Šta je dobro za kašalj?

Kašljanje je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Kada postoji blokada ili iritacija u vašem grlu ili u gornjim vazdušnim putevima, vaš mozak misli da je prisutno neko strano telo i govori vašem telu da kašlje i da ga na taj način izbaci.

Kašljanje može takođe da bude uzrokovano virusnom infekcijom, prehladom, gripom i pušenjem, ili zdravstvenim problemima kao što su astma, tuberkuloza i rak pluća.

Neki od simptoma kašlja su svrab u grlu, bol u grudima i zagušenje. Umesto korišćenja lekova za kašalj, možete probati neke prirodne lekove koristeći već raspoložive sastojke u vašoj kuhinji.

Evo 10 glavnih prirodnih lekova protiv kašlja:

1. Kurkuma

Biljka kurkuma ima terapeutski efekat na kašalj, naročito na suv kašalj.

• Zagrejte pola šolje vode u lončiću. Dodajte jednu kašičicu kurkume u prahu, jednu kašičicu crnog bibera i jednu kašiku meda. Takođe, možete dodati štapiće cimeta. Kuvajte ovo oko 2-3 minuta. Pijte ovaj napitak svakodnevno sve dok ne primetite poboljšanje.
• Alternativno, napravite biljni čaj dodavanjem jedne kašičice kurkume u prahu i jedne kašičice semena karambole u šolju vode, i kuvajte to dok se voda ne smanji na polovinu šolje. Dodajte malo meda i pijte ovaj biljni čaj dva do tri puta dnevno.
• Drugi način korišćenja kurkume je da pečete koren kurkume i da ga sameljete u prah. Pomešajte to sa vodom i medom i pijte dva puta dnevno.

2. Đumbir

Đumbir je jedan od najpopularnijih biljnih lekova za kašalj.

• Isecite svež đumbir na male kriške i malo ih izgnječite. Stavite ih u šolju vode i dovedite do ključanja. Pijte ovaj biljni lek tri do četiri puta dnevno da ublažite bolove u grlu, da zaustavite kašalj, pa čak i zagušenja. Možete takođe da dodate malo soka od limuna i meda.
• Druga opcija je da žvaćete svež sirov đumbir tokom dana da smanjite kašalj.

3. Limun

Limun se može koristiti na različite načine za lečenje kašlja. Limun sadrži svojstva koja smanjuju upalu i takođe sadrži određenu dozu vitamina C koji se bori protiv infekcija.

limun i limunov sok za zdravlje i mrsavljenje

• Jednostavni sirup za kašalj može se napraviti kombinovanjem 2 kašike soka od limuna i jedna kašike meda i zagrevanjem sve dok ne postane toplo. Pijte ovaj zdrav sirup nekoliko puta dnevno.
• Drugi način da se koristi limun je da blendirate sok od limuna sa malo meda i sa malo aleve paprike i da onda to popijete.

4. Beli luk

Beli luk sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu da se leči kašalj.

• Kuvajte dva ili tri češnja belog luka u šolji vode i dodajte kašiku origana. Pustite da se ohladi do sobne temperature, dodajte malo meda i popijte to. Ovo će pomoći vašem disanju i ublažiće ostale simptome kašlja.
• Pojedite češanj belog luka pomešanog sa nekoliko kapi ulja češnjaka i sa malo meda da biste ublažili bol u grlu. Takođe, beli luk možete koristiti u kuvanju.

5. Crni luk

Jedan od najjednostavnijih domaćih lekova za kašalj je da isečete crni luk. Disanje u jakoj pari može da zaustavi kašalj.

• Takođe, možete napraviti sirup za kašalj od soka od pečenog crnog luka, čaja od gaveza i meda. Pijte ga svaki dan da biste se oslobodili suvog kašlja.
• Druga opcija je da kombinujete pola kašičice soka od crnog luka sa jednom kašičicom čistog meda. Uzimajte ovo najmanje dva puta dnevno da ublažite kašalj i da izlečite grlo.

6. Toplo mleko sa medom

Toplo mleko sa medom može da ublaži suv kašalj i da smanji bol u grudima koji možete imati od stalnog kašljanja. Za bolje rezultate, pijte ga pre odlaska u krevet. Za dodatne koristi od analgetičkih svojstava meda pojedite kašičicu čistog meda na prazan stomak. Ovo će ukloniti šlajm i izlečiti vaše grlo.

7. Aleva paprika

Aleva paprika pomaže da se smanji bol u grudima uzrokovan stalnim kašljanjem. Takođe, ona zagreva i deluje stimulativno.

• Napravite zdrav sirup za kašalj mešajući jednu četvrtinu kašičice aleve paprika, jednu četvrtinu kašičice mlevenog đumbira, jednu kašiku meda, jednu kašiku jabukovog sirćeta i dve kašike vode.
• Pijte sirup dva do tri puta dnevno.

8. Sok od šargarepe

Šargarepe imaju mnogo vitamina i hranljivih materija koje mogu da pomognu u ublažavanju različitih simptoma kašlja.

• Napravite svež sok od četiri do pet šargarepa i dodajte malo vode da razblažite to. Za bolji ukus i dodatne koristi, dodajte jednu kašičicu meda.
• Pijte sok tri do četiri puta dnevno sve dok ne dođe do poboljšanja.

9. Grožđe

Grožđe ima svojstva da deluje kao ekspektorant, uklanjajući šlajm iz obolelih delova vašeg respiratornog sistema. Što pre se oslobodite šlajma, pre će se završiti vaše kašljanje. Možete jednostavno da jedete grožđe ili da napravite ukusan sok od grožđa. Sok od grožđa sa punom kašikom meda delovaće umirujuće i efikasno.

10. Badem

Badem sadrži hranljiva svojstva koja igraju proaktivnu ulogu u lečenju simptoma kašlja.

• Potopite pet do šest badema u vodu da stoji 8 do 10 sati.
• Napravite smešu kombinovanjem potopljenog badema i jedne kašičice putera. Jedite to tri do četiri puta dnevno sve dok ne nestanu simptomi prehlade.

Ovi kućni lekovi mogu da ublaže različite simptome kašlja bez neželjenih efekata koji dolaze sa pilulama i sirupima protiv kašlja. Međutim, ukoliko se kašljanje nastavi više od dve nedelje, konsultujte se sa vašim lekarom.

Sponzorisano:

Loading...