Da li je paradajz voće ili povrće?

Paradajz (Solanum lycopersicum) je jedna od najčešće korišćenih namirnica u kulinarstvu. Najčešće se jede kao salata ili kao dodatak raznim čorbicama i drugim slanim jelima, a postoji i veoma ukusan sos od paradajza. Zbog svega toga i zbog primene koju ima u kuhinji, većina ljudi paradajz smatra povrćem. Međutim, postoje mnoge teorije po kojima paradajz zapravo nije povrće već vrsta voća! Mnogi od vas verovatno neće moći da prihvate tu činjenicu, ali prema svojim osnovnim botaničkim karakteristikama paradajz zaista spada u voće.

Da li je paradajz voće ili povrće

Međutim, širom sveta se još uvek vodi diskusija o tome da li je paradajz voće ili povrće. U nastavku možete saznati nešto više o karakteristikama paradajza i o tome zašto ga neki smatraju voćem a drugi povrćem.

Paradajz je manje sladak od svih ostalih vrsta voća, pa ga zato često ne možemo porediti sa jabukama ili bananama. Osim toga, u kuhinji se koristi kao dodatak slanim jelima i meša se sa drugim povrćem. Može se dodavati na picu ili koristiti za pripremu pite od paradajza. Osim toga, paradajz se nikada ne služi kao dezert, kao što je slučaj sa većinom ostalog voća. To su dovoljni razlozi da pomislimo da je i paradajz povrće.

Međutim, paradajz se ne posmatra isto u kulinarstvu i u botanici. U botanici se paradajz smatra voćem, tačnije bobičastim voćem, iako nije sladak kao ostali plodovi koje nazivamo voćem. Naime, sve biljke koje plod razvijaju iz cveta, odnosno iz semena, smatraju se voćem (jabuka, tivice). Sa druge strane, biljke koje plod razvijaju iz korena, lista ili stabla se smatraju povrćem (lišće – spanać, kelj, zelena salata; stabla – brokoli i celer; korenje – krompir i repa). Prema ovom principu, odnosno prema botaničkim pravilima, paradajz je voće, jer funkcioniše kao plod procvetale biljke.

Širom sveta postoji dilema o tome da li je paradajz voće ili povrće. Godine 1887. na vrhovnom sudu u SAD-u je zaključeno da je paradajz povrće. Danas se uglavnom diskusija vodi između kuvara i botaničara. Kuvari smatraju da slane namirnice spadaju u povrće, a da je sve ostalo voće. Zato se u kuhinji paradajz još uvek smatra povrćem, iako postoje naučni dokazi da je reč o voću.

Bez obzira da li ga smatrate voćem ili povrćem, paradajz je neizostavni deo naše ishrane i gotovo da nema osobe koja ga ne voli. Osim što je ukusan, paradajz je i veoma zdrav. On sadrži antioksidativna, antiseptička i diuretička svojstva i jedan je od najbogatijih izvora vitamina C.

Ukoliko paradajz želite gajiti u svojoj bašti i pitate se kako ga zaštititi od raznih bolesti, pročitajte ovaj članak.

Sponzorisano:

Loading...