Kurje oko na stopalu i ruci – uzrok i lečenje

Kurje oko predstavlja zadebljanje na koži koje se javlja usled pritiska ili trenja određene sile na kožu. Najčešće se radi o neodgovarajućoj i tesnoj obući, pošto se kurje oko najčešće pojavljuje na stopalima. Međutim, javlja se i na dlanovima i prstima ruke.

Žulj i kurje oko nije isto, iako obično imaju istu uzrok nastanka, a i slično izgledaju. Ono što ih razlikuje je da kurje oko ima i jedan čvorić na sredini koje predstavlja koren kurjeg oka i dok se ne ukloni i taj koren, ni kurje oko neće nestati. Zato je teže za zalečenje od žulja, više je bolnije i samim tim je neprijatnija pojava. 

Uzroci nastanka kurjeg oka 

Kurje oko (Clavus) spada u jednu podvrstu Humanog Papiloma virusa (HPV). Nije kancerogen, a pored ružnog izgleda i bola pri dodiru, nema opasnosti na naše zdravlje.

Kurje oko na stopalu i ruci – uzrok i lečenje

Pojavljuje se kao reakcija našeg prirodnog zaštitnog organizma da zaštiti kožu od sile pritiska i trenja. Tada se stvara oklop od mrtvih ćelija kože i tvrdo središte koje predstavlja koren kurjug oka. Ukoliko ga pretisnete jače, osetićete bol zato što zadebljanje vrši pritisak na nerve ispod kože.

Kurje oko nastaje usled pritiska tokom dužeg vremena na određeno mesto usled nošenja tesne obuće, visokih potpetica ili zbog deformiteta stopala, nepravilnog hoda ili ravnih tabana.

Najčešće se pojavljuje na peti, prstima ili bočnim stranama prstiju i to tvrda kurja oka, dok meko kurje oko se pojavljuje između prstiju, a postaje meko zbog znoja koji omekšava kožu između prstiju. Dakle, javlja se tamo gde je pritisak najjači, a karakteristična je i boja zadebljanja, sivo – žuta koja se ističe od ostatka stopala.

Kurje oko se ređe pojavljuje na rukama, odnosno na dlanovima i prstima. Može da se javi usled preteranog pisanje, odnosno držanja olovke ili čak preteranog kucanja na kompjuteru ili pisaćoj mašini. Uglavnom se na rukama pojavljuje kod osoba koje boluju od artritisa ili nekog deformiteta prstiju, usled čega dolazi do trenja izmedju dva prsta.

Kod dijabetičara je pojava kurjeg oka malo komplikovanija zbog loše cirkulacije, koja može dovesti u najtežim slučajevima i do infekcije stopala ili šake. Zato je bitno da se osobe koje pate od dijabetesa jave stručnom licu ili lekaru za otklanjanje kurjeg oka. Ostali mogu da se leče i u kućnim uslovima sa prirodnim lekovima.

Lečenje kurjeg oka 

Odstranjivanje kurjeg oka je veoma težak i mukotrpan posao. Morate biti uporni u lečenju, a pre svega da se oslobodite neodgovarajuće obuće koja vam je ovo izazvala. Čak i kad više ne budete nosili tesnu obuću, druga udobnija može još uvek stvarati pritisak na kurje oko i, kao i kod žulja, otežati njegovo zalečenje.

U nastavku dajemo vam savete kako na prirodan način da izlečite kurje oko.

Kao prvu pomoć kod bola usled pritiska na kurje oko, savetujemo vam kupke sa toplom vodom i ruzmarinom. Držite noge u vodi 15 minuta i tkivo će se omekšati i smanjiti bol.

Čuvarkuća. Potreban vam je jedan listić čuvarkuće, koji ćete oljuštiti od tanke kožice i stavite na kurje oko. Pomoću flastera  ili lepljive trake dobro pričvrstite list čuvar kuće da ne ispadne. Nosite ovo ceo dan, a obavezno noću zato što tada noge nisu u obući i lakše će doći do zalečenja. Sutra dan promenite list čuvar kuće i tako 4-5 dana za redom.

Beli luk. Ovde je isti postupak kao i sa čuvarkućom, samo jedan čen presecite na pola. Držati ceo dan pa zamenite. Posle svakog skidanja flastera, možete da držite nogu na kojoj se nalazi kurje oko u vodi 10tak minuta, kako bi se zadebljanje omekšalo.

Drugi recept za borbu protiv kurjeg oka je da isitnite sitno beli luk za dve kašike i da ga pomešate sa 2 kašike sirćeta. Ovu mešavinu stavite na kurje oko kao oblogu i to dva puta dnevno.

Limun i kora od banane. Isecite jednu krišku limuna i privežite čvrsto oko bolnog mesta i držati preko noći. Ujutru površinski sloj sastrugati. Umesto limuna možete koristiti i koru od banane.

Smokva. Smokva važi za jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za otklanjanje kurjeg oka. Presecite jednu svežu smokvu na pola i presečeni deo stavite na kurje oko, pa privežite zavojem. Držite preko noći, a sutradan skinite zavoj i držite stopala u vrućoj vodi sat vremena. Kad se ohladi voda, nalijte vruću. Ovaj tretman se obično ponavlja nedelju dana, a posle toga možete sami da otklonite kurje oko.

Propolis. Najbolje je da koristite domaći propolis, koga možete naći kod pčelara. Ukoliko je u tečnom stanju, sipajte malo direktno na kurje oko, a dve kapi na jastuče flastera. Ukoliko nije u tečnom stanju, dovoljno je da ga zagrejete i takvog stavite na flaster. Flaster menjati svakog dana, a tretman traje do 10 dana. Nakon toga, kurje oko će se lako odstraniti.

Suve šljive. Još jedno efikasno rešenje u borbi sa ovom neugodnom pojavom su suve šljive. Presecite jednu suvu šljivu na pola i kao i kod predhodnih saveta, držite je pričvršćenu zavojem ili flasterom u toku noći. Sledećeg dana stavite drugu suvu šljivu i tako 5 do 7 dana. U medjuvremenu možete omekšati zadebljanje i držanjem stopala u toploj vodi.

Suvo grožđe. Potpuno isti postupak kao i sa suvim šljivama. Važno je da presečete zrno suvog grožđa i da tu stranu koja je prepolovljena stavite direktno na kurje oko.

Rotkva. Narendajte rotkvu da imate za tri supene kašike. Isto toliko vam treba i koren rena. Pomešajte ova dva sastojka i stavite na komad gaze. Kurje oko premažite maslinovim uljem, a preko stavite gazu sa mešavinom. Ponovite postupak dva puta dnevno (od toga jedan nosite tokom cele noći) i tako par dana dok ne osetite olakšanje.

Crni luk i limun. Iscedite jedan limun i pomešajte sa malo soli. Zatim isecite jedan kolut crnog luka i na njega sipajte zasoljen sok od limuna. Pričvrstite kolut luka za kurje oko flasterom ili zavojem i postupak ponavljajte nedelju dana.

Slatki koren i ricinusovo ulje. Jednu kašiku praha slatkog koreta promešajte sa jednom kašikom ricinusovog ulja i napravite homogenu smesu. Ovu smesu stavite na obolelo mesto, pričvrstite flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutru isperite preostalu smesu sa obolelog mesta mlakom vodom, pa opet stavite ovu mešavinu i pričvrstite flasterom. Pred spavanje opet isprati i ponoviti tretman i tako ponavljajte par dana.

Nevenov melem. U narodnoj medicini nevenov melem ili nevenova mast se često preporučuje u borbi sa kurjem okom. Možete ga napraviti sami kod kuće ili ga kupiti u apoteci. Maže se 2 do 3 puta dnevno i tako se omekšava zadebljanje i sprečava nova upala.

Prirodna krema od aloe vere. Ovu kremu možete napraviti sami kod kuće ili je kupiti. Ona odlično umiruje i obanavlja kožu stopala, a u slučaju da imate kurje oko na rukama, slobodno je primenjujte na obolelo mesto. 

Pokušajte sa više recepata i nemojte koristiti previše oštre i nesterilisane predmete da otklonite kurje oko. Ukoliko je koren kurjeg oka veoma duboko ili ukoliko dođe do većeg otoka ili infekcije, obavezno se obratite lekaru. U ovom slučaju, ako lekar proceni, može da se izvrši laserska ili hirurška intervencija. Ovim intervencijama se u potpunosti uklanja koren kurjeg oka i oslobađa opterećeni nerv. Posle intervencije ostaće vam mala rana, koju ćete morati svakodnevno da previjate kako ne bi došlo do infekcije. Takođe, neko vreme posle zahvata nosićete udobnu i mekanu obuću sve dok rana ne zaraste u potpunosti.

Ukoliko stanje nije previše ozbiljno, pored prirodnih lekova možete da probate i sa komercijalnim proizvodima koje možete naći u apotekama. U pitanju su preparati, kreme, flasteri ili tečnosti na bazi salicilne kiseline koji će omekšati kurje oko.

Veoma je važna prevencija, a to je da ne nosite neudobnu, tesnu obuću i čim primetite neko zadebljanje da ga odmah uklonite kako ne bi nastalo kurje oko. Spremite kupke za svoja stopala i peškirom obavezno dobro obrišite prostor između prstiju. Pre spavanja mažite stopala (i ruke) hidratantnim kremama.

Takođe, u apotekama i supermarketima možete naći specijalne jastučiće i uloške za obuću koja sprečava pojavu kurjih oka.

Sponzorisano:

Loading...