Minerali za zdravlje

Da bi vaš organizam mogao normalno da funkcioniše, neophodan mu je konstantan izvor potrebnih minerala.

O tome koji su sve minerali neophodni vašem organizmu i na koji način oni deluju možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Koji su to minerali potrebni organizmu?

Kalcijum:

Ovaj mineral, neophodan je organizmu iz više razloga. Kao prvo, uključen je u građu svih kostiju, hrskavica i zglobova u telu. Samim tim, ovaj mineral održava zdravlje skeletnog sistema, čuva vašu pokretljivost i sprečava nastanak koštanih oboljenja, kao što je osteoporoza, reumatoidni artritis i mnoga druga koštana oboljenja.

Osim toga, kalcijum utiče i na brzinu koagulacije, odnosno zgrušavanja krvi nakon povreda. Takođe, ovaj mineral umanjuje simptome PMS-a, smanjuje rizik od nastanka hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska i učestvuje u procesu kontrakcije mišića.

Magnezijum:

Magnezijum je izuzetno bitan mineral u organizmu. On reguliše rad i funkciju mišićnog tkiva. Smanjuje stepen osetljivosti mišića na napor i sprečava pojavu upale ili grčeva u mišićima. Takođe, ovaj mineral doprinosi sprečavanju nastanka kardiovaskularnih problema, čuva uredan rad srca i krvnih sudova. Ovaj mineral smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, umanjuje ili potpuno neutrališe simptome glavobolje i daje poseban doprinos u održavanju zdrave trudnoće.

Gvožđe:

Gvožđe sprečava pojavu slabosti i iscrpljenosti organizma, istovremeno reguliše stabilnost nervnog sistema, jača koncentraciju i održava pozitivno raspoloženje. Samim tim, ovaj mineral utiče na sprečavanje dezorjentisanosti, ili ulaska organizma u depresiju i druga anksiozna stanja. Takođe, gvožđe čuva funkciju sna, sprečava nesanicu, podiže imunološki sistem i povećava fizičku izdržljivost tela.

Cink:

Ovaj mineral čuva funkciju čula ukusa i čula mirisa. Jača imunološki sistem i štiti zdravlje kostiju. Koristan je u trudnoći jer sprečava pojavu mogućih komplikacija i aktivno učestvuje u ubrzavanju procesa zarastanja tkiva nakon povreda ili operativnih zahvata.

hrana bogata cinkom

Selen:

Selen se kategoriše kao izuzetno snažan antioksidans. Kao takav, ovaj mineral oslobađa organizam od prisustva otrovnih materija, sprečava nastanak malignih oboljenja i utiče preventivno na pojavu reumatoidnog artritisa.

Bakar:

Bakar je posebno neophodan i blagotvoran u trudnoći, jer sprečava eventualna oštećenja ploda. Inače, ovaj mineral učestvuje u formiranju crvenih krvnih zrnaca, podiže imunološki sistem i čuva funkciju srca i mozga.

Hrom:

Ovaj mineral veoma uspešno i efektno reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga, hrom se primenjuje u pojedinim slučajevima kao zamena za insulin, kod osoba kod kojih je prisutna rezistentnost na insulin, odnosno kod osoba kod kojih upotreba insulina ne pokazuje dejstvo i ne daje efekat.

Jod:

Jod je izuzetno važan u procesu rada štitne žlezde. Iz tog razloga, preporučuje se osobama koje imaju poremećen rad ove žlezde. Takođe, jod je dobar i za normalan rad pluća i ima blagotvorno dejstvo na osobe koje boluju od plućnih bolesti.

Mangan:

Bez obzira što je potreba organizma za manganom izuzetno mala i iznosi svega od 2 ipo do 7 miligrama dnevno, ovaj mineral ima važnu ulogu u organizmu.

Konkretno, on omogućava normalan razvoj skeletnog sistema i čuva funkciju kostiju. Smanjuje osetljivost na stres i eliminiše simptome nervne razdražljivosti.

U nedostatku mangana u organizmu, može doći do trenutnog oštećenja sluha i pojave vrtoglavice.

Sponzorisano:

Loading...