Čajevi protiv proliva i povraćanja

Uzroci proliva (dijareje), uglavnom se vezuju za poremećaje sistema za varenje. Ti poremećaji mogu biti razne virusne ili bakterijske infekcije, zatim poremećaj apsorpcije i sekrecije.

Takođe i pojačan stres i neadekvatna ishrana mogu dovesti do problema sa stolicom. Deca su dosta osetljivija od odraslih, tako da se kod njih češće javljaju problemi sa stolicom nego kod odraslih, a kod njih kao uzročnik problema mogu da se pojave i paraziti. Postoji još dosta uzročnika, ali smo naveli samo najčešće.

Uzroci povraćanja su mnogobrojni. Mogu da budu razne bolesti želuca, creva i uopšte celokupnog digestivnog trakta. Takođe pokvarena hrana ili preterivanje u hrani ili piću može biti uzrok povraćanja, trudnoća takođe spada u uzroke, kao i migrena i još puno drugih uzroka…

cajevi protiv proliva i povraćanja

Postoji veliki broj čajeva  koji se koriste za ublažavanje simptoma proliva (dijareje) i povraćanja. Izdvojićemo samo nekoliko najpopularnijih i najdelotvornijih, koji se koriste već vekovima unazad u našim krajevima.

Čaj od đumbira:

Djumbir ima neverovatna antioksidansna svojstva i vrlo je popularan za mnoge alternativne metode lečenja.

Sadrži proteine, eterična ulja, gvoždje, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, folnu kiselinu, vitamin C i vitamin B6, gingerol, zingeron.

Pokazao se kao odlično sredstvo za eliminisanje mučnine. Ukoliko je mučnina praćena i grčevima u stomaku, što nije retka pojava najbolje je upotrebi čaj od kamilice sa đumbirom. Djumbir osvežava i otklanja osećaj mučnine a kamilica umiruje želudac tako da su odlični u kombinaciji.

Pripema čaja je jednostavna – đumbir se iseče na kockice i prelije sa vrelom vodom. Ostavi se 5 minuta, a zatim se prohladi i spreman je za upotrebu.

Čaj od koprive

Kopriva sadrži veliku količinu hlorofila kao i veliku većinu vitamina i minerala koji su potrebni za zdravlje ljudi. Ona sadrži brojna biološki aktivna jedinjenja kao što su kvercetin i drugi flavonoidi koji imaju jaka antioksidantna svojstva. Takođe sadrži dosta Beta- sitosterola koji je dobar za smanjenje masnoće u organizmu. U njoj ima i dosta magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina A, C, B2 i dr. Odlična je i protiv svih vrsta mučnina.

Čaj se priprema tako što se seme koprive prelije vrelom vodom i nakon 10-ak min. pije. 

Čaj od pelina:

Biljka pelen ima dugu tradiciju u lečenju bolesti želuca, naročito kada je u pitanju loše varenje hrane. On je odličan lek za mučninu i povraćanje jer reguliše funkciju varenja hrane. Pelin se često koristi kod problema sa želucem i varenjem, zatim nadimanjem, kao i kod problema sa jetrom, bubrezima i slično.

Priprema: 1/2 kašičice pelena sipajte u oko 2 dl vrele ključale vode. Tako neka stoji par sekundi a onda to procedite i pijte kad se malo ohladi. Ovakav čaj nije previše gorak i preporučuje se da se pije pomalo tokom dana.

Čaj od nane: 

Nana se smatra prirodnim lekom koji pomaže kod problema sa mučninom, varenjem, prolivom, zatvorom itd. Ova biljka u sebi sadrži mnoge korisne sastojke, kao što su: Vitamini A i C, mangan, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, bakar, omega3 masne kiseline, holin, tanin, mentol i mnoge druge.

Čaj od nane ima umirujuće dejstvo na stomak i creva, sprečava grčeve u stomaku i proliv, umiruje nadražaj koji tera na povraćanje.

Priprema se na tradicionalan način.

Sponzorisano:

Loading...