Bol u bešici – uzroci, simptomi i lečenje

Uzroci

Najčešći uzroci bola u bešici kako kod žena, tako i kod muškaraca su upala ili infekcija mokraćne bešike, pesak ili kamen u mokraćnoj bešici i problemi sa bubrezima. Osim toga, u pitanju može biti i upala slepog creva, ali bol se tada proširuje i na donji deo stomaka. Ako se bol u bešici javi kod žena, onda u pitanju mogu biti i razne ginekološke bolesti. Žene često osećaju bolove u jajnicima i bešici, ali to mogu biti samo predmenstrualni simptomi, simptomi ovulacije ili menstrualni grčevi.

Takođe, bol u bešici kod žena može biti uzrokovan i cistom na jajnicima ili nekom polno prenosivom bolešću. Međutim, nekada je u pitanju jak pulsirajući bol koji može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem, kao što je tumor bešike ili tumor jajnika.

Bol u bešici - uzroci, simptomi i lečenje

Zatim, treba znati da se bol u bešici često javlja tokom trudnoće, jer se tada bubrezi uvećavaju i pritiskaju mokraćnu bešiku i bubrege. Zbog toga se dešava da trudnice ne mogu u potpunosti da isprazne bešiku, pa često imaju potrebu za mokrenjem. Zbog ovih promena u urinarnom traktu trudnice su podložnije urinarnim infekcijama i upalama, koje izazivaju bolove u bešici. Bol u bešici kod žena može biti uzrokovan i pobačajem ili vanmateričnim trudnoćom. Međutim, kada se bol u bešici javi kod muškaraca u pitanju može biti upala prostate ili, u najgorem slučaju, tumor prostate.

Simptomi

Bol u bešici može biti blag ili umeren, ali i veoma oštar i probadajući i taj bol predstavlja upozorenje da je potrebno što pre da se obratite lekaru. Bol u bešici se uglavnom javlja u toku i nakon mokrenja. Taj bol često je praćen peckanjem tokom mokrenja, a mlaz mokraće može biti isprekidan. Miris mokraće je tada uglavnom drugačiji od uobičajenog, a nekada se može javiti i krv u mokraći. Ako je u pitanju upala ili infekcija bešike, dolazi i do učestalog mokrenja. Ovim infekcijama su najpodložnije trudnice, muškarci koji imaju uvećanu prostatu, kao i ljudi sa urođenim deformitetima u urinarnom traktu.

Osim toga, do infekcije bešike može doći i prilikom nezaštićenih seksualnih odnosa, kao i u slučaju nedovoljne higijene pri upotrebi toaleta. Ako je u pitanju samo infekcija, treba je na vreme lečiti, da ne bi došlo do nekih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Lečenje bola u bešici

Ukoliko osetite bol u bešici koji ne prolazi najbolje bi bilo da se što pre obratite lekaru, koji će vam reći pravi uzrok bola i prepisati odgovarajuću terapiju. Pre nego što počnete da koristite bilo kakve lekove, pokušajte sa nekim prirodnim metodama koje vam mogu biti od velike pomoći. Pre svega, trudite se da pijete što više vode i čajeva, kako biste sprečili zadržavanje urina i nikada nemojte da odlažete nagon za mokrenjem. Postoje i namirnice koje naročito doprinose zdravlju urinarnog sistema.

Celer. Celer se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lek za razne bolesti, pa tako i za bolesti bešike. Celer podstiče izlučivanje mokraće, a može se jesti u čorbama, salatama ili se može konzumirati u vidu čaja. Potrebno je samo da izrendate koren celera i limun i da tu mešavinu prelijete jednim litrom vode. Ostavite da stoji oko 24h, pa procedite i uživajte u blagodetima ovog čaja.

Čaj od brusnice. Ovaj čaj je izuzetno dobar za lečenje bola u bešici. Brusnica povećava imunitet sluzokože mokraćnih puteva i sprečava razvoj bakterija. Potrebno je piti 1 dl dnevno ovog čaja.

Čaj od peršuna. Ovaj čaj ima diuretičko dejstvo i odličan je za lečenje infekcija mokraćnih puteva. Osim toga, peršun je dobro jesti u salatama ili čorbama.

Za lečenje bola u bešici preporučuju se i biljka ehinacea, zatim sok od šargarepe, crni luk, čaj od borovnice i mnogi drugi prirodni lekovi.

Sponzorisano:

Loading...