Šta jesti pre i posle treninga?

Namirnice koje uvrstite u svoj obrok pre, ali i posle treninga, imaju veliki uticaj na to na koji način će vaše telo podneti trening, ali i na to koliko efikasno će se rezultati treninga odraziti na vaše telo.

Dakle, veza između obroka pre i posle treninga i samog treninga je uzajamna.

Kakav zadatak ima obrok pre treninga?

Obrok pre treninga, ima zadatak da pripremi vaše telo za sam proces treniranja. Konkretno, ovaj obrok treba da vam obezbediti dovoljno energije, kako bi ste mogli da izdržite sav fizički napor koji vas tokom treninga očekuje. Pritom, treba znati da je pri težnji da obezbedite organizmu dovoljno energije za trening, jako važno i kako birate namirnice.

kuvana jaja posle treninga

To znači, da izvor energije neophodne za trening nikako ne smete formirati koristeći namirnice koje će preopteretiti telo i izazvati probleme sa varenjem.

Ukoliko se to desi, vaše telo će iznutra biti izloženo naporu i neće biti spremno da podnese fizički napor kojem je izloženo tokom treninga.

Zato, obroci pre treninga, treba da sadrže dovoljno ugljenih hidrata, ali nikako ne i previše masti. Najbolje je koristiti namirnice bogate vlaknima, a kada je reč o mastima, količinu u kojoj su zastupljeni u obroku pre treninga, treba svesti na oko petnaest do dvadeset grama, a poželjno je ni toliko.

Koje namirnice jesti pre treninga?

Idealno bi bilo ako u obrok pre treninga uvrstite neke od sledećih namirnica:

Banane: one su odličan izvor ugljenih hidrata. Uz to, prilično dugo zadržavaju osećaj sitosti, a to je odlična garancija da će vaše telo biti otporno na napor tokom treninga.

Paradajz: kao odličan izvor kalijuma, omugućava organizmu da se lakše znoji usled pojačanog fizičkog napora tokom treninga, a uz to i sprečava zamor mišića.

Koštunjavo voće: prepuno je vlaknima, a kao što smo napomenuli vlakna su najbolja vrsta ugljenih hidrata koje možete uneti u organizam pre treninga. Pružaju dugotrajan izvor energije i pritom ne opterećuju sistem za varenje niti bilo koju funkciju unutar organizma.

Uz to, koštunjavo voće je i bogato magnezijumom, a upravo magnezijum ima važnu ulogu u sprečavanju pojave upale i grčeva u mišićima koji su izloženi naporu tokom treninga.

Integralne žitarice ili pecivo od integralnih žitarica: obe vrste namirnica takođe su odličan izbor kada je u pitanju obrok pre treninga. Sadrže vlakna, ali i vitamin B, koji aktivno učestvuje u procesu iskorišćenja energije unutar organizma.

Voda: je neophodna organizmu, kako pre, tako i tokom i posle treninga, jer se telo usled pojačanog fizičkog napora pojačano oslobađa tečnosti i neophodan mu je novi izvor kako ne bi došlo do dehidracije.

Kakav zadatak ima obrok posle treninga?

Kada ste završili sa treningom, vašem organizmu je neophodan izvor svih onih elemenata koji su mu neophodni u procesu formiranja mišićne mase. Na vrhu liste takvih elemenata, nalaze se proteini, ali su ništa manje važni i minerali i vitamini.

Zato se trudite da se što zdravije, raznovrsnije i kvalitetnije hranite nakon treninga.

Šta jesti nakon treninga?

Belo pileće ili ćureće meso: prepuno je proteina. Upravo zato, doprineće formiranju vaših mišića.

Kuvana jaja: u samo jednom kuvanom jajetu, sadržano je oko 6,3 grama proteina. Otuda, više nego jasno se zaključuje da su kuvana jaja odlična kada je reče o izboru namirnica posle treninga.

Mleko: ima ogromnu ulogu u procesu gradnje mišićne mase posle treninga. Prepuno je brojnim mineralimakoji su pored proteina neophodni telu nakon treninga.

Zeleno povrće: bogato je magnezijumom i odlično služi u sprečavanju pojave grčeva ili upale u mišićima.

Sve vrste svežeg voća i povrća: konzumirajući sveže voće i povrće, omogućavate telu da dođe do neophodnog izvora minerala i vitamina koji su mu dragoceni nakon treninga. Kada je potkrepljeno mineralima i vitaminima, telo je znatno otpornije, a samim tim i odmornije nakon treninga.

Uz to, minerali i vitamini zauzimaju svoje važno mesto i u procesu izgradnje mišićnom tkiva nakon treninga. Čuvaju funkciju mišićnog i koštanog sistema koji su izloženi naporu tokom treninga, ali i čuvaju brojne druge funkcije unutar organizma.

Sponzorisano:

Loading...