Šta jesti za večeru?

Odavno je već poznata činjenica da ljudski organizam znatno drugačije funkcioniše tokom noći nego što je to slučaj tokom dana. Konkretno, tokom noći sve funkcije unutar ljudskog organizma se usporavaju, a samim tim i potreba za energijom koju telo tokom obavljanja tih funkcija troši se smanjuje.

Uz to, usled usporenosti funkcija organizma tokom noći, telo nije čak ni u stanju da obradi i iskoristi istu količinu energije kao što to nesmetano može činiti tokom dana.
Zato, unos namirnica tokom večeri, odnosno večeru, treba prilagoditi potrebama tela tokom noći.

ideje-za-veceru

Da li je telu tokom noći uopšte potrebna hrana?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Dakle, telu tokom noći jeste potrebna hrana. Tu informaciju posebno bi trebalo da imate na umu ukoliko vam je stalo do toga da održite i sačuvate svoje zdravlje. U protivnom, ukoliko preskačete večeru, vaš organizam, bez obzira što tokom noći funkcioniše znatno sporije nego tokom dana, počeće da crpi rezerve koje već postoje u telu i telo će početi da slabi.

Slabljenje tela, neće se u tom slučaju odraziti isključivo kroz gubitak kilograma, što vam možda jeste cilj, već će to podrazumevati i celokupnu slabost organizma. Zbog toga, budićete se sa osećajem slabosti, imaćete osećaj umora tokom čitavog dana, a ukoliko je preskakanje večere učestalo i redovno, rizikovaćete i da svoj imunološki sistem dovedete na minimum i postanete podložni zdravstvenim komplikacijama.

Zato, ne zaboravite da svom organizmu obezbedite dovoljan izvor energije, koji mu je neophodan čak i onda kada spavate i kada ste u stanju telesnog mirovanja.

Šta je važno tokom večere?

Tokom večere, važno je da količina namirnica koju unesete u organizam bude dovoljna, ali umerena. Nikako nemojte ostati gladni, ali se nemojte ni prejedati. Nedovoljna ili prekomerna količina hrane koju unesete u toku večere imaju gotovo jednako negativan uticaj na organizam.

Ukoliko ostanete gladni, organizam će reagovati po gore opisanom sistemu, dakle slabiće, a ukoliko unesete previše namirnica, biće preopterećen i može se reći nesposoban da sve te namirnice obradi i iskoristi tokom noći. Zato ćete se tokom noći i ujutru osećati naduto, takođe umorno i biće vam teško da uopšte i utonete u san.

Zato, za večeru birajte namirnice koje brzo i lako dovode do osećaja sitosti, ali i koje su lakosvarljive i koje nemaju sklonost da opterećuju organizam.

Koje su to namirnice koje treba jesti za večeru?

Za večeru treba jesti isključivo namirnice koje sadrže nizak nivo kalorija, koje nisu masne, prezačinjene ili bogate šećerima. Zato, u prvi red namirnica koje je poželjno večerati, uvrstite sveže ili bareno povrće. Povrće je bogato velikim brojem različitih vitamina i minerala i na taj način odlično je za snabdevanje organizma tokom noći. Zatim, za večeru možete jesti i žitarice i proizvode od žitarica kao što su integralne žitarice i njihovi proizvodi, proizvodi od heljde ili kukuruza i slično.

Ukoliko spadate u red osoba koje se čak ni za večeru ne mogu odreći belog hleba, možete jesti i beli hleb, ali isključivo u malim količinama i to tostiran ili prepečen u rerni. Takođe, možete jesti i mlečne proizvode sa niskim nivoom mlečne masti, ali i pojedine vrste mesa i prozvoda od mesa, koji takođe ne sadrže puno masti. U takve vrste mesa, ubrajaju se na prvom mestu pileće meso i riba. Druge vrste mesa za vreme večere treba izbegavati ili jesti u minimalnim količinama i bez hleba.

Šta nikako ne treba jesti za večeru?

Za večeru nikako ne treba jesti punomasne mlečne proizvodi, beli hleb i proizvode od belog brašna, pogotovo ukoliko su topli ili u većim količinama. Ne treba jesti brzu hranu, dakle pomfrit, pizzu, pljeskavice i tome slično.

Takođe, tokom večere nikako ne treba jesti grickalice, zatim slatkiše, začinjena jela i masne vrste mesa. Ne treba piti alkoholna pića, jer i ona sadrže visok nivo kalorija. Opreznost se preporučuje i kada je u pitanju sveže voće, jer bez obzira što ne sadrži visok nivo kalorija, voće je bogato šećerima, a upravo šećeri su teški za obradu unutar organizma, posebno ukoliko se ta obrada obavlja tokom noći.

Sponzorisano:

Loading...