Gersonova terapija protiv raka

Iako smo još odavno zakoračili u savremeno doba, doba u kome više ništa nije nemoguće, ipak čini se da nam neke stvari i dalje izmiču i ostaju nedostižne. U medicini su pronađeni lekovi za svakojake vrste bolesti, istraživanja su sve naprednija, ali ipak uprkos tome, neke od njih i dalje odnose brojne živote. Tumori su jedna od tih bolesti koje kose i na hiljade života dnevno.

Bilo da se radi o primarnim tumorima koji mogu zahvatiti bilo koji organski sistem kod ljudi, ili su u pitanju sekundarni tumori tj. metastaze, gubici su veliki. Oni koji se izbore sa ovom bolesti bilo hirurškim putem, hemioterapijom ili zračenjem, pravi su srećnici.

Za terapiju je smatra se potrebna i jaka volja, borbenost i želja za životom, ali u pojedinim slučajevima ni ona nije dovoljna.

Gersonova terapija protiv raka

Danas se po raznim novinama, internet sajtovima i drugim mestima za promociju alternativne medicine, prikazuju mnoge metode lečenja ove opake bolesti prirodnim putem, zdravijim načinom života, korekcijom ishrane, uvođenjem posebnih vrsta namirnica u ishranu i brojnim drugim metodama tradicionalne terapije. Smatra se da takve metode podstiču organizam na samoizlečenje.

Ko je bio Dr Max Gerson?

Jedan od tih alternativnih pokušaja lečenja raka, jeste i takozvana Gersonova terapija, koja je dobila naziv prema doktoru Maxu Gersonu koji je istu i patentirao. Danas je to jedna od najpopularnijih metoda koja se primenjuje u terapiji karcinoma, a bazirana je na principu samoizlečenja pomoću posebnog načina ishrane i detoksikacije organizma.

Dr Gerson radio je na svom projektu početkom dvadesetog veka, u periodu kada su počele da ga umaraju izražene migrenozne glavobolje za koje mu medicina tada nije mogla dati adekvatan lek. Kako je bio izričit i uporan u svojoj nameri da sam sebi otkrije terapiju, pokušao je da obezbedi sebi prevashodno vegeterijansku ishranu bez soli i na taj način je eliminisao svoje tegobe. Kako je hteo da i svojim pacijentima pomogne na isti način, otkrio je da ovakav vid prehrane ne samo da otklanja glavobolje, već je uspeo da kod svojih pacijenata ukloni i simptome lupusa, tuberkuloze i dijabetesa. Takođe, uspeo je i da dovede pod kontrolu i simptome astme, alergije, kao i da snizi visok krvni pritisak.

Stoga, dr Max Gerson izveo je zaključak da takav način ishrane ne leči direktno pomenute bolesti, već da to radi indirektno putem jačanja imuniteta i podsticanja metabolizma. Zbog toga se ova dijeta danas smatra veoma korisnom i u terapiji bolesti zavisnosti, epilepsije, artritisa, bolesti kardiovaskularnog sistema i drugih.

Gersonova dijeta

Sve namirnice u Gersonovoj dijeti podeljene su na :

 • Poželjne
 • Povremeno dozvoljene
 • Zabranjene

Kako je ova dijeta izrazito restriktivna i podrazumeva praktično vegansku hranu, samo najuporniji i najistrajniji pacijenti je mogu konzumirati. Detoksikacija je glavna osnova u njegovoj dijeti i smatra se da se ona jedino postiže upotrebom organske hrane, hrane bez aditiva i konzervanasa, jer kako smatra i sama zemlja je u startu zaražena istim. Na početku moramo naglasiti da je izričito zabranjena namirnica za ovu dijetu – so.

Poželjne namirnice po Gersonu

Dakle kako je u pitanju veganski tip prehrane, to automatski podrazumeva da se u ishrani voće i povrće (naravno najbolje je organsko) mogu koristiti u neograničenim količinama, bilo sveže, u salati, raznim sokovima, supama i čorbama. To su jabuke, kruške, šljive, breskve, pomorandže, zatim kelj, brokoli, šargarepa, blitva, paprike, zelena salata i drugo. Od ulja je dozvoljeno samo laneno ulje.

Dozvoljene namirnice su takođe i jogurt i med, kao i javorov sirup za zaslađivanje. Od vitamina to su C, B3, B12, B17, koenzim Q10 i kolostrum danas, dok je kalcijum izbacio iz ishrane.

Dozvoljene su apsolutno sve ove namirnice u obliku sokova, i do 13 čaša sokova dnevno po dr Gersonu, dakle na svakih sat vremena. Uz njih je potrebno smatra Gerson imati tri lagana obroka dnevno, a svaki od njih podrazumeva Hipokratovu supu koja je dobra za detoksikaciju organizma.

Recept za ovu supu glasi:

 • 1 srednji koren celera
 • 1 srednji koren peršuna
 • 2 praziluka
 • 2 srednja luka
 • Beli luk po volji i ukusu
 • malo peršunovog lišća
 • 600 g paradajza
 • 400 g krompira

Operite povrće, iseckajte ga na kockice ili izrendajte. Stavite ga potom u lonac, i dodajte malo vode koliko da ono bude pokriveno. Potom kuvajte sat do sat i po nakon ključanja kako bi se povrće skuvalo i na kraju ga propasirajte.

Kada su u pitanju sokovi , obavezno se u pomenutih 13 čaša dnevno moraju naći 4-6 čaša mešavine jabuke i šargarepe, kao i 2-3 mešavine soka od zelenog lišća. Ostalo mogu biti sokovi od šargarepe, zeleni sok, sok kao mešavina voća i povrća.

Povremeno dozvoljene namirnice po Gersonu su: 

Banana, pirinač, ražani hleb, povremeno smemo namirnice zasladiti šećerom, kuvani krompir. 

Zabranjene namirnice po Gersonu

Meso, mleko i proizvodi od mleka apsolutno su zabranjeni, kao i gore pomenuta so, jer se smatra da natrijum iz soli ulazi u ćelije i izaziva mnoge bolesti. Umesto vode za koju je smatrao da razblažuje kiselinu u želucu i smanjuje iskoristljivost hranljivih sastojaka,  piju se sokovi, a alkohol, kafa (sme samo za klistir 4 puta dnevno nekoliko dana u nedelji da se organizam prečisti) i čajevi su zabranjeni. Zabranjene su mahunarke, soja, pečurke, kao i margarin, zamrznuta, konzervirana dimljena i usoljena hrana, dakle sve prerađevine. Od voća i povrća su zabranjeni ananas, kokos, avokado i bobičasto voće, zatim krastavac i orašasti plodovi.

Dakle ova tri koraka jesu osnov Gersonove dijete:

 1. Tri obroka dnevno od dozvoljene hrane hrane bez aditiva i Hipokratove supe
 2. 13 pomenutih čaša soka dnevno
 3. Klistir od kafe

Iako postoje brojni podaci i ispovesti, video snimci pa i filmovi o izlečenima od raznih vrsta tumora ovom dijetom, ipak Gerson nije imao podršku svojih kolega i medicine generalno. Umro je od navodne pneumonije, a rezultati su pokazali da je zapravo otrovan Arsenom. Njegova kći nastavila je njegovim stopama i danas postoje u svetu dva centra koja ovu dijetu primenjuju u terapiji raka a nalaze se u Meksiku i Mađarskoj.

Ono što nam ostaje kao pitanje je da li je Max Gerson samo još jedan u nizu lekara koji je rak pokušao da izleči prirodnim putem, ili će nekada ova njegova terapija dobiti primat u lečenju najtežih bolesti današnjice.

Sponzorisano:

Loading...