Upala jajnika – simptomi i lečenje prirodnim putem

Najčešći razlog što se žene obraćaju ginekologu jeste upala jajnika. Upala jajnika ili ovaritis je bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice, a često je udružena sa upalom mokraćne bešike.

Uzroci upale jajnika mogu biti prehlada, oslabljen imuni sistem, upala slepog creva ili mokraćne bešike, kao i nošenje tesne odeće. Pokazalo se da od upale jajnika češće boluju žene koje puše i koje su izložene stresu i hladnoći. Smatra se da upala jajnika može biti uzrokovana i mikroorganizmima koji se prenose seksualnim putem, kao što su hlamidija i gonokoka. Upalu jajnika može izazvati i upotreba spirale kao sredstva za kontracepciju.

Simptomi upale jajnika

Najčešći simptomi upale jajnika su otežano mokrenje, pojačan sekret, nadutost, tup bol u jednom ili u oba jajnika, krvarenje i povišena telesna temperatura. Upala jajnika uzrokuje i velike bolove u periodu menstruacije, a može dovesti i do neredovnih menstruacija, kao i bolova tokom seksualnog odnosa. Postoje akutna i hronična upala jajnika, a od ovog problema uglavnom boluju žene između 24 i 40 godina. Simptomi upale jajnika nisu vezani za neko posebno godišnje doba, mada se veruje da do njih najviše dolazi u toku zime zbog hladnoće i nošenja neadekvatne odeće (kratke majice, plitke pantalone). Upala jajnika se može javiti i leti usled naglih promena temperature ili kupanja u prljavoj vodi.

Upala jajnika - simptomi i lecenje prirodnim putem

Upalu jajnika treba lečiti na vreme jer može dovesti do brojnih komplikacija. Ako često dolazi do upale jajnika, to može da dovede do začepljenja jajovoda i do neplodnosti. Istraživanja su pokazala da se plodnost umanjuje i nakon samo jedne upale jajnika. Ako se javi za vreme trudnoće, upala jajnika može da dovede i do sponatnog pobačaja ili do vanmaterične trudnoće.

Lečenje upale jajnika

Briga o reproduktivnom zdravlju podrazumeva ličnu higijenu, ali i izbegavanje rizičnih seksualnih odnosa. Veoma je važno da se dijagnoza uspostavi na vreme i da se pristupi adekvatnom lečenju. U slučaju upale jajnika, ginekolozi obično preporučuju mirovanje i upotrebu analgetika i antibiotika, a ozbiljnije komplikacije se nekada moraju rešiti hirurškim putem. U nekim slučajevima je teško uspostaviti tačnu dijagnozu, naročito u slučaju ciste na jajnicima, oboljenja bešike ili tvrde stolice u rektumu. Ako dođe do gnojne upale jajnika, neophodna je upotreba antibiotika i hospitalizacija. Pored konvencionalnih lekova i hirurških zahvata, postoje i prirodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju upale jajnika. U nastavku slede neki od najefikasnijih prirodnih lekova za ovaj ginekološki problem.

Obloga od koprive i jabukovog sirćeta. Potrebno je da isečete sveže listove koprive i da ih dobro istucate, a zatim da ih poprskate jabukovim sirćetom. Koprivu umotajte u dva sloja gaze i držite ovu oblogu u toku noći na donjem delu stomaka. Ovaj postupak ponavljajte 2-3 puta nedeljno.

Belo vino. Belo vino je takođe dobar lek u slučaju upale jajnika. Potrebno je da belo vino zagrejete, da u njega natopite vatu ili pamučnu krpu i da stavite na bolno mesto. Pustite da ovaj lek deluje u toku noći.

Crno vino i ruzmarin. Kombinacija crnog vina i ruzmarina je idealna za lečenje upale jajnika i mioma. Operite 40 vrhova ruzmarina i prelijte sa 1 litrom crnog domaćeg vina. Ova mešavina treba da stoji na hladnom i tamnom mestu par dana, a onda svakog jutra na prazan želudac uzimajte po 0,3 dl ovog napitka.

Čaj od virka. Čaj od virka je veoma efikasan lek u slučaju upale jajnika. Potrebno je da 1 kašiku isitnjenog virka prelijete sa 2,5 dl hladne vode i da pustite da proključa. Nakon toga, poklopite posudu i pustite da čaj odstoji oko 15 minuta, pa procedite. Preporučuje se da ovaj čaj pijete 3 puta u toku dana u periodu od 3 do 4 nedelje. Zatim napravite pauzu od 14 dana, pa možete ponoviti kuru.

Čaj od rusomače. Da biste napravili ovaj prirodni lek potrebno je da 2 kašičice rusomače prelijete sa 2,5 dl ključale vode. Poklopite ovu mešavinu i pustite da odstoji oko 15 minuta, a nakon toga procedite. Pijte ovaj čaj 6-8 nedelja, dva puta u toku dana.

Svinjska mast. Svinjska mast se takođe koristi za upalu jajnika. Potrebno je samo da umočite tampon u prepranu svinjsku mast i da pustite da odstoji u toku noći. Svinjska mast koja se koristi za lečenje upale jajnika treba da se prepere u 9 voda, a to se radi tako što sipate malo vode u mast, promešate kašičicom, a zatim prospete višak vode. Taj postupak ponavljajte 9 puta, dok mast ne bude penasto bela. Tek tada je možete koristiti za lečenje upale jajnika.

Kantarion. Za lečenje upale jajnika, cista i gljivica dobro je da umočite tampon u kantarionovo ulje i da pustite da deluje tokom noći.  Takođe, preporučuje se i vaginalno ispiranje čajem od kantariona.

Kupka od hajdučke trave. Kupka od hajdučke trave je odlična za ublažavanje simptoma upale jajnika. Uzmite 100 g usitnjene suve hajdučke trave i prelijte sa 2 litra hladne vode, a zatim dodajte 4-5 kašika morske soli. Kuvajte ovu mešavinu na laganoj vatri oko 10 minuta, a zatim poklopite i pustite da odstoji oko pola sata. Nakon toga procedite i dobijenu tečnost sipajte u kupku, pa dodajte još tople vode. Potrebno je da u ovoj kupki budete 20-30 minuta, a nakon završenog tretmana utoplite se dobro. Ovu kupku primenjujte u periodu od mesec dana, 2-3 puta nedeljno. Ako vam ona iz nekog razloga ne odgovara ili se pojave neke tegobe, prekinite terapiju.

Ako i pored upotrebe ovih prirodnih lekova simptomi ne prestanu ili se ne umanje, potrebno je da se obratite vašem ginekologu.

Sponzorisano:

Loading...