Jutarnja mučnina – u trudnoći i kada se još sve javlja kod žena i muškaraca

Jutarnja  mučnina je neprijatan osećaj (poput bolesti), od koje pate trudnice. Ona ne mora da se javi samo ujutru, već je moguća u bilo kom delu dana. Međutim, najintenzivnija je ujutru i slabi kako se dan bliži kraju. Stručnjaci tvrde da se jutarnja mučnina značajno može ublažiti promenom navika u ishrani.

Jutarnja mučnina je čest problem trudnica. Lepo je kada nov život raste u vama, ali dok se to dešava, morate da se suočite s raznim tegobama i neprijatnostima. Osećate jaku mučninu u stomaku i ne postoji terapija koja bi je ublažila dok ste u drugom stanju. Međutim, biljni lekovi mogu učiniti čuda po ovom pitanju. Ove lekove možete lako nabaviti. Isprobajte ih i pobedite jutarnju mučninu.

jutarnja mucnina u trudnoci i kada se sve javlja

Evo nekoliko trikova u ishrani kojima možete pobediti mučninu i povraćanje u trudnoći:

  • Tokom trudnoće jedite male i česte obroke. Praktikujte laganu užinu između obroka kako bi vam stomak uvek bio pun. Većina trudnica žudi za hranom bogatom ugljenim hidratima, ali stručnjaci tvrde da je ishrana bogata proteinima mudriji izbor. Zato uvrstite u ishranu pileće grudi, jaja, zeleno povrće, ribu i slično.
  • U trudnoći su žene više gladne nego inače. Preporučuju se zdrave užine kako biste utolili glad koja se javlja nekoliko puta dnevno. Držite kutiju krekera pored kreveta. Ako vas mučnina budi tokom noći, najbolje je da grickate krekere, koji ne samo da će otkloniti osećaj mučnine, već će vas i zasititi. Pojedite nekoliko krekera čim se probudite, a onda odmorite oko pola sata pre nego što ustanete. To je dobar i zdrav početak dana.
  • Izbegavajte masnu hranu. Kada ste trudni, vaš digestivni trakt je veoma osetljiv, zbog čega treba da izbegavate hranu bogatu mastima jer se teško vari. Pošto ćete morati da jedete nekoliko malih obroka dnevno, recite ne masnoj, kiseloj i začinjenoj hrani.
  • Nemojte jesti hranu koja vam izaziva mučninu. Ukoliko vam je muka zbog bilo koje hrane ili vam miriše drugačije, najbolje je da je izbegavate. Međutim, neke trudnice osećaju odvratnost prema svakoj hrani koju vide ili pomirišu. Isto tako, određena hrana im može biti privlačna za oko, ali ne i za ostala čula. U tom slučaju, čak iako hrana koju jedu ne spada u balansiranu ishranu, mogu je jesti sve vreme u toku trudnoće. Najbitnije je da jedu na vreme i da vode računa o sebi.
  • Đumbir je odličan dodatak ishrani koji pobeđuje jutarnju mučninu. Ako ne volite đumbir, možete ubaciti koren svežeg đumbira u vruću vodu i uzimati male gutljaje u toku dana. Takodje možete kombinovati djumbir sa medom. Ovo je sjajan lek koji u potpunosti leči jutarnju mučninu. Uzmite komad đumbira svakog jutra i neprijatan osećaj će nestati.
  • Recite svom lekaru da vam prepiše neophodne vitamine koji se mogu izgubiti tokom mučnine. Redovno ih uzimajte kako bi vaš organizam dobio sve nutrijente potrebne u ovom periodu.
  • Pijte puno vode. Voda hidrira organizam i ispire toksine. Međutim, nemojte popiti celu flašu odjednom i onda preskočiti obrok ili jesti manje. Redovno pijte vodu i voćne sokove u malim gutljajima u toku celog dana.

Najbolji kućni lekovi koji leče jutarnju mučninu

Biljni čaj

Najbolji bilji čajevi za jutarnju mučninu su čaj od đumbira, peperminta, maline, itd. Čaj od đumbira efikasno otklanja jutarnju mučninu i pomaže vam da se osećate odlično. Da biste napravili ovaj čaj, kuvajte 30g sušenog korena đumbira u šolji vode 5 do 10 minuta kako bi svi sastojci ostali netaknuti. Procedite, pijte polako i pobedite jutarnju mučninu.

Za otklanjanje mučnine čaj od peperminta je takođe veoma delotvoran. Potreban vam je sušeni pepermint, od koga ćete napraviti čaj i dodati par kapi soka od limuna u njega.

Čaj od lista maline rešava sve probleme vezane za trudnoću. Pored toga što pobeđuje jutarnju mučninu, takođe opušta mišiće.

Začini

Začini blagotvorno deluju na problem jutarnje mučnine kod trudnica. Možete ispeći kašiku semenki kumina i osetiti miris koji se pritom širi. Možete takođe žvakati pečene semenke kumina.

Vitamin B6

Pored biljaka, takođe je vrlo važno da unosite vitamin B6. Dokazano je da žene koje su uzimale 25 miligrama vitamina B6 tri puta dnevno nisu patile od jutarnje mučnine. Povraćanje je još jedan problem sa kojim se suočavaju trudnice. Međutim, vitamin B6 uzimajte onako kako vam je lekar prepisao.

Hidratacija

Neke žene ne piju dovoljno vode. Međutim, ovo može biti veliki problem u trudnoći jer se može desiti da dehidrirate. Voda je prirodna supstanca koju možete konzumirati koliko god želite i koja ne izaziva neželjene efekte. Ako ste trudni i imate jutarnje mučnine, pijte vodu na svakih sat vremena da rešite ovaj problem. Voda ispire oksidante iz organizma, zbog  čega jutarnja mučnina potpuno nestaje. Ako ste izgubili dosta energije zbog gubitka šećera, voda će hidrirati vaš organizam.

Sponzorisano:

Loading...