Šta jesti pre i posle trčanja

Tokom trčanja, vaš organizam je u velikoj meri izložen naporu. Za svaki pokret koji dok trčite napravite, neophodna vam je određena količina energije.

Zato, način na koji se hranite pre trčanja, treba da bude upriličen vašoj nameri da organizmu obezbedite dovoljan izvor energije kojom će raspolagati tokom trčanja.

Od mere u kojoj obezbedite energiju koja je vašem telu neophodna tokom trčanja, zavisiće i koliko ćete lako moći da trčite.

Sa druge strane, dok trčite, vaš organizam nikako neće podneti eventualnu preopterećenost hranom.

Tako nešto, moglo bi da uzrokuje to da od svog tela ne dobijete maksimum i da ne postignete najbolje rezultate tokom trčanja.

Isto tako, jednako je važno i kako se hranite neposredno nakon trčanja. Od izbora namirnica nakon trčanja, zavisi koliko ćete brzo uspeti da se odmorite i koliko će se brzo vaše telo vratiti u ravnotežu kakvu ste imali pre trčanja.

Više o tome koje je namirnice preporučljivo jesti pre, a koje posle trčanja, pročitajte u nastavku teksta.

sta jesti pre trcanja

Koje namirnice jesti pre trčanja?

Pre trčanja, najbolje je jesti namirnice koje pružaju dovoljno energije, dugotrajan osećaj sitosti i koje obezbeđuju organizmu normalan nivo šećera. Uz takve namirnice, organizam će i uz maksimum napora kojem je izložen, pretrpeti najmanje zamora. Samim tim i rezultati trčanja će biti najefikasniji.

Ono što pored konkretnog izbora namirnica koje ćete uneti pre trčanja utiču na samo trčanje, jeste i vreme kada ćete konzumirati namirnice.
Najbolje je da unos hrane bude bar sat vremena pre početka trčanja.

Kada je reč o samom izboru namirnica, pre trčanja je najbolje jesti:

– Prepečeni integralnii hleb sa mladim sirom i salatom od paradjza: Ovaj obrok, predstavlja odličan izvor ugljenih hidrata, proteina i minerala, koji su organizmu neophodni tokom trčanja. Pritom, svaka od ovih namirnica je lako svarljiva, a istovremeno pruža neophodan osećaj sitosti. Prepečeni integralni hleb, sadrži vlakna i daje izvor energije. Mladi sir pruža rezervu proteina i minerala, dok je paradajz koristan jer pomaže telu da se znoji i oslobađa viška tečnosti tokom trčanja.

– Integralne žitarice sa mlekom: Integralne žitarice sa mlekom, pružaju i zadržavaju osećaj sitosti. Lako su svarljive i samim tim predstavljaju idealan obrok pre trčanja.

– Banana, mandarina, jagode, orašasto voće ili suvo voće: sve od navedenih vrsta voća, sadrže vlakna. Samim tim, pružaju idealan izvor ugljenih hidrata, neophodnih kao izvor energije tokom trčanja. Uz to, ove vrste voća sadrže i visok procenat složenih šećera koji se postepeno i sporo razgrađuju i isto tako dospevaju u krv, pružajući dodatno pokretač telu koje je izloženo naporu.

Nakon što završite trčanje, vašem organizmu, neophodno je povratiti balans i okrepiti ga mešavinom proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina.

Koje namirnice jesti posle trčanja?

Posle trčanja, najbolje je konzumirati što raznovrsnije namirnice. Pritom, bazirajte se na to da one budu prirodne, da ne sadrže masti i da ne budu preterano začinjene.

Najbolji izbor ćete napraviti, ako izaberete sledeće namirnice:

Tunjevina: izuzetno je bogata proteinima, samim tim, obezbeđuje vašim mišićima odličan tretman nakon trčanja.

Čokoladno mleko: predstavlja idealnu mešavinu ugljenih hidrata, proteina i minerala. Okrepljujuće deluje na telo nakon trčanja, a uz to ima i dodatnu pozitivnu stranu što je u tečnom stanju i time obezbeđuje da sastojci koje sadrži brže dospevaju u krv.

Voćna salata: najbolje je kombinovati što više vrsta voća. Recimo, pomešajte voće koje je bogato vlaknima, sa voćem koje je bogato proteinima i voćem koje je bogato vitaminima. Pomorandza, banana i kivi predstavljaju odličan spoj. Takođe možete kombinovati i koštunićavo voće, sa suvim voćem i jabukom.

Ne zaboravite da i pre i za vreme i posle trčanja pijete dovoljno vode. Voda će vam omogućiti bolju izdržljivost, usporiće proces zamaranja i sprečiće pojavu grčeva u mišićima. Pospešiće ravnotežu rada srca i omogućiće vam da postignete i održite ujednačen ritam tokom trčanja.

Sponzorisano:

Loading...