Zujanje u ušima i u glavi – simptomi i lečenje

Ukoliko vam je zujanje u usima i u glavi poznato samo kao povremena i kratkotrajna pojava koja se manifestuje kroz pojavu iznenadnog zvonkog šuma u uhu koji traje ne duže od nekoliko sekundi i ne ponavlja se često, onda se u vašem slučaju ne događa ništa neobično niti vredno zabrinutosti. Reč je o normalnoj pojavi koja se javlja kod svih ljudi i koja može nastati usled faktora kao što su promena vazdušnog pritiska, prisustvo viška ušne masti u ušima i slično. Međutim, ukoliko se kod vas ova pojava manifestuje često i ako je karakteristična po tome što traje u dužim vremenskim intervalima, onda postoji mogućnost da se u vašem slučaju radi o tinitusu.

O tome šta je tinitus, kako se manifestuje, zbog čega se javlja i kako se može lečiti, saznaćete kroz sadržaj teksta koji je pred vama.

Šta je tinitus?

Tinitus predstavlja stručni, odnosno medicinski naziv za zujanje u ušima i u glavi koje se javlja kao oblik zdravstvene komplikacije koja ne nastaje usled uticaja spoljašnjih faktora, već kao moguća (ne i sigurna) posledica prisustva određenih zdravstvenih promena u organizmu ili kao pojava za koju ne postoji jasno definisan i medicinski objašnjiv uzrok. Drugim rečima, tinitus može predstavljati jedan od simptoma zdravstvenih komplikacija koje su prisutne u organizmu, ali se može javljati i bez posebnog razloga.

Zujanje u ušima i u glavi - simptomi i lečenje

Ipak, onda kada se pojavi, ne treba ga zanemarivati i treba se potruditi na polju pronalaženja pravog razloga njegovog nastanka. Razlozi koji mogu uzrokovati tinitus, mogu biti potpuno bezopasni i zanemarljivi, ali i vrlo komplikovani. Baš zbog toga ih treba ustanoviti.

Kako se manifestuje tinitus?

Tinitus se manifestuje kroz nekoliko simptoma koji se međusobno nadovezuju i koji se često prepoznaju kao jedan udružen simptom. Konkretno, reč je o sledećim simptomima:

– Pojava iznenadnog i prodornog zujanja u ušima i u glavi koje se često opisuje kao šum ili kao “zviždanje” (u nekim slučajevima i kao mjaukanje, šuštanje lišća ili žubor vode),
– Pojava trenutne narušenosti sluha,
– “Promenjenost” boje glasova i zvukova koje čujete.

Pored navedenih simptoma kroz koje se u gotovo 100% manifestuje zujanje u ušima i u glavi, postoje i simptomi koji se javljaju kao pridruženi, odnosno kao oni koji mogu pratiti glavne simptome. To su osetljivost na zvuke koji dopiru iz spoljašnje sredine, pojačana razdražljivost, gubitak koncentracije i poremećaj sna.

U zavisnosti od učestalosti pojave, trajanja i ponavljanja pomenutih simptoma, tinitus se može okarakterisati kao trenutni, kao akutni i kao hronični tinitus.

Da li se u vašem slučaju radi o trenutnom, o akutnom ili o hroničnom tinitusu, najbolje je da ustanovite prilikom lekarskog pregleda koji će obaviti specijalista otorinolaringologije.

U osnovi, ova tri oblika manifestacije tinitusa, kao što smo i napomenuli razlikuju se prema učestalosti ponavljanja i dužini trajanja.

Trenutni oblik ovog problema, nastaje i javlja se uglavnom kao posledica prolaznih i trenutnih zdravstvenih promena ili kao posledica stanja organizma (višesatna izloženost preglasnoj muzici, nadražaj sluha i slično).

Akutni oblik nastaje i javlja se znatno češće i traje duže (čak i nakon recimo prespavane noći), dok hronični oblik tinitusa postaje toliko izražen da je prisutan stalno ili skoro stalno. Hronični oblik tinitusa u najvećoj meri narušava kvalitet života osobe kod koje se javlja.

Zbog čega nastaje tinitus, odnosno koje zdravstvene smetnje mogu uticati na njegovu pojavu?

Ovo su zdravstvene smetnje koje mogu uticati na pojavu tinitusa:

– Prisustvo bolesti zuba,
– Prisustvo bolesti viličnog zgloba,
– Prisustvo bubrežnih oboljenja,
– Prisustvo bolesti kičme u vratnom delu,
– Prisustvo kardiovaskularnih smetnji,
– Poremećaj metabolizma,
– Proces okoštavanja zvučnih kočnica,
– Prisustvo čestih i intezivnih glavobolja i migrena,
– Prisustvo tumora slušnog živca,
– Prisustvo hronične upale srednjeg uha,
– Prisustvo staračke nagluvosti,

Takođe, pojavu tinitusa mogu uzrokovati i stanja kao što su stanje nakon izloženosti totalnoj anesteziji, stanje nakon obilnog konzumiranja alkohola, stanje nakon dugotrajnog boravka u zatvorenom i zadimljenom (intezivno zadimljenom) prostoru i slično.

Lečenje tinitusa:

Prvi korak koji treba preduzeti u procesu lečenja tinitusa jeste otići na pregled kod specijaliste (kod otorinolaringologa). Specijalista će na osnovu simptomatologije vašeg stanja i nakon obavljanja pregleda, tačno moći da prepozna i ustanovi o kojem obliku tinitusa je reč i kako je najbolje pristupiti njegovom lečenju. Ukoliko je uzrok nastanka i prisustva tinitusa prisustvo nekog od gore navedenih zdravstvenih problema, onda se ključ za lečenje tinitusa, krije u procesu lečenja tog zdravstvenog problema.

Ukoliko nije takav slučaj, već se radi o prisustvu tinitusa bez jasno definisanog uzroka, onda treba pristupiti nekom od sledećih metoda lečenja:

Pojačan unos magnezijuma:

Pojačan unos magnezijuma, u večikoj meri vam može pomoći da se rešite zujanja u ušima i u glavi. Zato, ukoliko imate ovaj problem, u što većoj meri jedite spanać, zeleno povrće, semenke bundeve i sve druge namirnice koje sadrže magnezijum ili koristite magnezijum u obliku suplementa.

– Upotreba obloge od pšeničnih mekinja, crnog vina i ružinih latica:

Pripremu i upotrebu ove obloge treba obaviti na sledeći način:
Uzmite tri decilitra crnog vina, tri supene kašike pšeničnih mekinja i jednu supenu kašiku svežih ili suvih ružinih latica (bitno je da su latice od crvene ruže). Sve te sastojke sjedinite u šerpici i stavite ih na šporet da proključaju. Kada sastojci proključaju, pomerite ih sa šporeta, sačekajte da se ohlade toliko da postanu umereno i podnošljivo topli i zatim ih procedite. Talog koji vam ostane nakon ceđenja, zamotajte u gazu ili u pamučnu krpu i naslonite ga u vidu obloge na uvo. Oblogu držite sve dok se ne ohladi. Ovaj postupak ponavljajte više puta uzastopno jednom ili dva puta dnevno.

– Upotreba bademovog ulja:

Nagnite glavu na stranu i u unutrašnjost uha kapnite dve kapi bademovog ulja. Sačekajte pet do deset sekundi, a nakon toga ispravite glavu. Postupak ponavljajte jednom dnevno sve dok se ne izgube simptomi zujanja u ušima i u glavi. Ovo nemojte raditi u slučaju da imate probušenu bubnu opnu.

Sponzorisano:

Loading...