Crni pasulj – sastav, upotreba i recepti

Pasulj je povrće i namirnica koja se koristi u kulinarstvu, a koja zajedno sa sojom, sočivom, graškom, bobom, kikirikijem i boranijom, spada u grupu leguminoza ili mahunarki. Ono što je zajedničko za svo povrće iz ove grupe, jeste da je izrazito bogato vlaknima, kao i proteinima i mineralima. Takođe je izuzetan izvor energije za organizam.

Postoji jako puno vrsta pasulja koji se na razne načine mogu klasifikovati – prema boji, obliku i veličini zrna. Neke od najpoznatijih vrsta jesu beli, pasulj tetovac, zatim azuki, zeleni, mungo, žuti, šareni pasulj i drugi. Ipak, primat u sadržaju materija koje su značajne za ishranu i zdravlje ljudi, zauzima crni pasulj, koji je sve više zastupljen u našim kuhinjama.

Crni pasulj - sastav, upotreba i recepti

Sastav

Crni pasulj i danas se najviše koristi u zemljama odakle je i potekao a to su Meksiko i Venecuela. Karakterističan je pre svega po svojoj crnoj boji po kojoj je i dobio ime. Zrno mu je nešto sitnije u odnosu na druge vrste pasulja, a prilikom kuvanja za sobom ostavlja crnu vodu koja se koristi za spravljanje takozvane crne supe. Ima veoma izražen, pun ukus i intenzivan miris prilikom kuvanja. Veoma je koristan sastojak svakog tanjira jer pored svog velikog značaja po zdravlje, daje mu i lep i nesvakidašnji kolorit.

Ova vrsta pasulja izuzetno je bogata vlaknima, zatim vitaminima iz B grupe, B1, B9, a veoma su zastupljeni i magnezijum, kalijum, kalcijum kao i gvožđe, ali i proteina ima i više nego dovoljno. Smatra se da u ishrani u potpunosti zamenjuje meso.

Značaj crnog pasulja za zdravlje

Kada je u pitanju uticaj na zdravlje, ovaj pasulj ima veoma pozitivan efekat na funkciju bubrega, ali i na celokupni urinarni trakt, zatim značajan je i za reproduktivni sistem žena jer se smatra da pomaže u terapiji steriliteta, zatim kod bolova u kičmi i lumbaga.

Španski „frijoles negro“ ili crni pasulj, namirnica je za koju je dokazano da poseduje brojna antioksidantna dejstva, pa se zato poslednjih godina ukazuje na njegovu korist u terapiji raka prostate i debelog creva. Svakako je veoma bitan za pražnjenje crevnog trakta, te tako sprečava zadržavanje i nagomilavanje otpadnog materijala iz organizma u crevima, a samim tim i nastanak divertikuloze, infekcija, iritabilnog kolona pa i karcinoma.

Dalje, crni pasulj izuzetno je značajan i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, jer smanjuje nastanak aterosklerotskih procesa. Magnezijum ima veliku ulogu u regulaciji pravilnog funkcionisanja nervnog i mišićnog sistema. Takođe, ova namirnica je i od velikog značaja za regulaciju nivoa šećera u krvi, a kako ne sadrži gluten, mogu ga koristiti i osobe koje boluju od celijakije. Danas mu se pridaje veliki značaj i zbog uloge u smanjenju telesne mase, pa je stoga sastavni deo mnogih dijeta.

Crni pasulj u kuhinji

Crni pasulj koristi se u ishrani upravo zbog bogatstva u hranljivim sastojcima koje poseduje. Kao i svaki drugi pasulj, može se spremati gust, čorbast ili zapečen u rerni. Može se ukoliko je konzerviran služiti i kao prilog brojnim jelima i salatama, a da pri tom daje tanjiru jednu novu boju i šarm.

Evo jednog recepta sa crnim pasuljom kao glavnim sastojkom za bogatiji obrok i dan pun energije.

Salata sa crnim pasuljom i ćuretinom

Za pripremu ove salate potrebno nam je:

  • 200-300 gr dimljene ćuretine
  • 200 gr crnog pasulja
  • 3 čena belog luka
  • Veza crnog luka
  • 100 gr rukole
  • Pola veze peršuna
  • 2 lovorova lista
  • Po ukusu so, limunov sok, i maslinovo ulje

Priprema se tako što crni pasulj potopimo u hladnu vodu na 8 sati. Nakon toga kuvamo ga sa 3 čena belog luka i 2 lovorova lista oko sat vremena. U skuvan pasulj dodajemo so, ostavimo da se malo ohladi i procedimo. Mladi luk i pripremljenu rukolu iseckamo na komade i sjedinimo sa pasuljom. Dimljenu ćuretinu iseckamo na trake, a zatim sve sjedinimo prelijemo obilno maslinovim uljem, limunovim sokom, dodamo peršun  i so po ukusu.

Predlog:

Ukoliko biste da skratite vreme spremanja salate, umesto kuvanja kupite konzervirani crni pasulj.

Sponzorisano:

Loading...