih ili najopasnijih vrsta bradavica, svakako su genitalne ili polne bradavice, poznatije pod nazivom kondilomi. Ove bradavice, koje se kako i sama reč kaže javljaju u genitalnoj regiji, nastaju kao posledica prisustva HPV virusa (humani papiloma virus) u organizmu i prenose se uglavnom seksualnim putem, ali i dolaskom u dodir sa kožom ili sluzokožom inficirane osobe. Prisustvo ovih vrsta bradavica, opasno je jer automatski ukazuje na prisustvo pomenutog virusa u organizmu, a upravo pomenuti virus predstavlja ne samo uzrok nastanka bradavica već i jedan od mogućih uzroka pojave karcinoma materice. Zbog toga ukoliko na svom telu primetite prisustvo genitalnih bradavica, bez čekanja i što hitnije, obratite se svom ginekologu koji će preduzeti potrebne mere i podvrgnuti vas lečenju ovog zdravstvenog problema. Lečenje genitalnih bradavica, sprovodi se postupkom takozvanog spaljivanja ovih bradavica i u zavisnosti od obima njihove izraženosti može se ponavljati i do nekoliko puta.

Ukoliko vaš problem nisu genitalne bradavice, već kako se u narodu kaže obične bradavice, treba da znate da vaš problem nije tako komplikova i da uklanjanju ove vrste izraslina na koži možete pristupiti na više različitih načina.

U nastavku teksta, mi ćemo sa vama podeliti informacije o tome kako se uklanjaju bradavice.

Kako ukloniti bradavice?

Ukoliko vas muči prisustvo bradavica na koži, naša prva preporuka, jeste da se obratite svom lekaru opšte prakse, koji će vas uputiti kod specijaliste koji će za vrlo kratak vremenski period od svega nekoliko minuta, rutinskom intervencijom rešiti vaš problem. Konkretno, lekar će uz pomoć primene tečnog azota (postupkom koji se stručno naziva krioterapija), bukvalno zalediti bradavicu ili bradavice sa kojima imate problem i potom će ih ukloniti sa vaše kože.

Ovakav postupak, ukoliko ste spremni da se sami oprobate u tome, možete obaviti čak i sami i to u svom domu uz pomoć specijalnog instrumenta sa sadržajem tečnog azota koji se kupuje u apotekama. Na ambalaži pomenutog instrumenta, priloženo je detaljno uputstvo o načinu njegove upotrebe, a u to vas može uputiti i farmaceut.

Osim na ovaj način, bradavice možete ukloniti i primenom nekih alternativnih metoda, koje se temelje uglavnim na receptima narodne medicine.
Konkretno, možete da isprobate neke od sledećih metoda:

– Sveža smokva:

Rasecite svežu smokvu na pola i iscedite je na područje bradavice, a zatim sačekajte da se osuši bez ispiranja ili brisanja kože. Postupak ponavljajte sve dok bradavica ne odpadne.

– Čuvarkuća:

Polomite svež list čuvarkuće i tičnošću koja je sadržana u njemu namažite područje bradavice. Postupak ponavljajte sve dok bradavica ne odpadne.

– Pena od piva:

Penu od piva nanesite u obimnoj količini na gazu, a zatim tom gazom previjte područje kože na kojem je prisutna bradavica. Nakon nekoliko sati skinite gazu i postupak ponavljajte svakodnevno sve dok bradavica ne opadne.

– Propolis:

Propolis nanesite direktno na bradavicu, a zatim područje bradavice zaštitite zavojem i hanzaplastom tako da vazduh niti voda ne može da prodre do bradavice. tek nakon dva dana skinite zavoj i ukoliko je potrebno ponovite postupak još jednom ili eventualno još dva puta.

– Ricinusovo ulje:

Svakodnevno, dva puta dnevno, odnosno ujutru i uveče bradavicu mažite ricinusovim uljem, sve dok ne opadne.

– Jabukovo sirće:

Svake večeri, na bradavicu nanesite oblogu od jabukovog sirćeta i skinite je tek ujutru. Ponavljajte postupak tek kada bradavica odpadne.

– Crni luk:

Svake večeri i svakog jutra, bradavicu mažite sokom od svežeg crnog luka i to ponavljajte takođe sve dok bradavica ne odpadne.

Sponzorisano:

Loading...