Liker od dunja – lekovitost i recepti

Mirisna žuta dunja, kraljica jeseni. Lepa na ormaru, a još lepša na tanjiru , odnosno kao sastojak mnogih narodnih recepata iz kuhinje naših baka. Dunja je simbol ljubavi i sreće, mladosti i radosti. Očarava svojim opojnim mirisom u hladnim jesenjim danima i u vreme prvih snegova. Dunje se naširoko koriste u domaćoj kuhinji ovih krajeva, pre svega u pripremi zimnice. U tradicionalnoj kuhinji Bliskog Istoka i Mediterana se upotrebljavaju u jelima sa mesom, dok se azijske sorte često spremaju kao žele.

Slatko od dunja je skoro ritualni element dobrodošlice u starim srpskim kućama, a naši domaćini su se odavno izveštili u pripremu opojnog slatkog pića, likera od dunja.

Liker od dunja - lekovitost i recepti

Aromatična i lekovita dunja

Dunje se u našoj tradicionalnoj kuhinji koriste na više načina, uglavnom za pripremu slatka ili kao dodatak nekim poslasticama, poput domaće pite od jabuka, kako bi joj dale blago kiselkastu aromu. Liker od dunja je takođe narodni recept, jedan od omiljenih u regionu. Dunje su riznica veoma korisnih sastojaka i imaju blagotvorna svojstva za naše zdravlje, pa tako i domaći proizvodi koji se od njih spremaju imaju i lekovito dejstvo.

Zlatni plod dunje je oporog i kiselkastog ukusa i ne jede se sirov. Plodovi su veoma bogati vitaminom C, cinkom, kalijumom, bakrom, gvožđem i dijetetskim vlaknima. Sadrže i važna organska jedinjenja poput katehina, epikatehina i limonena.

Osim što se smatraju simbolom svega što je lepo i večno, dunje su lekovito voće. One mogu da pomognu u procesu mršavljenja, zahvaljujući velikoj količini neophodnih dijetetskih vlakana koja podstiču metabolizam. Korisne su kod gastrointestinalnih oboljenja i pomažu u boljem varenju, sprečavaju crevne upale, pa čak i kancerogena oboljenja. Smatraju se i još jednim prirodnim izvoeom za prevenciju raka, budući da su bogate antioksodantima, fenolima i fitonutrijentima, koji imaju efikasno dejstvo u borbi protiv štetnih slobodnih radikala, koji su krivci za razvoj raka. Dunje pomažu i protiv alergijskih reakcija, jačaju imuni sistem i otpornost organizma i pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem i krvni pritisak.

Recepti za liker od dunja

Dunje se retko konzumiraju sveže, ali su zato čudesan sastojak za pripremanje poslastica i slatkog pića, likera od dunja. Tako, uz primamljive tradicionalne i domaće recepte, možemo uživati u njihovim blagotvornim svojstvima i ukusnim receptima. Liker od dunja se odavno priprema u kuhinjama ovdašnjih domaćina, a osnovni sastojci su dunje, šećer i domaća rakija. Ostali sastojci se dodaju po ukusu, a svaka kuća ima neki svoj zanimljiv recept. Sledi nekoliko predloga za domaći liker od dunja.

Liker od dunja – Osnovni recept za liker od dunje sadrži voće, rakiju i šećer, a mogu mu se dodati i začini poput vanile ili cimeta. Za pripremu je potrebno:

  • 1 kg dunja
  • 1 l domaće rakije
  • 350 gr šećera
  • 1 štapić vanile ili cimeta

Dunje treba najpre dobro obrisati krpom. Za razliku od ostalog voća, one ne treba da se peru vodom. Dunje zatim oljuštiti i samo ljusku staviti u teglu za pripremu likera. Meso dunje može da se iskoristi za kompot ili neki drugi recept. Sipati rakiju i ostaviti teglu da stoji oko šest do sedam nedelja. Zatim ukuvati šećer u 2 dl vode, dodati cimet ili vanilu, pa sve zajedno pustiti da vri oko tri minuta. Izvadit i šipku cimeta ili vanile i ovakav sirup ohladiti, pa sipati u teglu sa ljuskama. Pomešati, pa procediti kroz gazu i presuti u pripremljene manje flaše.

Liker od dunja sa medom – Obično se liker od dunja priprema sa šećerom, ali u nekim domaćinstvima umesto njega koriste domaći med. Liker je podjednako ukusan i ima posebnu medenu aromu. Za pripremu je potrebno:

Dunje dobro obrisati krpom, bez pranja vodom i očistiti od truulih komadića. Prerezati ih i očistiti semenke i iseći na krupnije kocke. Staviti naseckane dunje u teglu, pa preliti rakijom i ostaviti oko šest do osam nedelja na tamnom mestu. Od dužine stajanja zavise boja i jačina arome likera. Nakon tog perioda procediti tečnost i dodati med. Bagremov med je najbolji izbor, zbog svog nežnog ukusa i svetle boje, ali može da se koristi i drugi. Promešati i ostaviti da stoji još oko mesec i po dana, uz povremeno mešanje, da se med potpuno otopi. Ako na kraju ostane malo taloga, ponovo procediti liker i presuti u čiste flaše.

Sponzorisano:

Loading...