Ishrana za ravan stomak

Ravan, čvrst i zategnut stomak, često predstavlja preduslov za savršeno oblikovanu figuru. Međutim, ponekad i sati provedeni u teretani ili fitnes centru nisu dovoljni da vaš stomak izgleda kako želite.

Razlog tome je što put do savršenog stomaka ne vodi samo kroz često naporne i iscrpljujuće vežbe, već pre svega kroz pravilnu ishranu.

Konkretno, pravilna ishrana doprinosi čak 60 procenata mogućnosti da vaš stomak bude čvrst i zategnut onoliko koliko želite, tek 40 procenata zaslužnosti u tom slučaju odnose vežbe.

Ishrana za ravan stomak

Zašto je ishrana bitna za ravan stomak?

Ishrana je toliko bitna da bi ste imali ravan stomak, iz razloga što telo ima takvu osobinu da sav višak ugljenih hidrata koji iscrpi iz hrane koju pojedete, pretvori u masne naslage koje u najvećoj meri taloži upravo u predelu stomaka. Takođe, pojavi masnih naslaga na stamoka doprinose i sve štetne materije i toksini koji se nalaze u sastavu nekvalitetnih namirnica.

Zato, ako želite da imate lep i zategnut stomak, prvo što treba da uradite jeste da korigujete ishranu.

Šta treba jesti za ravan stomak?

Najbolje je da jedete namirnice koje su bogate proteinima i namirnice biljnog porekla koje su bogate biljnim vlaknima. Namirnice bogate proteinima, a to su: kuvana jaja, pirinač, mladi sir, ćureće ili pileće belo meso, riblje meso, banane i mahunasto povrće, direktno utiču na formiranje mišića u čitavom telu pa tako i na regiji stomaka.

Osim toga, pomenute namirnice ne sadrže masnoće i samim tim smanjuju mogućnost formiranja masnih naslaga.

Namirnice bogate biljnim vlaknima, kao što su: banane, mandarine, suve urme, suve smokve, suve šljive, suve kajsije, suvo grožđe, maline, orasi, lešnici, bademi i pistaći, daju dovoljan izvor energije organizmu. Pritom, ta energija ne potiče od štetnih ugljenih hidrata i veoma dugo zadržava energetski status u organizmu, smanjujući potrebu za drugom hranom i ne stvarajući masne naslage.

Šta ne treba jesti ukoliko želite ravan i zategnut stomak?

Na listi namirnica koje ne treba jesti ukoliko želite ravan i zategnut stomak, nalaze se pre svega namirnice koje sadrže visok procenat masnoća u svom sastavu, ali i na namirnice koje su previše začinjene ili industrijski prerađene tako da sadrže puno štetnih konzervanasa, aditiva i drugih veštačkih dodataka koji pospešuju ukus, miris i izgled namirnica, ali se štetno odražavaju na organizam.

U takve proizvode svrstavaju se najpre: svinjsko meso, industrijske prerađevine od svinjskog i svih drugih vrsta mesa, a to su različite vrste salame, viršle, pašteta, čajna kobasica i tome slično.

Da li je pravilan raspored obroka važan za ravan stomak?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Dakle, raspored obroka je izuzetno važan ako želite da imate ravan stomak. Obilni obroci se ne preporučuju, a preporučuju se umereni i češći obroci.

Konkretno, poželjno je da imate šest obroka dnevno i to tri glavna i tri mala obroka u vidu užine koja će podrazumevati voće bogato biljnim vlaknima. Za glavne obroke, odnosno doručak, ručak i večeru, treba da birate namirnice bogate proteinima i to u umerenim količinama. Umerene količine namirnica podrazumevaju onoliko namirnica koliko vam je potrebno do osećaja sitosti. Nikako se nemojte prejedati, ali nemojte ni ostajati gladni, jer se to može odraziti na osećaj zamora i iscrpljenosti organizma.

Koliko je unos tečnosti bitana za ravan stomak?

Unos tečnosti je jednako bitan u procesu formiranja ravnog i zategnutog stomaka kao i unos namirnica.

Preciznije, tečnost koju popijete tokom dana, aktivno doprinosi pravilnom procesu razgradnje unetih materija i formiranju mišića na stomaku.

Zato, pijte što više vode, prirodne mineralne vode, surutke i sokova od prirodno ceđenog voća. Takve vrste napitaka sprečavaju dehidraciju organizma, čuvaju zdravstveni balans, detoksikuju organizam i obogaćuju ga hranljivim materijama kao što su vitamini i minerali. Nemojte piti gazirane i veštački proizvedene sokove i napitke i izbegavajte dodavanje šećera u prirodno ceđenje sokove.

U veštačkim sokovima i napitcima, često su sadržani aditivi, konzervansi i šećeri koji jednako negativno utiču na formiranje ravnog i zategnutog stomaka, kao što je to slučaj sa aditivima i konzervansima iz industrijski proizvedene hrane.

Unos tečnosti, naročito je važan između obroka tokom čitavog dana, ali ga ne treba zanemariti ni konkretno u periodu neposredno pre i posle obroka.

Kada je reč o mleku i jogurtu, birajte one proizvode iz ove grupe, koji imaju što niži procenat mlečnih masti.

Mleko ili jogurt sa visokim procentom mlečne masti, može uticati na formiranje masnih naslaga na stomaku.

I za kraj, još da navedemo da postoje i tretmani iz oblasti estetske hirurgije koji vam mogu pomoći da zategnete stomak. Jedan od najpopularnijih se zove abdominoplastika.

Sponzorisano:

Loading...