Kako izlečiti kandidu prirodnim putem?

Kandida je vrsta gljivice koja normalno nastanjuje ljudski organizam. Kada je prisutna u optimalnom broju, ona ne predstavlja problem i korisna je. Kada počne da se razmnožava više nego što je potrebno, može se govoriti od kandidijazi, odnosno jednoj vrsi gljivične infekcije, najčešće izazvanoj prekomernim razmnožavanjem gljivice Candida Albicans.

Do razvoja kandide dolazi usled loših životnih navika i ishrane, kada organizam postane previše kiseo. Neaktivnost, konzumacija mnogo kafe i alkohola, cigareta, rafinisanih proizvoda i prekomerno unošenje namirnica životinjskog porekla stvaraju sredinu pogodnu za razvoj kandide. Ona može zahvatati kožu, nokte, usta i polne organe. Razvija se u ustima i crevima.

Kako izlečiti kandidu prirodnim putem

Simptomi kandide

Hronična kandidijaza se odlikuje brojnim simptomima. Najupečatljiviji pokazatelji da možda patite od ove infekcije su razne probavne smetnje, osećaj nadimanja, dijareja ili zatvor. Vaginalne infekcije, zatim infekcije urinarnog sistema, te vaginalni ili rektalni svrab takođe mogu da upućuju na kandidu. Infekcije i promene na koži, poput ekcema, osipa, psorijaze, te pojave gljivica na stopalima i noktima su mogući simptomi kandidijaze. Ona može da se ispolji i teškim podnošenjem sezonskih alergija ili svrabom ušiju. Hronični umor, fibromijalgija i abnormalna potreba za unošenjem ugljenih hidrata i šećera često upućuju na prisustvo ove infekcije.

Neke autoimune bolesti mogu da upute na eventualno prisustvo kandide. To su Hašimoto sindrom, ulcerozni kolitis, lupus, psorijaza i multipla skleroza. Pojedina psihološka stanja takođe uključuju mogućnost kadidijaze kao uzročnika, kao što su anksioznost, česta razdražljivost i nervoza, pa i depresija.

Kako tretirati kandidu prirodnim putem?

Efikasan tretman kandidijaze podrazumeva prilagođen dijetetski režim ishrane, koji eliminiše šećer u svim oblicima u kojima ga je moguće izbaciti, poput slatkiša, grickalica, alkohola i proizvoda od brašna. Ugljene hidrate takođe treba redukovati, što se odnosi na žitarice, hleb, voće, testeninu i krompir. Smanjenje u količini od samo jedne šolje dnevno može mnogo da doprinese ublažavanju kandidijaze. Neke lekovite biljke i prirodni proizvodi mogu dodatno da pomognu u terapiji kandidijaze.

Beli luk – Beli luk je izuzetno efikasan u lečenju gljivičnih oboljenja i predstavlja najjači prirodni antibiotik. On u vrlo kratkom periodu može dovesti u ravnotežu odnos kandide i bakterijskih kolonija koje regulišu broj gljivica u čovekovom organizmu i to na potpuno prirodan način. Za razliku od belog luka, sintetički preparati regulišu kandidu, ali narušavaju ovu ravnotežu.  Beli luk na kandidu deluje skoro istog trenutka, a dobar je i kada se konzumira svež ili u kapsulama. Beli luk je efikasan i za lečenje vaginalne infekcije kandidom. U tom slučaju semože koristiti kao vaginaleta, tako što se očišćen čen stavlja isto poput ove tablete i ostavlja preko noći. Samo jedan tretman je dovoljan ukoliko su simptomi, svrab, peckanje, beli sekret i oticanje, uočeni na vreme.

Žalfija – Žalfija je poznata po svojim brojnim lekovitim primenama, a jedna od njih je i lečenje kandidijaze. Čaj od žalfije može da se koristi u te svrhe kao napitak ili kao sredstvo za vaginalno ispiranje, ukoliko su prisutni vaginalni simptomi kandidijaze. U drugom slučaju se preporučuje da se doda i par kapi čajnog drveta, koje pouzdano efikasno utiče na suzbijanje gljivičnih infekcija.

Ehinacea – Ehinacea je poznata po svom izuzetnom delovanju na imuni sistem i to svojstvo joj takođe daje posebnu efikasnost kod tretiranja gljivičnih infekcija. Studije su pokazale da je ekstrat ehinacee efikasniji u lečenju gljivičnih infekcija od sintetičkih lekova. Tinktura od ehinacee, belog luka i ljute paprike se pokazala posebno delotvorna kada je konkretno u pitanju kandida.

Čaj od bršljena – Listovi ove biljke aktivno deluju na gljivice reda kandide, kao i na veliki broj drugih bakterija. Čaj od bršljena je zbog toga efikasan i potpuno prirodan lek protiv kandidijaze.

Sladić – Pošto se obolelima od kandidijaze savetuje da iz ishrane izbace šećere kojima se kandida zapravo hrani i zahvaljujući kojima se razmnožava, dobro je da se oni zamene nekim prirodnim alternativama. Tako se čajevi protiv kandide mogu zaslađivati biljnim zaslađivačima poput sladića, kako bi se sprečilo ponovno javljanje gljivične infekcije ili se ona uspešno suzbila.

Pored ovoga, pogledajte i najbolje čajeve protiv kandide.

 

Sponzorisano:

Loading...