Semenke suncokreta – nutritivna vrednost, sastav i lekovitost

Suncokret je jedna od najstarijih biljaka na američkom kontinentu. Još pre 5000 godina Indijanci iz Perua i Meksika su proizvodili ovu namirnicu. Suncokret se može konzumirati u vidu ulja i putera, ali ipak ga najčešće koristimo u vidu semenki. Semenke suncokreta su od davnina poznate po svojim lekovitim svojstvima i blagotvornom dejstvu na krvotok, srce, nervni sistem i uopšte na ceo organizam.

U nastavku možete saznati nešto više o semenkama suncokreta, o njihovoj nutritivnoj vrednosti, sastavu i lekovitosti.

Semenke suncokreta - nutritivna vrednost, sastav i lekovitost

Nutritivna vrednost

Iako su veoma lekovite i sadrže mnogo korisnih sastojaka, semenke suncokreta ipak treba konzumirati umereno. One imaju veliku nutritivnu vrednost i spadaju u visokokalorične namirnice, pa na samo 100 g imaju čak 584 kalorije. Preporučuje se da dnevno pojedete jednu šaku semenki suncokreta, odnosno negde oko 30 grama. Ta količina je sasvim dovoljna i obezbediće vam hranljive sastojke i energiju koja vam je potrebna. S obzirom da se najčešće konzumira kao grickalica uz gledanje televizije, može se desiti da nesvesno pojedemo velike količine semenki.

Sada kada znate koliko kalorija imaju, trebalo bi da ograničite njihov unos, jer u prevelikim količinama semenke suncokreta mogu dovesti do gojenja. Ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, nemojte konzumirati ove semenke ili ih uzimajte u veoma malim količinama, najviše dvadesetak grama u toku dana. Šaka suncokretovih semenki je dovoljna da vam utoli glad i da vas spreči da posegnete za nekim nezdravim grickalicama.

Sastav

Zahvaljujući svom sastavu, suncokret ima lekovito dejstvo. Pre svega, on je bogat vitaminima B kompleksa, vitaminom E, beta karotenom i vitaminom B6. Istraživanja su pokazala da je samo jedna supena kašika suncokreta u toku dana dovoljna da obezbedi dnevnu preporučenu dozu vitamina E. Od minerala najviše ima bakra, magnezijuma, selena, cinka, mangana, kalijuma i fosfora. Samo 30 g suncokretovog semena u toku dana obezbeđuje nam polovinu preporučene dnevne doze bakra. Zatim, 20% suncokreta čine proteini, pa se konzumiranjem suncokreta naš organizam snabdeva esencijalnim masnim kiselinama koje su mu potrebne za pravilno funkcionisanje.

Suncokret takođe sadrži i masnoće, odnosno polinezasićene masne kiseline, kao što je oleinska kiselina. Takođe, sadrži i fitosterole i prehrambena vlakna.

Lekovitost

Suncokret spada u takozvanu superhranu i svrstava se među namirnice koje imaju antikancerogeno dejstvo. U tradicionalnoj medicini suncokretove semenke se već dugo koriste za lečenje artritisa i reume i za jačanje vida. Dokazano je da je grickanje ovih semenki korisno za funkcionisanje nervnog sistema i da može da pomogne pacijentima obolelim od multiple skleroze. Zahvaljujući fitosterolu koji sadrži, suncokret snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Takođe, suncokret je dobar za lečenje kardiovaskularnih i malignih oboljenja, jer sadrži velike količine selena i vitamina E. Semenke suncokreta pospešuju i probavu, pa ukoliko ih budete redovno konzumirali nećete više imati problema sa zatvorom i sa nadimanjem. Suncokret je dobar i za suvu i dehidriranu kožu ili kožu zahvaćenu ekcemima, jer joj pruža potrebnu vlažnost i štiti je od spoljašnjih uticaja, zahvaljujući proteinima, vitaminu E i linolnoj masnoj kiselini. Suncokret je idealna namirnica za vas ukoliko ste često izloženi stresnim situacijama. Naime, vitamin E iz suncokreta ublažava stres i nervozu, a istovremeno poboljšava i kognitivne funkcije. Zahvaljujući antioksidantskom dejstvu, semenke suncokreta usporavaju proces starenja i popravljaju krvnu sliku. Redovnim konzumiranjem ovih semenki popravlja se krvna slika, a poboljšava se i cirkulacija u celom organizmu. Zahvaljujući bakru koji sadrže, suncokretove semenke obezbeđuju lep ten koži i štite je od štetnog ultraljubičastog zračenja. Lekari u nekim zemljama preporučuju da se na stolu uvek drži činija sa blago prženim semenkama suncokreta.

Suncokret se najčešće konzumira kao slana grickalica, a jedna od opcija je da ga tostirate na suvom tiganju. Najukusniji je kada je blago pržen, ali pre prženja suncokret treba dobro oljuštiti i ukloniti sva oštećena zrna. Pored toga, suncokret možete ubaciti u jogurt, musli ili ga posuti po salati. Suncokret možete dodati i pirinču i palenti. Najbolje je da semenke suncokreta potopite u vodu i da pustite da odstoje preko noći, a zatim da ih dodate u supu ili u čorbu. U kombinaciji sa semenkama bundeve, lana ili susama, suncokret se može koristiti za pravljenje domaćeg hleba. Osim toga, ako semenke suncokreta usitnite, možete od njih napraviti ukusan preliv za picu.

Takođe, pečena jaja biće mnogo ukusnija ukoliko po njima pospete semenke suncokreta. Semenke suncokreta treba držati u zatvorenoj posudi, na tamnom i suvom mestu.

Sponzorisano:

Loading...