Najbolji čajevi protiv kandide

Gljivica kandida se nalazi na koži, u probavnom i genitalnom traktu, ustima i grlu. Do infekcije kandidom tačnije njenog prekomernog razmnožavanja dolazi usled pada imuniteta, uzimanja antibiotika i neadekvatne ishrane što dovodi do stvaranja kiselosti u organizmu čime se narušava nomalna flora u organima.  Ova bolest pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva se teško leči.

Infekcija uglavnom nastaje na toplim i vlažnim mestima kao što su usta, creva, bešika i vaginalni otvor. Kandida je vrlo uporna i često se vraća ako se ne izleči kako treba pa je zato pored upotrebe medikamenata, čajeva, tinktura i napitaka bitno regulisati ishranu.

caj od koprive za zdravlje

Ishrana kod infekcije kandidom

Radi uspešnog lečenja kandide u ishranu je neophodno uključiti dosta povrća, a pre svega  svežeg belog luka. Treba uzimati proteine, probiotski jogurt, kiselo mleko i surutku, orašasto voće, semenke, hladno ceđena ulja (preporučuje se maslinovo), kurkumu, sodu bikarbonu, žitarice bez glutena.

Treba izbegavati namirnice koje sadrže šećer i kvasac, kao i peciva, hleb i sve što je pravljeno od belog brašna, zatim pečurke, kafu, sušeno voće, sir, začine i sosove sa sirćetom (senf, kečap itd.), mesne prerađevine i mleko.

Čaj od žalfije

Žalfija ima mešavinu jedinjenja koja vrlo efikasno suzbijaju kandidu. Čaj od žalfije može da se pije ukoliko je u pitanju infekcija crevnog trakta ili da se koristi za vaginalno ispiranje. Ukoliko ga koristite za vaginalno ispiranje, možete da dodate i kap-dve ulja čajnog drveta koje efikasno deluje protiv gljivica.

Čaj od bršljana

Listovi bršljana aktivno deluju na kandidu i veliki broj bakterija. Preporučuje se korišćenje 0,3 grama kod različitih hroničnih oboljenja, kao i za lečenje gljivičnih infekcija. Čaj od bršljanja se priprema  tako što odstoji u ključaloj vodi oko 10-15 min.

Čajna mešavina od pelina, orahovog lista, bršljana i žalfije

Napraviti mešavinu od po 50 g pelina i orahovog lista i po 100 g bršljana i žalfije. Tri kašike ove mešavine prelijte sa 0,5 l vode, promešajte i ostavite poklopljeno jedan sat. Pije se dva puta dnevno, nezaslađeno.

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona je efikasno sredstvo protiv kandide. Kašiku kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode i kuvajte 15 minuta. Po četvrtinu šolje mlakog čaja popijte tri puta dnevno.

Čaj od koprive

Čaj od koprive je efikasan za lečenje kandide, jer služi za očuvanje nivoa bakra tokom infekcije i uspešno vrši detoksikaciju organizma. Priprema se tako što se jedna kašičica osušenih i isitnjenih listova koprive prelije sa 2dl ključale vode, a zatim se ostavi da odstoji 10-15 minuta u poklopljenom sudu.

Čaj od maslačka

Čaj od korena maslačka je odiličan probiotik, a takođe vrši detoksikaciju jetre od otrova koje kandida proizvodi. Potpomaže varenje i smanjuje nadimanje u stomaku. Priprema: Kašiku osušenog korena maslačka preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 10-15 minuta.

Čaj od cikorije

Čaj od cikorije se preporučuje kod lečenja infekcije kandidom zato što cikorija ne sadrži kofein koji stvara kiselost, odličan je probiotik i bogat izvor vitamina A i K. Cikorija reguliše nivo šećera u krvi, pročišćava krv od otrova, potpomaže varenje i ima umirujuće dejstvo. Nakon što odstoji 10-15 minuta u vreloj vodi čaj procediti i piti u gutljajima.

Sponzorisano:

Loading...