Kako ubrzati metabolizam prirodnim putem

Ako preterujete sa alkoholom ili vas mrzi da vežbate, vaš metabolizam je možda usporen.

Što je još gore, možda se osećate pomalo bolesno, a tako ne možete živeti. Ali zapamtite: vaše zdravlje je u vašoj kontroli.

Ako osećate da ste slabi i da ne idete u pravom smeru, probajte ovih 8 jednostavnih saveta za jačanje metabolizma i za obnavljanje energije.

Kako ubrzati metabolizam prirodnim putem?

Dobro spavajte. Vaše navike spavanja i vaš metabolizam su povezani. Prema studiji objavljenoj u Internacionalnom žurnalu endokrinologije, nedostatak sna može imati veliki uticaj na metabolizam, uključujući povećan rizik od dijabetesa tipa II. Nedostatak sna ili disfunkcija spavanja takođe povećavaju apetit zbog povećane proizvodnje leptina. Ako imate problem da zaspite noću, pokušajte da ugasite uređaje sat vremena pre spavanja. Svetlo od televizora ili ekrana kompjutera može da spreči proizvodnju melatonina i da vas drži budnima.

spavajte dobro

Pijte (umereno) kofein. Zeleni čaj i crna kafa imaju dokazane metaboličke koristi. Istraživanja iznova i iznova pokazuju da i zeleni čaj i kafa pružaju metaboličke koristi kao i brojni antioksidanti. Samo nemojte da preterate, jer ako ste budni cele noći, to može da poništi sve prednosti kofeina.

Iznenadite svoje telo. Još uvek radite isti stari trening od pre 5 godina? Izaberite nov način vežbanja, kao što je kikboks ili plivanje, nešto suprotno od trenutnog režima. Još bolje, probajte HIIT (intervalni trening visokog intenziteta) ako zaista želite da budete fit. Iako su ovi treninzi kraći, oni su intenzivniji. Ovaj kontrast intenziteta pojačava vaš metabolizam.

Dižite tegove. Više mišićne mase znači i bolji odmor metabolizma. Ali šta to tačno znači? Pa, što više mišića imate, više kalorija sagorevate kada ne radite apsolutno ništa. Kako da izgradite mišiće? Trening sa tegovima. Ne, ne morate da budete najmišićaviji u teretani da biste koristili tegove. Počnite sa više ponavljanja sa malim težinama da biste ojačali postojeće mišiće, pa vremenom povećavajte težinu da bi mišići mogli da rastu.

Pijte vodu. Mnogo ljudi ne pije dovoljno vode. Kako vaš organizam može pravilno da funkcioniše ako nema dovoljno svoje osnovne supstance? Ne može. Što se metabolizma tiče, jedna studija je pokazala da je ispijanje 500 ml vode povećalo metabolizam za 30% za oko sat vremena, što je prilično dosta. Znajte da standardnih 8 šolja dnevno koje se preporučuju možda i nije dovoljno. Ako se bavite bilo kojim vidom rekreacije, trebaće vam više vode. Pijte redovno vodu tokom dana, a naročito kada ste žedni, da biste održali nivo hidratacije u telu. Takođe, pokušajte da uvedete veliku čašu mlake vode u vašu ranu jutarnju rutinu. Ispijanje 2 do 3 šolje vode, kao prvi jutarnji korak posle dehidratacije u snu, prija vašem telu i sprema ga za fantastičan dan.

Jedite ljuto! Ljuta hrana ne samo da smanjuje vaš apetit i povećava sitost, već podstiče i vaš metabolizam za oko 8%. Prestanite da jedete blagu piletinu i pospite čili po njoj! I vaše čulo ukusa i vaš struk će imati koristi.

Jedite pametno. Poznato je da određene namirnice jačaju metabolizam, kao što su kokosovo ulje, neko voće, a naročito proteini. Ispunite vašu ishranu ovim zdravim namirnicama umesto prerađenih namirnica sa šećerom da biste pravilno napunili vaše telo. Jedite samo kada ste gladni i dok niste 80% siti, kako biste na taj način izvukli maksimalne koristi od užina koje jedete za jačanje vašeg metabolizma.

sta jesti za brzi metabolizam

Dodajte malo kardio treninga. Trideset minuta do sat vremena kardio treninga nekoliko puta nedeljno može da poveća vaš metabolizam za narednih 14h. Malo znojenja je mala cena koju treba platiti da biste imali koristi, koje uključuju zdravo srce i priliv endorfina. Međutim, preterivanje sa kardio treningom može biti loše isto kao i da ne radite kardio trening uopšte, jer može da iscrpi i izazove stres kod vaših bubrežnih žlezda. Podstičite sebe da vežbate, ali nemojte da postanete previše opsesivni. Ključ je u umerenosti svega.

Ako je vaša dnevna rutina usporena i dosadna, pokušajte da uvedete neke od gore pomenutih ideja da oživite metabolizam i pokrenete zdravlje. Možete da se promenite na bolje u samo nekoliko jednostavnih koraka. Živite zdravo i umereno, a vaše telo će vam biti zahvalno.

Sponzorisano:

Loading...