Kopriva kao lek i priprema

Urtica Dioica-ili je možete zvati obična kopriva, poznata je kao „narodni lek“, jer je popularna među narodima širom sveta. Često se čupa jer se smatra korovom, što je šteta, budući da sadrži niz zdravstvenih koristi! Biljka dostiže visinu od 1 do 2m tokom leta i ima široke žute rizome i stolon.

Kopriva ima vrlo tanke dlačice oko drške i na lišću, koje su veoma bolne na dodir i jako žare. Ali ako zanemarite žarenje, list koprive sadrži niz hranljivih materija i vašem telu daje „ injekciju zdravlja“.

Nutritivne informacije:

Na koji način list koprive toliko povoljno utiče na naše zdravlje? Odgovor je pomoću hranljivih materija koje sadrži.

• Kopriva je bogata vitaminima A, C, D i K.
• Takođe je bogata vitaminom B.
• Dobar je izvor gvožđa, kalijuma, mangana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, silicijum dioksida, joda, silicijuma, natrijuma i sumpora.
• Ima visok sadržaj proteina i aminokiselina.
• Sadrži vrlo malo kalorija i masti.
• Dobar je izvor hlorofila i tanina.

Kopriva kao lek i priprema

Top 15 dobrobiti lista koprive

Kopriva je poznata po svojim zdravstvenim koristima još od srednjeg veka. Svaki deo biljke, uključujući koren, listove, seme i cvetove, ima svoje blagodeti i zato se koriste za lečenje raznih bolesti.

U nastavku teksta vam donosimo 15 najvećih prednosti koprive za zdravlje.

Kopriva za kožu

Neka i budemo okarakterisani kao površni, ali svima nama je stalo do izgleda. Izgled kože umnogome doprinosi atraktivnom izgledu. Listovi koprive vam pomažu da imate besprekornu kožu.

1. Pomaže u lečenju akni

Osušeni listovi koprive se nanose na kožu da bi se uklonile akne i mrlje. Ekstrakt koprive se takođe koristi kao tonik za masnu kožu sklonu aknama, jer ne samo da uklanja akne, već takođe ne ostavlja ožiljke i mrlje od njih.

2. Svojstvo astringenta (sredstvo koje steže)

Listovi koprive imaju svojstvo astringenta, zahvaljujući čemu pomažu u lečenju bolesti kao što je ekcem, zatim kod ujeda insekata i varičele. Ekstrakt ili ulje od listova koprive se može nanositi na kožu zahvaćenu ekcemom.

3. Antiinflamatorno dejstvo

Listovi koprive imaju antiinflamatorno dejstvo, zbog čega se mogu koristiti za lečenje opekotina i ožiljaka od njih.

Kopriva za kosu

Da li listovi koprive mogu pomoći i našoj kosi? Apsolutno! Evo nekih prednosti upotrebe listova koprive za kosu:

4. Rešava problem opadanja kose

Kopriva je jedan od najstarijih tretmana za borbu protiv opadanja kose. Kapsule koprive i čaj se mogu konzumirati za rešenje ovog problema iznutra, a masaža kože glave uljem od koprive vrlo efikasno otklanja ovaj problem.

5. Pospešuje ponovni rast kose

Ne samo što zaustavlja opadanje kose, već i pospešuje njen ponovni rast. Listovi koprive imaju visok sadržaj silicijum dioksida i sumpora, koji kosu čine sjajnijom i zdravijom. Ispiranje kose ekstraktom koprive i vodom dovodi do ponovnog rasta izgubljene kose i vraća joj prirodnu boju.

6. Uklanja perut

Masaža kože glave kokosovim uljem ili uljem gorušice, u koje su potopljeni listovi koprive veoma efikasno uklanja perut. Treba prespavati s ovim kako bi delovalo preko noći. Sok koji se dobija gnječenjem svežih listova koprive se takođe koristi za masažu kože glave radi uklanjanja peruti.

Lekovita svojstva listova koprive

7. Ublažava bol usled artritisa

Kopriva ima analgetička i antiinflamatorna svojstva, zbog čega efikasno ublažava bolove usled artritisa. Takođe leči ostale bolesti zglobova kao što su reumatizam, giht, bursitis i tendonitis. Utrljavanje soka ili ulja od koprive na bolne zglobove smanjuje bolove. Konzumiranje tinkture i čaja od koprive takođe smanjuje bolove.

8. Leči benigno uvećanje prostate

Kopriva se koristi u medicini za lečenje benignog uvećanja prostate i drugih bolesti prostate. Iako su studije dokazale da kopriva ne utiče značajno na smanjenje uvećane prostate, efikasno ublažava i leči ovu bolest u ranom stadijumu, kada simptomi počinju da se javljaju. Kopriva zaustavlja rast i deobu ćelija oko područja prostate i unapređuje njeno zdravlje.

9. Leči infekcije urinarnog trakta

Kopriva ima diuretičko svojstvo i pospešuje izlučivanje urina. Koristi se za lečenje infekcija urinarnog trakta, infekcije mokraćne bešike i ostalih urinarnih problema izazvanih kamenom u bubregu ili bešici, koji kopriva rastvara i pospešuje njegovo izbacivanje putem urina. Takođe uspešno leči dijareju i dizenteriju.

10. Smanjuje alergije

Listovi koprive se koriste za lečenje i ublažavanje alergija. Postoji uverenje da konzumiranje listova koprive pre obroka može smanjiti osetljivost na pojedine vrste hrane. Pošto kopriva deluje kao antihistaminik, ona blokira oslobađanje histamina u organizmu i leči alergijski rinitis. Takođe leči sezonske alergije, rinitis, kašalj, kijanje, osip i astmu.

11. Stimuliše libido

Kopriva stimuliše libido jer povećava nivo testosterona i pomaže telu da ih duže zadrži. Kopriva je efikasan lek za povećanje seksualne moći.

12. Zaustavlja krvarenje

Kopriva efikasno zaustavlja krvarenje, kako unutrašnje poput obilnog menstrualnog krvarenja, vaginalnog krvarenja, hemoroida i krvarenja u želucu i plućima, tako i spoljašnje poput krvarenja iz nosa.

13. Popravlja krvnu sliku

Listovi koprive se koriste za lečenje anemije jer imaju visok sadržaj gvožđa. Za koprivu se zna da popravlja krvnu sliku, kao i da pročišćava krv. Redovno konzumiranje supe od koprive leči anemiju i snižava nivo šećera u krvi.

14. Rešava ženske probleme

Ženama se savetuje da redovno konzumiraju koprivu. Ne deluje blagotvorno samo na kožu i kosu, već sprečava i leči mnoge ženske probleme. Kopriva olakšava tegobe predmenstrualnog sindroma, kao i bolove u menopauzi. Takođe olakšava porođaj i povećava proizvodnju mleka.

15. Ostale dobrobiti

Pored nabrojanih, kopriva ima i druge blagodeti, među kojima su sledeće:

• Kopriva blagotvorno deluje na endokrini sistem.

• List koprive ima visok sadržaj antioksidanata, minerala i vitamina, zbog čega ima antikancerogeno svojstvo i pomaže u lečenju neoplastičnih bolesti.

• Listovi koprive efikasno leče neurološke poremećaje kao što su išijas i neuralgija.

• Tonik od lista koprive unapređuje cirkulaciju.

Sok od koprive takodje ima jako puno zdravstvenih prednosti.

• Kopriva stimuliše rad pankreasa i leči dispepsiju i gasove.

• Čaj od koprive se koristi za grgljanje kod lečenja infekcija usta i grla.

• Leči Alchajmerovu bolest.

• Uspešno leči otežano disanje, kašalj, bronhitis i hronične kardiovaskularne bolesti.

• Ubija crve i parazite u crevima.

• Ispiranje usta sokom od koprive ima antibakterijska svojstva, koja sprečavaju pojavu gingivitisa i drugih bolesti usne duplje i desni.

• Listovi koprive takođe jačaju imunološki sistem i leče hipertenziju

Kako se koriste listovi koprive?

Kopriva se koristi na više načina. Može se upotrebljavati kao hrana, lek, tretman za kožu i kosu, u farbama, itd. Od koprive se pravi čaj, tinktura, supa, pire i čatni (vrsta pripreme jela u azijskoj kuhinji). Ekstrakti, tonici i osušeni listovi koprive se koriste u kozmetičkim tretmanima. Kopriva se takođe koristi u pripremi mnogih kapsula i tableta jer leči mnoge bolesti.

Upozorenje

Kopriva je legendarna biljka zbog svojih blagodeti i čak se spominje u narodnom stvaralaštvu u raznim kulturama. Ali ova biljka takođe ima i neželjene efekte, koji se dovode u vezu sa kombinovanjem listova koprive i drugih lekova, kao i sa zdravstvenim stanjem pojedinca.

• Listovi koprive povećavaju krvni pritisak, tako da mogu imati štetno dejstvo na osobe koje boluju od visokog krvnog pritiska.

• Kopriva je moćno diuretičko sredstvo, koje može izazvati dehidrataciju ako se kombinuje sa drugim diureticima.

• Neke studije su pokazale da kopriva može smanjiti dejstvo lekova za razređivanje krvi (antikoagulansa) i da zato oni ne mogu efikasno lečiiti tromb.

• Najvažnija stvar koju treba imati na umu pri korišćenju koprive je žarenje koje izazivaju dlačice na biljci. Preporučuje se nošenje rukavica i odeće dugih rukava kada idete da berete koprivu kako vas ne bi ožarila. Listovi gube ovo svojstvo kuvanjem i sušenjem.

Iako je kopriva sjajna za kožu, kosu i celokupno zdravlje, kapsule od koprive treba da uzimate u dogovoru s lekarom. Dobro je koristiti koprivu u pripremi hrane, ali čak i prekomerno konzumiranje supe ili čaja od koprive može imati štetne efekte. Zato se obavezno posavetujte sa lekarom pre nego što počnete da koristite koprivu.

Sponzorisano:

Loading...