Najbolji prirodni lekovi za grlo

Skoro svako dobije upalu grla u nekom trenutku. Deca dobijaju upalu grla češće nego odrasli. Upala grla je najčešće uzrokovana virusom, a u manjoj meri i bakterijom koja može da se razvije u ozbiljnu bolest.

Ali kako ćete znati da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija? Ukoliko traje više od nekoliko dana ili je praćena temperaturom, mučninom ili bolovima u stomaku, posetite doktora.

U drugim slučajevima, upala grla se leči bez ikakvih komplikacija, a može se lako izlečiti i sastojcima iz vaše kuhinje.

Šta je upala grla?

Upala grla je bolni osećaj u grlu koji otežava gutanje. Bakterije ili virusi uzrokuju upalu grla, medicinski poznatu kao faringitis. Upala grla je najčešće simptom bolesti kao što su prehlada, grip, zaušci, krajnici itd. U zavisnosti od oblasti gde se javlja bol, upala grla se zove:

 • Faringitis
 • Epiglotitis
 • Laringitis
 • Angina

Najčešći uzroci upale grla

 • Virusna infekcija
 • Bakterijska infekcija
 • Gljivična infekcija
 • Pušenje
 • Vikanje
 • Alergije

Kućni lekovi za upalu grla

Za brzo oslobađanje od upale grla, možete probati sledeće kućne lekove:

 1. Pijte čaj od đumbira. Možete spremiti čaj od đumbira tako što ćete staviti izgnječeno parče đumbira (dužine oko 2, 5 cm) u vodu i kuvati 2 do 3 minuta, a zatim ćete pripremiti čaj onako kako to obično i radite.
 2. Topao čaj od kamilice takođe oslobađa bola u grlu jer se bori protiv upala. Kuvajte dve kesice čaja u jednoj šolji ključale vode i procedite čaj. Možete dodati med ako želite sladak ukus.
 3. Udišite mirise eteričnih ulja. Koristite bilo koje eterično ulje koje imate kod kuće. To može biti lavanda, majčina dušica, sandalovina, eukaliptus itd.
 4. Ispirajte grlo mešavinom vode, soli i kurkume. Ovo je veoma efikasan lek za ublažavanje bola, a i svi sastojci su dostupni 24h dnevno u kuhinji. Dodajte jednu kašičicu soli i prstohvat kurkume na 2, 5 dl tople vode. Mešavina ne bi trebalo da bude vruća jer možete da opečete grlo.
 5. Kuvajte listove bosiljka u vodi i pijte tu vodu. Alternativno, ispirajte usta tom vodom dok je još topla.
 6. Pijte esenciju od indijskih začina. Nije čudno kao što zvuči. Samo sameljite po kašičicu semena komorača, crnog bibera, semena kima, semena korijandera i sušenog đumbira, pomešajte ih i kuvajte ovaj prah u 2 šolje ključale vode 5 do 6 minuta. Procedite i pijte ovaj napitak dok je još vruć/topao.
 7. Popijte šolju tople vode koja sadrži kašiku meda i kašiku soka od limuna. To je odličan lek za upalu grla.
 8. Ako nemate nijedan od začina spomenutih gore, i sama kašika meda može donekle da posluži u ovu svrhu. Uostalom, med je prirodni antibiotik. Međutim, najbolje je da deca mlađa od dve godine izbegavaju med.
 9. Sisajte tvrde bombone. To može da ublaži bol u grlu jer će ga održavati vlažnim. Mala deca se mogu zagrcnuti i gušiti od ovih bombona, pa je najbolje da ih izbegavaju deca mlađa od četiri godine.
 10. Može vam biti teško da gutate ukoliko imate upalu grla. Vruća i kisela pileća čorba ne samo da će ublažiti bol, već će vam takođe i pružiti hranljive materije koje će vam pomoći da se borite protiv upale.
 11. Već dugo poznat lek za upalu grla je inhaliranje parom. Zagrejte lonac vode i nagnite se nad njim. Stavite peškir preko glave da biste zadržali paru. Udišite paru i na usta. Preduzmite adekvatne mere predostrožnosti da se zaštitite od lonca i vode.

Odmarajte se i pijte dosta tečnosti. To će umiriti vaše grlo i održati ga vlažnim. Štaviše, tečnosti mogu da isperu bilo kakve bakterije koje se zadržavaju u grlu. I, što je najvažnije, nemojte da pušite i da koristite duvanske proizvode.

Sponzorisano:

Loading...