Prvi znaci i simptomi trudnoće

Većina žena koje žele postati majke sa nestrpljenjem očekuju dane kada im se javlja menstruacija i nadaju se da se neće pojaviti, jer to je jedan od prvih znakova da se u telu žene nešto „dešava“.

Kada dodje do oplodnje jajne ćelije i ona se zametne u materici, telo kreće da stvara hormone koji će od momenta začeća biti tu kako bi pomogli da se plod lepo razvija i napreduje. Ti hormoni izazivaju kako fizičke tako i psihičke promene tako da se trudnoća sa punim pravom može nazvati „drugo stanje“ jer to i jeste.

Osim kašnjenja menstruacije, što i nije neki suguran znak, kod nekih žena može doći do začeća i ako kasnije menstruacije budu normalne pa tako otkrije trudnoću nakon par meseci.

Osim što žele otkriti što ranije da li su u drugom stanju iz znatiželje, većina žena želi da to otkrije kako bi što pre krenula da pazi na sebe, svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe.

Kako nastaje drugo stanje tako treba uvesti i druge navike u načinu života.

Potrebno je unositi sveže namirnice u obroke, pojačati unos vitamina kako bi bi plod dobijao od samog starta ono što mu je potrebno za normalan rast i razvoj. Treba prestati sa pušenjem, unošenjem alkohola, unošenjem lekova. Što se pre sazna za trudnoću, pre će se početi sa uvodjenjem novog režima.

Prvi znaci i simptomi trudnoće

Postoji više simptoma koji mogu biti pokazatelji da se nešto u telu menja i da je možta došlo do začeća.

Neki od znakova trudnoće su:

Nedostatah daha i vrtoglavica

Put do prodavnice i nazad je toliko naporan da gubite  dah, penjanje uz par stepenica izaziva ubrzani rad srca i otežano disanje. Pri naglim pokretima se smrači pred očima. Kod ovakvih stanja, retko koja žena pomisli da je trudna već da ima problema sa srcem ili pritiskom. Medjutim, prilikom odlaska kod lekara dijagnoza nije neka srčana mana već trudnoća.

Pospanost

Priroda se pobrinula da obezbedi siguran početak trudnoće. Poznato je da se u prvom trimestu javljaju spontani pobačaji, uzroci mogu biti razni, izmedju ostalog i preterana fizička aktivnost. U prvom tromesečju hormoni izazivaju usporavanje vašeg organizma kako bi zaštitili plod pa se tada javlja pospanost. Većina žena još nije primetila da je možta trudna a kako sedne i pogleda pet minuta u televizor ili novine, ona je već zaspala.

Osetljive grudi

Grudi bole kao pred menstruaciju, imate utisak da su natekle i postale mekane, oseća se bol pri dodiru ili nelagodnost, primećuje se bela tečnost iz njih, to je kolistrum, prvo mleko.

Hormoni i na njih utiču i pripremaju ih od prvog dana za svoju ulogu.

Mučnina

Javlja se individualno, kod nekih žena se javlja posle šeste nedelje trudnoće a kod nekih mnogo pre, neugodna je i vrlo često prestaje nakon povraćanja. Prestaje u drugom trimestu.

Često mokrenje

Oplodjena jajna ćelija smeštena je u prvom trimestru u doljnjoj, maloj karlici, zbog toga vrlo često pritiska bešiku što dovodi do češćeg odlaska u toalet, naročito tokom noći a i u periodu trudnoće se proizvodi veća količina tečnosti.

Glavobolje

Zbog nagle promene hormona, u prvom trimestu se često javljaju glavobolje, telo prosto nije naviklo na novu vrstu hormona i potrebno je da prodje vreme kako bi se naviklo, nakon toga prestaju. Ne preporučuje se uzimanje lekova protiv glavobolje.

Bolu u karlici

Hormoni trudnoće deluju na opuštanje ligamenata kako bi se pripremili za širenje stomaka, menjanja oblika kičme pri njegovom rast, širenja karlice za porodjaj, što može doveti do bolova koji mogu biti više neugodni nego bolni, uglavnom ne prestaju do kraja trudnoće, tako da se preporučuje podmetanje jastuka prilikom sedenja. Veoma korisne su i vežbe za razgibavanje, ali ih treba izvoditi umereno i oprezno jer se u ovom stanju lako može doći do povreda.

Grčevi

Kada se jajna ćelija smesti u matericu, kreće njeno širenje što izaziva grečeve u stomaku slične PMS pa je nekada teško razlikovati.

Čulo mirisa

Omljeni parfem više ne miriše kao što je mirisao, u gradu su svi namirisani teškim parfemima, cela ulica miriše na zapršku… Čulo mirisa u trudnoći postaje veoma izoštreno pa sve ono što normalna osoba ni ne oseća kod trudnice se manifestuje kao jaki miris a naročito smrad.

Čudne želje za hranom

Niste ljubitelj kiselog a imate takvu potrebu da pojedete naranže, i to kilo, bez problema. Višnje vam neverovatno prijaju ali pri pomisli na ribu vam se povraća i sl. To telo samo traži ono što mu je u tom periodu potrebno, naročito ako je u pitanju kisela hrana. Za dobar rad organizma potrebna je bazna sredina u telu, bazna sredina se dobija unošenjem odredjenih kiselina u teko koje se reakcijom pretvaraju u bazu.

Povišena temperatura

U doba ovulacije se temperatura povećava za nekoliko stepeni od normalne i to je jedan od načina kako utvrditi plodne dane, ako su vam prošli a isključili ste prehladu i viruse, verovatno ste trudno.

Promena raspoloženja

Usled naleta hormona javljaju se česte promene raspoloženja u vrlo kratkom vremenskom intervalu tako se u jednom momentu smejete a već u drugom briznete u plač.

Krvarenje

Lagano krvarenje nekoliko dana pre menstruacije je vrlo čest pokazatelj trudnoće jer se verovatno u tom period udogadja implantacija jajašca u zid materice što dovodi do malog krvarenja.

Zatvor i nadutost

Stomak je natečen, ne možete se zakopčati, kao da ste se malkice ugojili, imate zatvor. U naletu velike količine progesterona dolazi do zatvora stolice, ovi simptomi nestaju u drugom trimestu.

Tamne oreole

Zbog hormona se može desiti da se javi velika pigmentacija zbog koje bradavice i oreole dobiju tamnu boju koja traju sve do poradjaja, kasnije se povlači.

Promene u tenu

Vrlo je moguće da će se po licu pojaviti bubuljice zbog naglog porasta hormona a nisu isključene ni tamne fleke, sve ovo će nestati nakon poradjaja.

Pojačan sekret

Kod mnogih trudnica se javlja pojačani beli sekret, sve dok nema ružnog mirisa ili svraba je normalno.

Gubitak na kilaži

Zvuči neverovatno da se u trudnoći gubi na kilaži, ali usled pojačanog lučenja hormona, vrlo često dolazi do mučnina ili seprosto oseća sitost pa žena nema potebu za unosom hrane tako da može izgubiti na težini, posle prvog trimestra će to nadoknaditi.

Gorušica

Vrlo neprijatna i javlja se šta god da unesete u želudac a nikada je pre niste imali. To je još jedan od pokazatelja trudnoće.

Ovo su neki od pokazatelja da su se desile odredjene promene u organizmu i da je možda došlo do začeća. Nemojte očajavati ako niste primetili ni jedan od njih kod sebe. Organizam svake žene je drugačiji pa se samim tim i simptomi drugačije ispoljavaju. Neke žene imaju izražene simptome, neke ih osećaju po malo dok ih neke ni ne osete.

Vrlo često se simptomi mogu javiti kod žena a da uopšte nije došlo do trudnoće.

Ako ste nestrpljivi da što pre saznate da li ste trudni ili ne, možete uraditi test sa test trakicama. Test trakice se mogu kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama i vrlo su jednostavne za korišćenje.

Jedan od najpouzdanijih načina je analiza krvi beta HCG-om  – to je jedan od najpouzdanijih metoda koja biohemijskom analizom krvi utvrdjuje trudnoću veoma rano, nakon dve nedelje od  zadnjeg  odnosa. Može se odraditi u skoro svim laboratorijama a analize su gotove za par sati od momenta uzimanja. A moguće je utvrditi i ultrazvučnim pregledom.

Sponzorisano:

Loading...