Pušačka noga – simptomi i lečenje

Brojne studije i istraživanja vršena su decenijama unazad, a sve u cilju da ukažu na štetnost konzumacije cigareta. Povodom toga se i danas vode brojne kampanje o prestanku pušenja, dok iskusni stručnjaci upozoravaju na rizike i posledice duvana po ljudsko zdravlje.

Ipak, to i dalje ne smanjuje broj pušaca i smrtnost od oboljenja koje ova bolest zavisnosti uzrokuje.

Zašto je pušenje štetno i koje bolesti izaziva?

Većina ljudi zna da je pušenje cigareta štetno za organizam u celini. Bilo da je osoba sama pušač ili da je  pasivno izložena duvanskom dimu, posledice i poremećaji do kojih može doći su brojni.

Pušačka noga - simptomi i lečenje

Pušenje višestruko povećava učestalost kardiovaskularnih oboljenja, u prvom redu ateroskleroze krvnih sudova i porasta krvnog pritiska, što kao posledicu ima nastanak infarkta miokarda i moždanog udara.

Bolesti respiratornog sistema su češće i teže kod pušača. To su pre svega hronična opstruktivna bolest pluća gde spadaju i astma, emfizem i hronični bronhitis, ali i nezaobilazni karcinom pluća. Deca koja žive u porodici pušača, i koja tako postaju „pasivni pušači“, češće oboljevaju od respiratornih infekcija, upala srednjeg uva i hroničnih bolesti organa za disanje.

Takođe je  širok spektar malignih oboljenja za koje je pušenje značajan faktor rizika a to su, pored pomenutog karcinoma pluca, i karcinom usne duplje i ždrela, karcinom želuca, grlića materice i mokraćne bešike.

Trudnice koje konzumiraju cigarete ili su izložene delovanju duvanskog dima, imaju povećan rizik od spontanog pobačaja, prevremenog porođaja kao i brojnih poremećaja zdravlja novorođenčeta.

Pored svih ovih dobro poznatih i često pominjanih oboljenja, možda manje poznato ali podjednako ozbiljno stanje do koga dolazi kod pušaca, je takozvana „pušačka noga“.

Šta je pušačka noga i kako nastaje?

Stručni naziv za ovo oboljenje je  Trombangitis obliterans ili Birgerova bolest.

Bez obzira da li ćemo koristiti komplikovanu medicinsku terminologiju ili uobičajeni naziv, pušačka noga je veoma ozbiljno i pre svega podmuklo oboljenje, jer su u početnoj fazi bolesti simptomi veoma oskudni. Najčešće pogađa osobe mlađeg i srednjeg životnog doba koje su pušači, i to češće muškarce između 20 i 40 godina.

Smatra se da pušačka noga nastaje zbog preosetljivosti, odnosno alergije na nikotin , što za posledicu ima suženje krvnih sudova, njihovo zapaljenje i začepljenje. Ovako izmenjeni krvni sudovi ne mogu da donesu dovoljno krvi bogate kiseonikom u periferne sitnije krvne sudove, pa se tkivo ne ishranjuje prema  svojim potrebama i zato odumire (nekroza tkiva). Oboljenje se  uobičajeno javlja udruženo sa gojaznošću, aterosklerozom, povišenim pritiskom i šećernom bolesti. Ova pridružena hronična oboljenja ubrzavaju nastanak pušačke noge i pogoršavaju tok bolesti i krajnji ishod.

Simptomi pušačke noge

Kao što je već pomenuto bolest sporo napreduje, tako da pacijent može biti bez ikakvih tegoba duži vremenski period, ili one mogu biti toliko blage da se na njih često i ne obrati pažnja. Početak  bolesti je obično prvo na jednoj nozi. Posle nekog vremena tegobe se javljaju i na drugoj nozi, da bi na kraju, ukoliko se ne otkrije i ne leči, zahvatila i gornje ekstremitete.

Prvi simptom je bol koji je u početku blagog intenziteta i  nastaje samo pri dužem hodanju. U daljem toku bolesti, bolovi u prstima nogu postaju sve izraženiji i mogu se javiti i u miru, naročito prilikom sedenja sa prekrštenim ili savijenim nogama.

Sledi pojava plave prebojenosti  kože prstiju (cijanoza) i  osećaj hladnoće u stopalima. Koža na oboleloj nozi postaje sjajna i glatka jer dolazi do gubitka maljavosti a nokatne ploče se krive u svom ležištu.

Završna faza je izumiranje obolelog tkiva, pojava rana koje teško zarastaju i postoji povećan rizik od njihove infekcije. Najteži stadijum predstavlja nastanak gangrene, naročito kod dijabetičara, kada jedino rešenje postaje amputacija zahvaćenog ekstremiteta.

Kada se obratiti lekaru i kako se postavlja dijagnoza?

Rana dijagnoza bolesti  je od velikog značaja kako bi se izbegao nastanak gangrene, amputacija noge i posledična trajna invalidnost. Ako ste dugogodišnji konzument cigareta, javite se svom izabranom lekaru  kada se pojave prvi simptomi ove bolesti u vidu hladnih stopala i bolova u prstima nogu. On će vas uputiti specijalisti vaskularne hirurgije koji će dati tačnu dijagnozu i ordinirati adekvatnu terapiju..

U dijagnostici ove bolesti koriste se razne metode, kojima se pre svega dobija uvid u stanje krvnih sudova,  a najvažnije su:

– test provocirane hiperemije

– dopler ultrasonografija

– arteriografija

– kompjuterizovana tomografija (CT)

Kako se leči pušacka noga?

Najbolji i za sada jedini „lek“ za ovu bolest je – prestanak pušenja. Dokazano je da u tom slučaju dolazi do zaustavljanja daljeg napredovanja bolesti.

Ipak, promene koje su već nastale se ne mogu izlečiti jer za sada postoje samo lekovi koji ublažavaju simptome bolesti, a to su pre svega aspirin i klopidogrel.

U savremenoj terapiji pušacke noge sve bolji rezultati se postižu lečenjem pacijenata u hiperbaričnim komorama. Terapija kiseonikom usporava tok bolesti i može u nekim slučajevima da dovede do regresije već uznapredovalih promena.

Hirurške metode lečenja su terapija izbora kod težih stadijuma bolesti, dok kao krajnja terapijska mera ostaje amputacija – hirurško odstranjivanje dela obolelog ekstremiteta.

Sponzorisano:

Loading...