Krv iz nosa – uzrok, simptomi i prirodno lečenje

Krvarenje iz nosa (epitaksa) najčešće pogađa decu i starije i to dok vladaju virusne epidemije, respiratorne infekcije, onda krajem zime i početkom proleća, odnosno kada u organizmu postoji  manjak vitamina. Krvarenje najčešće dolazi iz prednjeg donjeg dela nosne pregrade i to u kapljicama, a može se javiti i iz zadnjeg dela septuma, iz sinusa, donjih i srednjih nosnih šupljina.

Ova pojava je često neugodna, naročito ako se nalazite van kuće i ne znate kako da zaustavite krvarenje. Pored toga, ona uglavnom ne predstavlja sama po sebi određenu bolest niti preti da ugrozi naše zdravlje, već može biti posledice nekih drugih promena koje se dešavaju u našem telu. 

Krv iz nosa – uzroci

Uzroci nastanka krvarenja iz nosa mogu biti lokalni i opšti. Lokalni uzroci mogu biti traumatski (iritacije, frakture, strana tela i drugo), mikroklimatski, endokrilni, razna zapaljenja i, u najgorem slučaju, tumori. Opšti uzroci krvarenja iz nosa su visok krvni pritisak, akutne infektivne bolesti (najčešće infekcija gornjih disajnih puteva), bolesti srca i krvnih sudova i neka hematološka oboljenja (leukoza, hemofilija i drugo).

Krv iz nosa – uzrok, simptomi i prirodno lečenje

Kapilarno krvarenje iz nosa je bezazlena pojava koja se javlja iz prednjeg donjeg septuma, dok arterijsko krvarenje je izazvano rupturom krvnog suda.

Razlozi ze često krvarenje nosa kod odraslih se traže u spoljašnjim faktorima, kao što su udarci, prelomi nosne kosti ili jako dugotrajno ili naglo izduvavanje nosa. Ovakvi uzroci su vidljivi i nisu zabrinjavajući. Kod odraslih krvarenje iz nosa može izazvati i nizak vazdušni pritisak (npr. planinarenje ili letenje), fizički napori, stres, uzbuđenje. U ovim slučajevima potrebna je konsultacija sa lekarom. U težim slučajevima, krv iz nosa je posledica urođenih anomalija krvnih sudova, tumora nosne šupljine i sinusa, visok krvni pritisak, oboljenja jetre, bubrega, srca, ali i nasledne bolesti septuma nosa.

Deci i mladjim osobama obično se krvarenje iz nosa javlja iz prednjih delova septuma nosa, odnosno regije koja je direktno izložena strujanju vazduha prilikom disanja, isušivanju služnice i mikrotraumama, povredama i slično. Deci se ova pojava dešava češće nego kod starijih i to zato što su sluzokožni kapilari u nosu još slabi. Tako, kod dece pucanje ovih kapilara može se desiti i usled običnog brisanja nosa, čačkanja ili kijanja. Zato nema razloga za brigu ako je krv iz nosa propratna pojava dečjih prehlada. Kod dece koja imaju uvećani treći krajnik često se javlja krvarenje iz nosa jer ona teško dišu pa drže usta poluotvorena, što dovodi da se služnica isušuje. Kod ove dece, krv iz nosa se često javlja i sa promenom vazdušnog pritiska.

Krvarenje iz nosa kod trudnica može da se javi usled hormonskih promena. Obično su kratkotrajna, mada mogu biti obilnija. Najčešće se saniraju u kućnim uslovima ili sama prodju. Ukoliko ne može da se zaustavi, ukoliko se javlja često ili u toku noći, potrebno je javiti se lekaru. Kao prevencija se preporučuje svež vaduh i izbegavanje duvanskog dima.

Kada se radi o jačim krvarenjima iz zadnjeg dela nosa, tada se radi o patološkim promenama ili nekim oboljenjima. Uzroci ovakvog krvarenja jeste jaka hipertenzija, arterioskleroza, krvne bolesti ili tumor. Ovakvo krvarenje može da ugrozi ili pogorša zdravlje pacijenata, pa je neophodna intervencija ORL specijaliste.

Upotreba nekih lekova, kao što su andol, aspirin, midol i drugi, tokom dužeg perioda, takođe, može izazvati krvarenje iz nosa. Ovi lekovi u dužem vremenskom periodu razređuju krv i doprinose pucanju kapilara u nosu.

Bez obzira na to koji su uzroci nastanka krvarenja iz nosa, ono spontano nestaje, a samo u malom broju slučajeva je potrebna lekarska intervencija. 

Krvarenje iz nosa – simptomi

Nosna sluznica ima razgranatu mrežu krvnih sudova i najgušća je u prednjem donjem delu nosne pregrade, odakle krvarenje obično i počinje. Najčešće počinje iz jedne nozdrve, a veoma retko iz obe. Javlja se iznenada i to kapljanjem ili naglim curenjem. Kada se krv javi kapljanjem, radi se o različitim intenzitetima kapljanja ali i različitim razmacima jedne kapi do druge. Ako je krvarenje jače, čini se kao da je prisutan tanji mlaz krvi.

Kada krv dolazi iz prednjeg dela septuma, ona po pravilu curi napolje. Ukoliko bolesnik drži glavu zabačenu unazad, moguće je da se krv sliva u ždrelo, a kod obimnijeg krvarenja da bolesnik tu krv guta, pa je posle najčešće povrati. Kada krv dolazi iz zadnjeg dela nosa, krv će se verovatno neposredno slivati u grlo, pa vraćati nazad.

Od intenziteta krvarenja često zavisi izgled i stanje bolesnika. Kada je krvarenje intenzivno, dešava se da se sliva i niz nos i niz usta, tada je bolesnik uznemiren i moguće da je jave i propratne pojave kako što je mučnina i nagon za povraćanjem. Kod jačih i težih krvarenja, bolesnik je često bled, ubrzava se puls, javlja se malaksalost i može doći i do nesvestice.

Zaustavljanje krvarenja iz nosa

Prvi korak ka zaustavljanju krvarenja jeste da se bolesnik smiri i usresredi. Zatim je potrebno da se palcem i kažiprstom čvrsto stegne nos, a za to vreme je potrebno da glava bude sagnuta (ne zabačena unazad jer tada se krv sliva u ždrelo i može da izazove gutanje krvi i kašljanje), a da se na potiljačni deo vrata stave hladne obloge. Posle desetak minuta krvarenje bi trebalo da prestane. Ukoliko ne stane, sledeći korak je da se vata natopi zasićenim rastvorom antipirina ili hiperoksidiranom vodom i takva da se stavi u nozdrve bolesnika. Ovi postupci su mogući samo ako je krvarenje iz prednjeg dela septuma.

Po zaustavljanju krvarenja, minimum 24 sata treba da se izbegavaju topli napici. Ukoliko postoji potreba za kijanjem, potrebno je da se kija kroz usta, kako vazdušna struja ne bi još više povredila sluznicu nosa.

Ukoliko krv dolazi iz zadnjeg dela septuma, ovi postupci neće pomoći već je neophodno da lekar zaustavi krvarenje. Lekar tada, između ostalih metoda, vrši prednju tamponadu nosnih hodnika. Radi se tako da specijalna gaza, natopljena u fiziološki rastvor, posle tamponiranja ostane da viri iz nozdrva napolju. Neophodno je da se drži 48 sati.

Ukoliko ni tada krvarenje ne prestane, neophodna je procedura uvođenja katetera kroz nos. Posto je ova procedura bolna, zahteva lokalnu anesteziju. Pored nje, vrši se i prednja tamponada. Bolesnik se u ovom slučaju hospitalizuje, detaljno ispita i podvrgne antibiotskoj terapiji.

Ako krvarenje dolazi usled ozbiljne spoljne ili unutrašnje povrede nosa, neophodno je potražiti pomoć ORL specijaliste, a u nekim slučajevima se vrši i hirurški zahvat nosne pregrade.

Krvarenje iz nosa – lečenje

Ukoliko se krvarenje iz nosa sporadično javlja i nije velikog intenziteta, nema potrebe za brigom, najverovatnije će se samo zaustaviti ili uz vašu malu pomoć. Ukoliko se krvarenje ne zaustavi posle pola sata i bude veoma obilno, javite se lekaru kako bi zaustavio krvarenje. Takođe, ukoliko se krv iz nosa baš često javlja (makar se i brzo zaustavljalo), skoro svakodnevno, potrebne su konsultacije sa lekarom.

Jedan od najvažnijih saveta za prevenciju krvarenja iz nosa je redovno provetravanje prostorija u kojima boravimo. Dobra prevencije jeste i stavljanje kockica leda na koren nosa, između obrva, a hladne obloge da se stavljaju na vrat. Hladnoća će pomoći da se suze krvni sudovi i tako smanji rizik od pucanja.

Kako bi suzili krvne sudove, možete probati i sa limunovim sokom ili uljem od lavande. Sasvim malo natopite nozdrve ovim tečnostima.

Da bi vam sluznice nosa uvek bile vlazne, neophodno je i da unosite dosta tečnosti. Za žene se preporučuje minimum dva litra dnevno, a za muškarce minimum tri litra. Unosite dovoljno voća i povrća, naročito vitamina C.

U bobri protiv ove neprijatne pojave može vam pomoći i čaj od šipurka i hrastovog lista. Potrebno je da ga pripremite tako da sastojci budu u proporcijalnim razmerama. Pije se čak osam puta dnevno i to po pola decilitra ovog čaja. Možete ga zasladiti medom ili dodati limunov sok.

Još jedan čaj se preporučuje za osobe koje pate od krvarenja iz nosa. Sastojci ovog čaja su: bela imela, rosopas, rusomača, hajdučka trava i list kupine, sve po 10 grama.

Za osobe koje imaju povišen krvni pritisak, anginu pektoris ili bolesti srca, sprema se čaj sa sastojcima: crvotočina, stabiljka preslice, stabiljka rusomače, listovi petoprste, listovi šumse jagode, listovi vinove loze, sve po 10 grama i doda se malo limunovog soka. Pije se osam puta dnevno po pola decilitra.

Sponzorisano:

Loading...