Koprivnjača kod dece i odraslih – uzroci, simptomi i lečenje

Koprivnjača ili urtikarija je oboljenje koje se javlja kao posledica alergijske reakcije i koje se manifestuje na koži. Spada u oboljenja koja se najčešće dijagnostikuju u oblasti dermatologije. Ovo oboljenje je dobilo naziv “koprivnjača” po crvenilu kojim je praćeno, usled kojeg  koža izgleda kao da je ožarena koprivom. Koprivnjača može biti akutna ako traje do 40 dana i hronična, ukoliko traje duže ili se učestalo javlja.

Koprivnjača se može javiti u svim uzrastima, odnosno, i kod dece i kod odraslih, a uzroci i simptomi su uglavnom isti. Poznato je da oko 20% dece u pubertetu bar jednom dobije koprivnjaču koja ne traje duže od nedelju dana i ne ostavlja nikakve posledice. Deca i mlade osobe nešto češće obolevaju od akutne koprivnjače, dok se hronična koprivnjača češće sreće kod odraslih, naročito kod sredovečnih osoba i kod žena. U nastavku teksta ćete saznati koji su najčešći uzroci i simptomi koprivnjače i kako se leči.

Koprivnjača kod dece i odraslih – uzroci, simptomi i lečenje

Koji su uzroci koprivnjače?

Postoji mnogo različitih uzroka koprivnjače. Potrebno je utvrditi šta je tačno izazvalo koprivnjaču kako bi se pristupilo adekvatnom lečenju. Kod koprivnjače u dodiru sa određenim alergenom dolazi do manifestacije alergijske reakcije na koži usled oslobađanja histamina, jedinjenja koje se nalazi u ćelijama i koje dovodi do proširenja krvnih sudova i do promena na koži. Koprivnjača se takođe može javiti usled upotrebe određenih kozmetičkih preparata i lekova. Ovo kožno oboljenje mogu izazvati i dlake, perje, prašina ili polen, ali i razne virusne, gljivične i bakterijske infekcije.

Do pojave koprivnjače može doći i usled prekomernog izlaganja kože sunčevim zracima ili previše niskim temperaturama. Uzrok ovog oboljenja može biti i kontakt sa nekim životinjama, biljkama ili sa raznim otrovnim hemikalijama. Koprivnjača se takođe može javiti i kao posledica loše ishrane, a namirnice koje je najčešće izazivaju su jaja, mleko, čokolada, svinjsko meso i mesne prerađevine, riba, školjke, dinje, jagode, itd. Kod dece se koprivnjača najčešće javlja usled jednolične ishrane zasnovane na slatkišima, suhomesnatim proizvodima i mastima životinjskog porekla. U moguće uzroke spadaju i ujedi insekata ili crevni paraziti. Ovo kožno oboljenje se pogoršava usled prevelike uzbuđenosti, stresa, upotrebe raznih lekova, preteranih količina čokolade i izloženosti previše visokim ili niskim temperaturama. U tim slučajevima se krvni sudovi na koži šire i povećava se potreba za češanjem.

Koji su najčešći simptomi koprivnjače?

Koprivnjača se može javiti na samo jednom delu kože, ali u ređim slučajevima može zahvatiti i celu površinu kože. Ljudi kod kojih se javila koprivnjača imaju crvenilo na koži, mada koža ponekad može biti i beličasta. Crvenkaste pege na koži, koje su nepravilnog oblika i malo uzdignute, često podsećaju na užarena mesta od koprive. Crvenilo ponekad može biti veoma jako, a česti su i plikovi, koji mogu biti sitni ili veliki u vidu mehura. Ove promene na koži izazivaju jak svrab, pa su bolesnici primorani da se češu, usled čega dolazi do pucanja mehurića i do nastanka raznih infekcija. Ponekad svrab može biti toliko intenzivan da izaziva nervozu i onemogućava spavanje.

U nekim slučajevima koprivnjača može zahvatiti i kardiovaskularni, gastrointestinalni i respiratorni trakt. Tada se javljaju simptomi poput bledila, hladnog znoja, usporenog rada srca, niskog krvnog pritiska, dijareje, itd. Ako korpivnjača zahvati sluzokožu usta, grla ili creva, posledice mogu biti fatalne jer u tom slučaju može doći do zakrčenja disajnih puteva i do otežanog disanja. Kao što je već pomenuto, koprivnjača može trajati kratko, ali može se javiti i u vidu hronične bolesti, koja se često vraća. Može se javiti više puta u toku nekoliko meseci, ali se takođe može ponovo pojaviti i nakon nekoliko godina.

Kako se leči koprivnjača?

Uvek je najbolje sprečiti pojavu bilo kakve bolesti, pa i koprivnjače, a ključni metod prevencije je pravilna i zdrava ishrana, koja podrazumeva izbegavanje prerađenih namirnica koje su pune veštačkih aditiva. Takođe bi trebalo smanjiti unos proteina (jaja, mleko, meso, sirevi, riba, i sl.) jer su oni u većini slučajeva glavni nosioci alergena. Preporučuje se što veći unos kuvanog povrća i pripremanje hrane na biljnom ulju. Treba piti od 6 do 8 čaša vode u toku dana.

Takođe se treba redovno baviti nekom fizičkom aktivnošću, ali i naći vremena za odmor i kvalitetan san. Pojavu koprivnjače ćete najbolje sprečiti izbegavanjem svega onoga na šta ste alergični. Međutim, ako se koprivnjača ipak pojavi, postoje mnogi načini na koje možete ublažiti svrab i ostale simptome. Postoje lekovi koji vam mogu pomoći u tome, a to su antihistaminici. Ovi lekovi blokiraju preveliko oslobađanje histamina, a osim njih na raspolaganju su vam i razne kortikosteroidne kreme. Najbolje je da na obolele delove kože stavljate obloge od aloje vere, ovsenih pahuljica i rastvora sode bikarbone. Možete koristiti i hladne obloge, koje je potrebno stavljati nekoliko puta u toku dana i držati oko 15 minuta. One se najčešće stavljaju deci koja imaju koprivnjaču jer smanjuju potrebu za češanjem. Pritom uvek koristite pamučnu krpu ili sterilnu gazu da ne bi došlo do pojave raznih infekcija. Ako se koprivnjača javi kod veoma male dece, preporučuje se kupanje u toploj vodi, u koju ste prethodno dodali jednu šolju ovsenih mekinja i pola šolje sode bikarbone. Takođe postoje prirodni preparati koji su veoma efikasni u lečenju koprivnjače, a koje možete napraviti sami u svom domu. U nastavku teksta ćete imati priliku da saznate koji prirodni preparati najbolje leče koprivnjaču.

Prirodni preparati za lečenje koprivnjače

Čaj od čička i zove. U lečenju koprivnjače može biti od velike pomoći čaj koji se pravi od korena čička i cveta zove. Pomešajte po 50 g cveta zove i korena čička, pa zatim prelijte jednim litrom ključale vode. Kuvajte čaj 4 minuta, a zatim ga poklopite i ostavite da se malo ohladi. Nakon toga procedite čaj, natopite njime pamučnu krpu ili gazu i stavite na obolelo mesto na koži. Pored toga, ovaj čaj takođe možete ubaciti u toplu kupku, a možete ga i konzumirati u vidu napitka.

Tinktura od korena čička. Ova tinktura se preporučuje odraslima u slučaju jakog svraba. Treba piti po 10 kapi ove tinkture tri puta u toku dana. Tinktura od korena čička se veoma jednostavno pravi. U staklenu teglu ubacite iseckani koren čička i prelijte ga domaćom rakijom. Možete koristiti šljivovicu ili komovicu, a ako nemate rakiju, možete iskoristiti 70-procentni alkohol. Teglu dobro zatvorite i ostavite je da odstoji na toplom mestu tri nedelje. Nakon tog perioda procedite smesu i naspite je u staklene flašice. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Svež peršun. Peršun poseduje svojstva koja sprečavaju lučenje histamina, glavnog izazivača koprivnjače. Zbog toga u supu ili čorbu treba ubaciti što više listova ili stabljika svežeg peršuna.

Pasta od mišjakinje. Pasta od usitnjenih listova mišjakinje se koristi za ublažavanje svraba na koži, naročito kod dece. Potrebno je pomešati prah ove biljke sa vodom kako bi se dobila pasta. Pastu nanesite na obolelo mesto na koži i držite je sve dok se ne stvrdne i ne počne da otpada, nakon čega je potrebno da nanesete novi sloj paste.

Sunčanje. Mada preterano izlaganje sunčevim zracima može biti jedan od uzroka pojave koprivnjače, sunčanje istovremeno može da pomogne u lečenju ovog oboljenja. Treba se izlagati samo blagim sunčevim zracima, i to najviše pola sata u toku dana.

Homeopatija. Homeopatski lekovi koje prepisuje stručnjak predstavljaju još jedan efikasan način lečenja koprivnjače. Često je potrebno da vodite dnevnik i da beležite sve promene na koži kako biste koprivnjaču mogli pravilno da lečite.

Koprivnjača uglavnom nije opasna po zdravlje. Međutim, u nekim slučajevima je potrebna hitna lekarska intervencija, najčešće ukoliko se javi otok lica, usana, šaka i stopala. Ako pacijent gubi svest, potrebno mu je odmah dati veću količinu kafe ili čaja. U najgorem slučaju može se javiti otok jezika i grla, usled čega može doći do zakrčenja disajnih puteva. Bolničko lečenje je neophodno u svim težim slučajevima koprivnjače.

Sponzorisano:

Loading...