Nadutost stomaka i gasovi – uzroci, simptomi i prirodno lečenje

Nadutost stomaka ne može se kvalifikovati kao bolest i ne postoji neki univerzalni lek. Nadutost može biti simptom neke druge bolesti, posledica naših nezdravih navika ili jednostavno osetljivost na neku hranu. U skorije vreme stres i napetost se sve više potencira kao uzrok nastanka.

Osobe koje muči nadutost često, naročito posle obroka, imaju osećaj da im se stomak uvećao i to mnogo više od unete količine hrane, osećaju nelagodnost i neretko imaju bolove ili grčeve i gasove.

Promenom načina ishrane, kao i pridržavanjem određenih saveta možete se rešiti ili bar umanjiti ovu neprijatnost. Ukoliko nadutost i gasovi vas prate duže vreme i ako vas ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti potrebno je da se javite gastrologu.

U težim slučajevima nadutost stomaka se povezuje sa gastritisom, sa dvanaestopalačnim crevom (čir), oboljenjima tankog i debelog creva i sa oboljenjima gušterače i žučne kese. Jedan od uzroka, naročito ako je praćen bolom u stomaku, jeste i kandida u crevima. Kandida se otkriva labaratorijskom analizom uzorka stolice.

Nadutost stomaka i gasovi – simptomi i prirodno lečenje

Lečenje i ishrana

Kao početni korak u rešavanju ovog problema navodi se testiranje na intoleranciju hrane. Ukoliko smatrate da je ovo testiranje nepotrebno ili skupo, izbacivanjem pojedinih namirnica iz ishrane možete poboljšati varenje i ubrzati rad creva. Izbacite iz upotrebe gazirane sokove, brzu i začinjenu hranu, grickalice; slatkiše svedite na minimalnu meru i beli šećer zamenite žutim (smeđim) šećerom ili medom.

Takođe, smanjite upotrebu pržene hrane, spremajte hranu na masti ili maslinovom ulju umesto na suncokretovom. Beli pirinač je isto neprijatelj brzog varenja, njega možete zameniti integralnim. Alkohol se isto nalazi na ovoj „crnoj” listi. Naravno da možete popiti jednu do dve čaše crnog vina, ali žestoki alkohol nikako nije preporučljiv. Pivo isto izbegavajte u velikim količinama pošto mehurici i žitarice koje se u njemu nalaze izazivaju opterećenje stomaka. Cigarete i žvakaće gume su još jedni izazivači nadutosti.

Mlečni proizvodi, naročito mleko, kod većeg boja ljudi izazivaju smetnje u varenju. To je posledica intolerancije na laktozu, odnosto nemogućnost organizma da preradi šećer iz mleka. Kupus, pasulj, karfiol, repa, brokoli i prokelj najviše od povrća izazivaju nadutost u stomaku. Naravno, njih nemojte izbaciti u potpunosti iz ishrane već smanjite njihov unos, pošto su vam potrebni vitamini koji se u njima nalaze. Kuvajte ih ili ih spremajte na pari.

Jogurt važi za prirodni probiotik, koristite tzv. bio jogurt koji sadrži tzv. prijateljske bakterije. Preporučuje se 2 čase jogurta dnevno. Pored jogurta, od mlečnih proizvoda se preporučuje i kefir, fermetički obrađeno kravlje, ovčje ili kozje mleko.

Peršun se ponaša kao diuretik i jedite ga svežeg, kao dodatak jelima ili spremite čaj. U litar vrele vode stavite šaku peršuna i ostavite da odstoji 5 minuta. Po potrebi zasladite medom. Čaj od nane, đumbir kao začin, paprika i ananas su veliki saveznici našim crevima. Čaj od nane piti pola sata pre jela. Ukoliko spremate jela od mesa i ribe jedite ih sa svežom salatom prelivenom limunovim sokom. Kao užinu jedite sveže voće.

Prirodni lek za nadutost je i mešavina meda i cimeta. Pored prijatnog ukusa i mirisa, omogućiće i bolje varenje. Svako jutro, pre jela, 2 decilitra tople vode promešajte sa kašikom meda i kašičicom cimeta. Čaj od mente se preporučuje posle jela. Čaj pripremite tako što kašičicu mente poparite šoljom ključale vode.

Kao prirodni diuretici se navodi i hrana bogata kalijumom. Banane, dinje, spanać, paradajz i koštunjavo voće omogućiće efikasno izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma. Rukola, biljka blago gorkog ukusa, takodje deluje kao diuretik i pospešuje želudačnu kiselinu i tako omogućava organizmu lakše varenje i  sprečava stvaranje gasova. Ananas i papaja su odlični za rastvaranje proteina u mesu i omogućava efikasnije razlaganje čvršće hrane.

Laneno seme je bogato proteinima, rastvorljivim vlaknima, gvožđem, cinkom i vitaminima C, E, B1 i B2 kao i provitaminom A. Odličan je laksativ i preporučuje se za čišćenje organizma. U kombinaciji sa kefirom jedno je od rešenja neprijatne nadutosti. Jednu kašiku lanenog brašna (ili samlevenog lanenog semena) pomešajte sa 100 mililitra kefira. Jesti ujutru, pre jela 7 dana. Drugih 7 dana, povećajte laneno brašno na dve kašike, a treće nedelje na tri.

Fizičke vežbe ili šetnja minimum 30 minuta dnevno pomoći će vam u bržem varenju i brže će tečnost istisnuti iz tela. Zato je dobro i unošenje dovoljne količine vode u organizam, minimum 2 litra za žene i 3 litra za muškarce. Voda pospešuje varenje i razlaganje hrane. Međutim, unos vode za vreme jela je nepreporučljiv. Masaža abdomena može pomoći da opustite stomak. Masažu radite nežno i u ležećem položaju. Spavajte dovoljno, onoliko koliko vaš organizam traži. Nedovoljno sna predstavlja stres za naš organizam.

Jedan veliki savet u borbi protiv nadutosti i gasova jeste da jedete malo ali češće. Naime, pauze od 4 sata između jela omogućavaju organizmu da na vreme svari pojedenu hranu. Jelo neposredno pred spavanje dodatno otežava želudac. Večerajte minimum 2 sata pre odlaska u krevet. Hranu sažvaćite do kraja i polako. Ukoliko gutate nedovoljno sažvakanu hranu, vazduh ostaje zarobljen i unosite te ga u stomak zajedno sa hranom. Ako se na vreme ne oslobodite gasova koji se nagomilavaju u stomaku, dolazi do nadutosti.

Reći ćemo i još da se nadimanje može javiti i kao jedan od simptoma PMS-a. Zato žene treba da vode računa da unose dovoljno kalcijuma (1,200 mg na dan) i magnezijuma (200-400 mg na dan).

Sponzorisano:

Loading...