Voće za doručak

Iako je jesti bilo šta za doručak bolje nego ništa, određena hrana za doručak je bolji izbor od neke druge.

Prava kombinacija nutrijenata će vas napuniti energijom i učiniti da se osećate sito do ručka, dok će vas pogrešan izbor hrane za doručak navesti da ubrzo posegnete za krofnom ili nekom drugom nezdravom hranom.

voce-za-dorucak

Komponente zdravog doručka

Zdrav doručak treba da uključuje voće i povrće, niskomasne proteine, mlečne proizvode i integralne žitarice. Ova kombinacija vlakana, složenih ugljenih hidrata, proteina i male količine masti će vas snabdeti nutrijentima potrebnim za dobro zdravlje i sprečiće vas da brzo ogladnite. Zdrav doručak vam takođe može ojačati koncentraciju i sačuvati vas od pada energije usred jutra.

Dobrobiti voća za doručak

Voće sadrži vitamine i minerale kao što su vitamin C i kalijum. Vitamini i minerali unapređuju telesne funkcije i sprečavaju pojavu pojedinih bolesti i stanja. Banane, koje su najčešći izbor za doručak kada je voće u pitanju, su dobar izvor kalijuma, važnog nutrijenta za zdravlje mišića.

Ako jedete voće za doručak, lakše ćete zadovoljiti potrebu za preporučenih 5 porcija voća i povrća dnevno.

Mnoge vrste voća sadrže vlakna koja usporavaju proces varenja i drže vas duže sitima. Dodatna blagodet konzumiranja hrane bogate vlaknima je lakši proces gubitka kilograma.

Stvari koje treba uzeti u obzir kod konzumiranja voća za doručak

Ako se vaš jutarnji obrok sastoji samo od voća, najverovatnije nećete dugo biti siti. Za pravi osećaj sitosti i visok nivo energije potrebni su proteini i masti, čega u voću nema. Ako ujutru jedete samo voće, može vam naglo pasti nivo energije, jer voće izaziva nagle promene nivoa šećera u krvi.

Ideje za zdrav doručak

Ovsena kaša sa voćem i mlekom, jogurt sa voćem i granolom, voćni smuti sa tostom i kikiriki puterom i voćni sok sa buritom pravljenim od integralne tortilje su ukusne i hranljive opcije za doručak. Možete se odlučiti i za doručak koji je moguće poneti sa sobom, kao što je na primer voće, štanglice granole ili čaša jogurta.

Sponzorisano:

Loading...