Čaj od matičnjaka kao lek i priprema

Matičnjak (Melissa officinalis) je član roda menti i potiče iz oblasti oko Mediteranskog mora. Kao što verovatno možete pretpostaviti, ukus joj je sličan ukusu limuna. Prve beleške o korišćenju matičnjaka u kulinarske i medicinske svhrhe su stari preko 2000 godina.

Sam čaj od matičnjaka je veoma koristan za ljudsko zdravlje. Smatra se napitkom koji podiže raspoloženje. Tako je Avicena, arapski lekar iz jedanaestog veka, zabeležio „matičnjak čini um i srce srećnim“.

Međutim, postoje određeni sastojci koji se mogu dodati u čaj od matičnjaka za još izraženije i raznovrsnije pogodnosti po zdravlje:

1. Ovas – odličan izvor vitamina B i kalcijuma.
2. Pupoljci ruže – bogati vitaminom C, što je naročito korisno u zimskim mesecima. Takođe čaju daju prijatnu voćnu aromu.
3. Kora pomorandže – nešto manje bogata vitaminom C od pupoljaka ruže, ali njena prednost je što je spoj njenog ukusa sa matičnjakom savršen.
4. Lavanda – nju pominjemo samo zato što ima odlično umirujuće dejstvo koje pomaže sa nesanicom, depresijom i drugim psihičkim problemima. Naravno, tu je i njen divan miris.

caj od maticnjaka

Za šta je dobar čaj od matičnjaka?

Matičnjak je jedna od prvih biljki ikada koje su korišćene u medicinske svrhe. Lekari u staroj Grčkoj su je koristili za lečenje svih povreda kože kao i za lečenje pojedinih psihičkih problema. Matičnjak se smatrao omiljenom biljkom boginje Dijane.

Do dana današnjeg, matičnjak ima raznovrsnu medicinsku primenu, nešto što je ostalo kao zaostavština starih vremena, a još dosta toga što je otkriveno u modernom dobu. Neka od medicinskih dejstava matičnjaka su dobro zabeležena, istražena i potvrđena, a neka su još uvek predmet debate i istraživanja. Evo kratke liste primene matičnjaka i kako vam on može pomoći:

1. Nesanica – mnoga istraživanja sprovođena su na temu dejstva čaja od matičnjaka na nesanicu i anksioznost. Generalno se svi slažu da je to dejstvo pozitivno. Naročito se preporučuje čaj od kombinacije matičnjaka sa biljkama kao što su kamilica i odoljen. Jedna od brojnih studija je upoređivala efekat ove kombinacije sa lekovima koji se prepisuju u slučaju nesanice, kao što su halcion i triazolam. Rezultati su potvrdili da lekovi i čaj imaju identično dejstvo na unapređenje kvaliteta sna pacijenata.

2. Problemi sa varenjem – matičnjak se tradicionalno koristi za pospešivanje varenja i umirenje stomačnih tegoba. Često se koristi u kombinaciji sa drugim biljem za veći efekat. Npr. matičnjak u kombinaciji sa nanom je odličan za umirivanje stomačnih tegoba.

3. Ranice od herpesa i prehlade– matičnjak sadrži flavonoide, fenolsku kiselinu i druge supstance koje imaju antivirusno dejstvo i pomažu u borbi sa herpesom. Možete ga direktno naneti na ranu. Naročito je efektivan u oblastima oko genitalija i usne šupljine. Međutim, neki od simptoma, među kojima su osipanje i bol, ostaju van domašaja uticaja matičnjaka, pa često on sam po sebi nije dovoljan u tretiranju ovih problema.

4. Alchajmerova bolest – istraživanja su pokazala da matičnjak ima sposobnost da umanji iritaciju i anksioznost i da unapredi kognitivne funkcije i memoriju kod osoba koje pate od Alchajmerove bolesti.

5. PMS i menstrualni grčevi – miks matičnjaka i lavande vam može pomoći u odstranjivanju ovih problema. Ispijanje najmanje jedne šolje dnevno bar nedelju dana pre početka menstrualnog ciklusa vam može znatno ublažiti nelagode. Pošto je lavanda prirodni antikoagulant, prorediće vam krv i smanjiti količinu ugrušaka. Međutim, ukoliko već koristite lekove za proređivanje krvi ili imate problema sa krvlju, morate biti jako oprezni.

6. Prehlade i grip – pošto je bogat flavonoidima i drugim antivirusnim supstancama, veoma je delotvoran u borbi protiv prehlade i gripa.

7. Grejvova bolest – takođe poznata kao hipertiroidizam, ovo je bolest povezana sa prekomernim lučenjem hormona štitne žlezde. Ovo vodi do asinhronizacije i ubrzavanja mnogih telesnih funkcija, naročito metabolizma i broja otkucaja srca u minuti. Ljudi koji pate od Grejvove bolesti mogu imati sledeće simptome: gubitak kilograma, podložnost iritaciji, promene u režimu spavanja, drhtanje, aritmija i neregularna stolica. Čaj od matičnjaka smanjuje lučenje hormona štitne žlezde i ublažava ove simptome.

8. Grčevi u stomaku – kombinacija matičnjaka, kamilice i divlje mirođije smanjiće intenzitet grčeva u stomaku kod dojenih beba. Ukoliko majka pije ovaj čaj bar dva puta dnevno u periodu od najmanje nedelju dana, dejstvo čaja će se preneti na dete kroz majčino mleko.

Takođe postoje još mnoga dejstva čaja od matičnjaka koja još uvek nisu dovoljno istražena i do danas ne mogu biti potpuno potvrđena. Tu spadaju tretiranje: gubitka apetita, zubobolje, grčeva, tumora, histerije, ujeda insekata, ADHD-a i mnogih drugih problema.

Priprema čaja od matičnjaka

Čaj se priprema vrlo jednostavno. Potrebno je da osušene listove prelijete sa vrelom vodom i tako ostavite da odstoji do 10 minuta. Zatim procedite i konzumirajte.

Neželjena dejstva

Matičnjak se može umešati u dejstvo nekih lekova, naročito lekova za proređivanje krvi, kontrolu štitne žlezde i kontrolu HIV-a. Ukoliko želite da pijete čaj od matičnjaka, a njegovo dejstvo se može umešati u dejstvo lekova koje uzimate, ili pak nema dovoljno informacija o njegovom dejstvu na lekove koje uzimate i bolest od koje patite, najbolje je da se prvo obratite svom lekaru.

Sponzorisano:

Loading...