Levopront sirup protiv kašlja

Levopront sirup smatra se jednom od najboljih opcija u terapiji suvog, neproduktivnog kašlja, koji nadražuje i ometa normalan rad našeg respiratornog sistema.

Šta je suvi kašalj i zašto nastaje?

Kao najčešći krivci za iritaciju gornjih disajnih puteva nalaze se razni iritansi iz spoljne sredine, aerozagađenje, brojni alergeni, duvanski dim, ali i virusi i bakterije. Kada je u pitanju suvi, nadražajni kašalj, smatra se da su glavni krivci za njegov nastanak respiratorni virusi, naročito rasprostranjeni u jesenjem i prolećnom prelaznom vremenu.

Levopront sirup protiv kašlja

Smatra se da respiratorni virusi kakvi su Rotavirusi, Coronavirusi, Rhinovirusi i drugi, direktno oštećuju sluznicu bronhijalnog trakta, ali isto tako nadražuju nervne završetke prenosnika signala za refleks kašlja, i time dodatno izazivaju ovaj refleks, pa se kašljucanje ponavlja, postaje dosadno i toliko uporno da dodatno oštećuje sluznicu bronhija. Zbog toga ovaj problem perzistira i do 3 nedelje nakon prethodno preležane prehlade.

Levopront – sastav i doziranje

Osnovni sastojak ovog sirupa je aktivna supstanca Levodropropizin (organsko jedinjenje koje sadrži 13 atoma ugljenika i molekulsku masu od 236,310 Da).

Levopront sirup prodaje se u svim apotekama i izdaje se prevashodno uz lekarski recept. Nalazi se u staklenoj bočici u zapremini od 200 ml. Uz nju dobijate i odgovarajući dozimetar, radi lakše primene.

Levopront sirup namenjen je za upotrebu i deci i odraslima uz napomenu da sirup ne smeju koristiti deca mlađa od 2 godine.

Doziranje sirupa se vrši na sledeći način: kod odraslih i dece starije od 12 godina potrebno je uzeti 3 puta dnevno po 10 ml sirupa, uz napomenu da razmaci između ovih doza moraju biti veći od 6h, dakle najbolje na 8h uzimati po 10ml sirupa.

Najbolje da deca od 10-20kg uzimaju po 3ml sirupa na 8h, dok deca telesne mase od 20-30 kg uzimaju po 5 ml sirupa na 8h.

Lek se primenjuje sve do obustave suvog kašlja, a ukoliko se to ne desi u roku od 2 nedelje, terapiju prekinuti i javiti se lekaru.

Kontraidikacije za upotrebu Levopront sirupa

Upotreba Levopront sirupa zabranjena je za osobe koje su alergične tj preosetljive bilo na osnovnu, aktivnu supstancu leka, bilo na pomoćne supstance.

Deca mlađa od 2 godine ne smeju upotrebljavati ovaj sirup.

Trudnicama i dojiljama zabranjena je primena ovog sirupa.

Osobe koje pate od bolesti kakve su Kartagenerov sindrom i cilijarna diskinezija tj imaju smanjenu funkciju cilijarnog aparata (cilije su „dlake“ na ćelijama respiratornog/bronhijalnog trakta, koje imaju ulogu u transportu i izbacivanju sekreta) i izraženu bronhoreju, ne smeju koristiti ovaj preparat.

Posebna upozorenja kod upotrebe Levopront sirupa

Potrebna je posebna opreznost kod starijih osoba prilikom uzimanja ovog preparata, jer kod njih postoji poseban rizik za preosetljivost na aktivne supstance leka.

Osobe koje boluju od bubrežne insuficijencije, ili pak od insuficijencije jetre, ne smeju koristiti ovaj lek.

Levopront se ne sme kombinovati i uzimati zajedno sa sedativima.

Kako Levopront u svom sastavu ima i saharozu, poseban oprez savetuje se kod osoba koje su preosetljive ili imaju neke od naslednih bolesti vezanih za konzumaciju ove ili sličnih supstanci. Poseban oprez savetuje se i obolelima od Dijabetes mellitusa.

Interakcije sa drugim lekovima i hranom i nus-pojave

Lek se uzima odvojeno od obroka, jer nije dokazana interakcija sa hranom, nema gluten u sastavu i mogu ga uzimati oboleli od celijakije.

Od nus-pojava mogu se javiti:

  • Gastrointestinalni trakt – mučnina, vomitus, dijareja
  • Alergije – urtikarija, bronhospazam, dermatitis, anafilaksa
  • Kardiovaskularni sistem tahikardija, palpitacije, hipotenzija
  • poremećaji na nivou oka i bilateralni gubitak vida
  • neurološki simptomi – vertigo, tremor, sinkopa pa i do epi napada
  • dispnea, bronhospazam, pogoršanje kašlja – respiratorni sistem
  • slabost u ekstremitetima, edem, malaksalost

Zbog svih gore pomenutih nus-pojava, savetuje se poseban oprez kod upotrebe leka. Lek se dobija samo uz lekarski recept i dozvolu odabranog lekara za njegovu primenu.

Sponzorisano:

Loading...