Ishrana u trudnoći – jelovnik i šta izbegavati

Na vaše zdravlje u određenoj meri mogu uticati genetske predispozicije i faktori koji se odnose na individualne životne okolnosti kao što su kvalitet okruženja, u koji je uključen kvalitet vazduha koji udišete, kvalitet vode koju pijete i slično.

Uz to, na vaše zdravlje utiče i mera vaše izloženosti stresu, mera vašeg zadovoljstva sopstvenim životom i drugo.

Ipak, ono što u najvećoj meri utiče na vaše zdravlje jeste vaša ishrana.

Mera u kojoj se hranite zdravo, direktno se reflektuje na meru u kojoj ćete biti zdravi.

Zdravom ishranom, moguće je sprečiti ili neutralisati prisustvo brojnih zdravstvenih komplikacijama, čak i onda kada drugi faktori koje smo nabrojali deluju na vas nepovoljno i kada utiču na porast rizika od nastanka bolesti.

Zdrava ishrana i dobro zdravlje, najznačajniji su u periodu trudnoće.

U trudnoći, vi niste odgovorni i zaduženi za brigu samo o svom zdravlju, već ste odgovorni i zaduženi i za brigu o zdravlju ploda.

Sve one materije koje putem namirnica unesete u svoj organizam u periodu trudnoće, automatski će postati sadržaj kojim se hrani i od koga se formira i razvija vaš plod.

Samim tim, pravi izbor namirnica u trudnoći je izuzetno i nezamenjivo važan.

U nastavku ovog teksta, imaćete prilike da saznate kako da na pravilan način oblikujete svoju ishranu u periodu trudnoće.

Koja su osnovna pravila ishrane u trudnoći:

Jedno od prvih i osnovnih pravila koje bi trebalo da vam je važno u trudnoći, jeste da dnevni unos kalorija uvećate za tri stotine kalorija u odnosu na broj kalorija koje ste unosili pre trudnoće. Na taj način, omogućićete svom organizmu da održi balans i imaćete dovoljno energije koja je neophodna za ishranu ploda.

Ukoliko primetite da i uz tri stotine kalorija više koje dnevno unosite u organizam, ipak gubite kilograme, tu meru kalorija dodatno uvećajte za još toliko.

U trudnoći, nikako ne smete da dozvolite da gubite kilograme i da unosite nedovoljno hrane u organizam.

Pritom, jako je važno da brinete o izboru namirnica koje konzumirate.

U trudnoći, unos vitamina, minerala, proteina i svih drugih korisnih elemenata, ima više nego značajan uticaj na razvoj ploda, kao i na održavanje vašeg zdravlja. U suprotnom, ukoliko je unos korisnih elemenata nedovoljan, to će se najpre negativno odraziti na vaše zdravlje, jer će plod crpeti rezerve korisnih materija iz vašeg organizma kako bi se prehranio, a kada se te rezerve iscrpe, doći će do pojave zdravstvenih problema, kao što su pojava karijesa na zubima, pad imuniteta, pogoršanje krvne slike i slično. Svaki od navedenih zdravstvenih problema, može se negativno odraziti i na razvoj ploda.

Zato, kako bi ste takve neželjene posledice sprečili, pobrinite se na vreme o izboru namirnica.

koju hranu izbegavati u trudnoci

Koje namirnice treba birati a koje izbeći u trudnoći?

U trudnoći, u najvećoj meri treba birati namirnice koje sadrže visok procenat magnezijuma i kalcijuma, jer su ta dva minerala izuzetno bitna za razvoj ploda. Takođe, od velikog značaja, jesu i namirnice koje sadrže vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina, ali i vitamin A, vitamin B12, vitamin C i vitamin D. Pored navedenih, važno je da namirnice koje birate u trudnoći sadrže i elemente kao što su: masti, proteini, omega 3 masne kiseline i vlakna.

Sudeći po takvim informacijama, može se zaključiti da je u trudnoći zapravo neophodno jesti što raznovrsniju hranu i samim tim, obezbediti organizmu unos raznovrsnih hranljivih i važnih elemenata.

Zato, trudite se da se hranite u što većoj meri prirodnim i svežim namirnicama, kao što je voće i povrće, ali nemojte izostaviti ni mlečne proizvode, jaja i meso.

Kada je reč o mesu, izbegavajte svinjsko meso i industrijski proizvedene mesne prerađevine, a birajte riblje meso, pileće, ćureće i teleće meso.

Kada je reč o mlečnim proizvodima, trudite se da izbegavate mekane vrste sireva, kao što su: feta, mlad beli sir, gorgonzola i slično. Ovakve vrste sireva, mogu sadržati bakteriju listeriju koja je čest uzročnik prevremenog porođaja i spontanog pobačaja.

Birajte tvrde sireve i pijte mleko.

Izbegavajte previše slatke, previše slane i prezačinjene namirnice.

Trudite se da sve namirnice koje birate, budu sveže i adekvatno sačuvane do trenutka kada ih konzumirate. Kvarljive namirnice nikako nemojte držati van frižidera i nemojte jesti voće ili povrće koje nije oprano ili hranu koja je nedovoljno termički obrađena.

Potrudite se da koristite voće i povrće koje je neprskano i koje samim tim ne sadrži pesticide i druge štetne materije koje su toksične i imaju negativno dejstvo kako na vaš tako i na organizam ploda.

Kada je reč o kuvanim jelima, najbolje je da se što češće opredelite za čorbasta jela, kao što su različite vrste čorbi i supa, koje su prepune vitamina, minerala i proteina.

Izbegavajte jela sa previše zaprške.

Uz sve to, ne zaboravite da pijete dovoljno vode. Dovoljan unos vode u trudnoći, jednako je važan kao i zdrava ishrana.

Zato, pijte oko dva do dva ipo litra vode dnevno, a uz to, pijte i druge vrste tečnosti, kao što su mleko, jogurt, surutka, sokovi od ceđenog voća ili voćni čajevi.

Izbegavajte kafu i napitke koji sadrže kofein, kao i čajeve kao što su crni ili zeleni čaj i čajevi od biljaka u čije dejstvo na organizam niste dovoljno upućeni.

Sponzorisano:

Loading...