Un dijeta po danima, recepti i iskustva

Iz dana u dan sve više je raznih dijeta i iza svake se tvrdi da baš ona najbolje pomaže u mršavljenju i da baš sa njom možete postići najbolje i najbrže rezultate u mršavljenju. Ipak, nije svaka dijeta ni efikasna a ni zdrava. Zato je jako bitno da se dobro i detaljno upoznate sa svakom dijetom pre nego što počnete da je koristite i da se pridržavate njenog plana ishrane.

Šta je UN dijeta i zašto je nastala?

Njen naziv je nastao od engleske reči undiet što znači ne-dijeta. To zapravo znači da pomoću ove dijete nikako ne treba da gladujete, već da se hranite na odredjen način i pritom mršavite. Trenutno kod nas i u svetu, ovo je jedna od najpopularnijih, ako ne i najpopularnija dijeta. Da li je to sa pravom ili ne procenite sami kada pročitate ovaj tekst i saznate sve o njoj što je bitno da znate.

un-dijeta

UN dijeta je predvidjena da se drži 90 dana, s tim da su namirnice i hrana koja se jede podeljeni u 4 dana. Pa tako imamo proteinski, skrobni, ugljenohidratni i voćni dan. Bitno je napomenuti da ovaj ciklus od 4 dana ponavljate u krug prvih 28 dana, pa onda 29og dana imate čist vodeni dan gde pijete samo vodu i eventualno čaj. To isto ponavljate i 58og i 87og dana.

Ono što se smatra da je velika prednost un dijete je da uz pomoć nje nećete samo gubiti kilograme i zdravo mršaviti već ćete popraviti kompletno zdravlje organizma. Imaćete bolju probavu, više energije i bićete srećniji i zadovoljniji sa svojom linijom i svojim zdravljem.

Takodje je bitno napomenuti da u ovoj dijeti nisu zabranjene nijedne namirnice, već samo se neke ne preporučuju, zavisno od toga u kom ste danu i da li treba da preovladjuju proteini, skrob, ugljeni hidrati ili možda voće. Generalno, voće i povrće je nezaobilazno za skoro svaki dan u ovoj dijeti. Ono što je jako zanimljivo

Tokom držanja un dijete preporučuje se da se smanjite unos šećera, soli i masnoća. Nikako je ne smete produžavati i primenjivati duže od preporučenih 90 dana. Ukoliko je ispoštujete svih 90 dana, prekinite, a zatim ako želite ponovo da je držite morate sačekati bar 3 do 4 meseca pa tek onda krenuti ponovo u ciklus.

UN dijeta po danima:

U planu ishrane za un dijetu po danima davaćemo vam primere šta se preporučuje da se jede za ručak i za večeru. Za svaki doručak se preporučuje da to bude voće, ili dva različita sveža voća ili možda sušeno voće kako vam kada odgovara i kako volite, možete mixovati. Uvek ovu dijetu počinjite od početka, a to je da prvo startujete sa proteinskim danom.

1. Proteinski dan

Ručak: Obavezno se startuje sa supom. Ukoliko vam baš ne odgovara supa, možete je zameniti sa mlečnim proizvodom – jogurtom ili mlekom, ali nikako nemojte mešati i supu i mlečni proizvod, već se odlučite za jedno. Kao glavno jelo za ručak možete da odaberete pečeno ili kuvano meso u porciji od oko 250 grama. Salate možete konzumirati koliko želite. Možete jesti uz ručak jedno parče hleba, bolje bi bilo ako se odlučite za integralni. Umesto mesa ponekad se možete odlučiti za 3 kuvana jajeta.

Večera: Za poslednji obrok jedete sve što ste jeli i za ručak samo izbacujete supu ili mlečni proizvod zavisno šta ste jeli. Takodje, bitno je napomenuti da ako ste se za ručak odlučili za meso, njega treba jesti i sada za večeru, a isto tako važi i ako je vaš izbor bio kuvana jaja.

2. Skrobni dan

Ručak: Za ručak možete jesti na primer: kuvani krompir, pirinač, zatim pasulj, grašak ili sočivo. Možete jesti pun tanjir toga, sa jednom kriškom hleba i salatom po izboru. Uz glavno jelo za ručak kombinujte i začine poput vegete i bibera na primer.

Večera: Za večeru u skrobnom danu se preporučuje isti obrok kao i za ručak, samo polovina te porcije. Znači ono što ste jeli za ručak jedite i za večeru samo duplo manje.

3. Ugljenohidratni dan

Ručak: Za obrok u ovom danu se preporučuje neka kuvana testenina pomešana sa kečapom. Idealna zamena je neko slano peciva ili pizza neka na primer (pogledajte kako da napravite testo za picu ovde).

Večera: Za one koji su pravi sladokusci, ovaj obrok će im biti najdraži u celom ciklusu dijete, jer u ovom obroku verovali ili nbe možete jesti slatkiša jako puno. Tako na primer za večeru ovog dana možete da pojedete do 4-5 kolača, ili čak 2 parčeta torte, a takodje je i sladoled dobro došao.

4. Voćni dan

Ručak: Jedite raznovrsno voće po želji, zavisno od toga koja je sezona pa prema tome birajte od onoga što možete nabaviti u svojoj prodavnici.

Večera: Za večeru isto radite kao i za ručak, samo možete malo manje količine voća da pojedete.

Nakon voćnog dana, ciklus se vraća na početak i ponovo nastavljate sa proteinskim danom i sve tako u krug. Ne zaboravite da se 29og, 58og i 87og dana preporčuje čist vodeni dan kada ćete piti samo vodu.

Un dijeta – recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljenohidratni dan i voćni dan

Generalno, sva hrana koju smo naveli ovde po danima se vrlo lako priprema čak je većina kada je kupite i već spremna za konzumiranje. Ukoliko ipak želite da razbijete monotoniju i isprobate neke nove recepte i jela dok ste na ovoj dijeti, možete pogledati neke vrlo zanimljive i inovativne recepte na ovoj strani.

Iskustva i rezultati korisnika un dijete

Kada su u pitanju iskustva i rezultati onih koji su primenjivali un dijetu svih 90 dana, mišlenja su podeljena. Jedni tvrde da su vrlo zadovoljni ovom dijetom, da su uspeli da smršaju i regulišu metabolizam. Neki drugi pak kažu da im ništa nije pomogla, ili da su uspeli samo na kratko da smršaju ili nisu uspeli da vrate metabolizam u normalu.

Mišljenja mnogih nutricionista su takva da ne podržavaju ovu dijetu u velikoj meri, najviše zbog toga što preporučuje samo 3 obroka i što nema jasno preciziran broj kalorija koji svaka osoba treba uneti tokom dana, a dobro znamo da se na tome temelji dosta stvari kada je u pitanju mršavljenje.

Mnogi koji su postigli rezultate i smršali zavljajujući ovoj dijeti to najčešće nisu bili trajni rezultati već je sve bilo u većini slučajeva kratkog veka. Ipak, vi najbolje znate šta želite za vas pa se prema tome i upravljajte, ali se naravno pre bilo kakvog koraka prvo posavetujte sa svojim doktorom.

Mere opreza

Tokom držanja un dijete ne smete konzumirati alkohol i gazirana pića. Stručnjaci preporučuju da za vreme ove dijete unosite suplemente sa vitaminima i mineralima da bi se održao imunitet našeg organizma i da se ne bi prehladili ili razboleli u ovom procesu. Ukoliko volite banane, imajte na umu da u voćnom danu ne bi trebali da ih jedete više od 2 dnevno.

Ova dijeta se ne preporučuje da je držite bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom ili nutricionistom. Neke dijete za odredjene osobe mogu biti vrlo štetne, pa je jako bitno da ništa ne radite na svoju ruku već da zatražite prvo stručno mišljenje. Informacije u ovom članku su samo informativnog karaktera i nikako ne mogu biti zamena za preporuču vašeg doktora ili nutricioniste.

Sponzorisano:

Loading...