Namaz od avokada – lekovitost i recepti

Najlepši deo dana za mnoge ranoranioce svakako je jutro, kada nas uz zrake izlazećeg sunca na stolu dočeka miris svežeg, tek ispečenog hleba, komad maslaca, tegla marmelade i šolja toplog mleka. Sa ukusima mnogih namaza smo se upoznali još u detinjstvu, dok smo stajali pokraj šporeta i gledali bake kako vredno mešaju domaći džem od kajsije, šljive i višnje, sve dok ih ruka ne zaboli. Danas u kulinarstvu pravila i ograničenja više nema, pa se stoga svakoga dana upoznajemo sa kojekakvim novitetima iz kuhinja brojnih nacionalnosti. Posvetićemo zato ovu temu jednom novitetu i raritetu u našoj ishrani, a to je namaz od avokada.

Avokado (Persea Americana) je tropsko voće koje vodi poreklo iz Južne Amerike. Raste na visokom zimzelenom drveću koje daje  plodove tamno zelene boje i grube kore. Zbog toga se oni  još nazvaju i „aligator kruške“. Kako putuje u markete širom sveta, avokado se bere dok je još zelen, a zatim se svaki plod posebno pregleda i prema zrelosti, od koje zavisi i ukus, razvrstava.

Namaz od avokada - lekovitost i recepti

Zašto je avokado „super voće“

Ova izuzetno hranljiva namirnica veoma je bogata biljnim vlaknima,vitaminima i mineralima. Samo jedan plod sadrži preko dvadeset različitih vitamina i minerala , a to su vitamin C, A, E, vitamini B kompleksa, folna kiselia, kalijum, magnezijum i kalcijum. U sastavu avokada nema natrijuma i holesterola. Smatra se visokokaloričnim voćem jer sadrži dosta biljnih masti (15 grama masti na 100 grama ploda), ali one spadaju u takozvane „dobre masti“ pa su tako pre korisne nego štetne po zdravlje.

Značaj avokada za zdravlje

Bogatstvo avokada biljnim vlaknima čini da duže ostanemo siti i pomaže nam u varenju. Masti biljnog porekla su dobre za dijetu, a imaju i ulogu antioksidanasa. Mononezasićene masne kiseline snižavaju loš holesterol a povećavaju dobar. Takođe regulišu i nivo triglicerida u krvi pa na taj način i smanjuju rizik od srčanih oboljenja, atreoskleroze, visokog pritiska i moždanog udara. Bogatstvo kalijumom blagotvorno utiče na rad centralnog nervnog sistema, poboljšava memoriju i koncentraciju, otklanja umor i povoljno deluje na rad mišića. Folati, kojima avokado obiluje, bitni su za pravilan razvoj. Antioksidantni efekat vitamina E od velike je važnosti za prevenciju raka i crevnih zapaljenskih bolesti. Zbog svojih lekovitih svojstava, avokado se preporučuje osobama sa sporim pražnjenjem creva, gastritisom, visokim krvnim pritiskom, aterosklerozom, dijabetesom i anemijom.

Upotreba avokada u ishrani

Generalno posmatrano, avokado je voće za koje slobodno možemo reći da nema nikakav ukus tj. da je bezukusno. Ako bismo ga probali nezačinjenog, pitanje je da li bismo se ikada ponovo vratili ovom voću. Ali, ako mu dodamo  malo limuna i soli, to umnogome menja situaciju. Svež avokado najbolje je koristiti u salatama, u kombinaciji  sa voćem ili povrćem. Nama je najpoznatiji kao glavni sastojak Gvakamoli sosa, ali takođe se koristi za izradu raznih soseva, umaka i namaza.

Namaz od avokada – recept za pripremu

U osnovi svakog namaza od avokada nalaze se svež plod, limunov sok, malo soli i bibera. Dalje, svaka domaćica može po svojoj, ili želji svojih najmilijih, dodavati sledeće sastojke : luk, bosiljak, ljutu papriku, pavlaku i drugo. Priprema namaza započinje rasecanjem avokada po dužini i vađenjem koštice. Kašikom se zatim izdubi meso. U to se potom nakapa limunov sok i napravi pire. Na kraju dodajemo so, biber i druge mirođije po ukusu. Namaz ne treba da stoji, najbolje ga je jesti odmah, uz hleb i paradajz u sastavu doručka, ručka ili večere.

Ukoliko ste radoznali da napravite baš čuveni Guacamole sos, za to će vam biti potreban jedan mekani, zreo avokado koji stavite u blender, a potom mu dodajte 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, kao i malo soli. Nadalje dodajite biber, beli luk, peršun ili neki drugi ukus, i naravno Bon appétit.

Sponzorisano:

Loading...