Bolna menstruacija – pomoć u ublažavanju bolova i prirodni lek

Kada je reč o bolnim menstruacijama, ljudi su iskoristili pomoć prirode i pronašli razne lekove za ovaj problem, poćev od pojedine hrane do vežbi. Pogledajte spisak ovih prirodnih lekova i odaberite jedan koji vam odgovara.

Međutim, pre nego što se odlučite za odgovarajući lek, pokušajte da pronađete uzrok menstrualnih bolova. Neke žene uzimaju skupe tablete kako bi ublažile bol. Spas možete pronaći i u prirodnim lekovima.

Razlog za bolnu menstruaciju može biti različitih od osobe do osobe.

Imajte u vidu da se nekim ženama dešavaju čak i bolne menstruacije u trudnoći. U takvim slučajevima je najbolje da se omdha posavetujete sa svojim doktorom.

bolna menstruacija pomoc i lek

Domaći lekovi za ublažavanje mestrualnih bolova

Cimet

U indijskoj kuhinji cimet se koristi u gotovo u svakom jelu. Ovaj začin se vekovima upotrebljavao za lečenje alergija, prehlade i lošeg varenja. Cimet takođe efikasno otklanja menstrualne grčeve. Osim toga, bogat je gvožđem, kalcijumom i dijetalnim vlaknima. Zahvaljujući visokoj koncentraciji mangana, cimet vas oslobađa bolova tokom menstruacije.

Voda

Tokom menstruacije mnoge žene pate od zatvora i bolne nadutosti. Topla voda pomaže kod tih problema jer podstiče oticanje menstrualne krvi uz manje bola. Postoji mnogo namirnica koje imaju visok sadržaj vode. Tu spadaju bobičasto voće, celer, lubenica, zelena salata, itd. Ako ih uvrstite u ishranu, organizam će vam duže biti hidriran.

Đumbir

Đumbir igra važnu ulogu u ublažavanju bola tokom menstruacije. Neke žene osećaju simptome poput glavobolje, prehlade i sl. Ako ste i vi među njima, voda u kojoj se kuvao đumbir vam može pomoći. Izgnječite malo đumbira i kuvajte ga u vrućoj vodi. Ovaj napitak otklanja bol tokom menstruacije.

Papaja

Papaju možete nabaviti u piljari. Ona sadrži velike količine vitamina A i C. Budući da sadrži gvožđe, male količine kalcijuma i malo kalorija, ovo voće je jako hranljivo i prava riznica zdravlja.

Semenke ajovana

Semenke ajovana su začin koji se dosta koristi u indijskoj kuhinji. Da li ste znali koliko su ove semenke zdrave? Semenke ajovana u šolji tople vode smanjuju bolove u nogama i menstrualne grčeve. Takođe možete ispeći ovo semenke i progutati ih s mlekom. Ovo je odličan lek za jake bolove. Da li ste čuli za dobrobiti ulja od semenki ajovana? Ovo ulje se koristi za opuštanje mišića. Nanesite ga na mišiće koji su vam napeti tokom menstruacije.

Aloja vera

Sok od aloja vere ublažava menstrualne bolove. Pijte ovaj sok s jednom kašičicom meda tri puta dnevno dok imate menstruaciju kako biste olakšali bolove i smanjili odliv.

Ishrana bogata gvožđem

Tokom menstruacije se gubi gvožđe, zbog čega bi trebalo da jedete hranu bogatu ovim mineralom. Sušene kajsije i crveno meso obiluju cinkom i gvožđem.

Šta treba da izbegavate?

Da biste se rešili menstrualnih grčeva, treba da izbegavate određenu hranu i pića. Tu spadaju gazirana i alkoholna pića i brza hrana. Kafu zamenite čajem od nane ili đumbira. Takođe možete piti toplu vodu s limunom. Ona ne samo da ublažava menstrualne grčeve, već vam i pomaže da ostanete zdravi na duže staze.

Završna reč

Ovo su neki od dobrih prirodnih metoda ublažavanja bolnih menstruacija, a svakako je najbolje da se prvo posvetujete sa svojim doktorom pa tek onda da primenite odgovarajuću metodu ublažavanja svojih bolova.

Sponzorisano:

Loading...