Masna jetra – simptomi, ishrana i prirodno lečenje

Masna (uvećana) jetra je oboljenje ovog vitalnog organa od koga, u manjem ili većem obimu, boluje čak 20% ljudi. Masna jetra ili steatoza jetre se javlja u slučaju prekomernog nagomilavanja masti u jetri čime dolazi do umerenog povećanja obima ovog organa. Smatra se da postoji steatoza jetra kad masti pređu 5% ukupne težine jetre. Ovo stanje samo po sebi nije škodljivo, ali može biti rezultat nekog poremećaja u organizmu ili može doprineti nastanku drugih bolesti. Smatra se da 30% nelečenih osoba za 10 godina mogu dobiti cirozu jetre.

Steatoza jetre je uzrokovana mogim faktorima, a najčešći su: nezdrava i masna hrana, upotreba lekova, oboljenja jetre, alkoholizam, šećerna bolest, gojaznost, hepatitis. Istraživanja pokazuju da skoro 80% gojaznih ljudi boluje od masne jetre.

Prirodno lečenje podrazumeva vreme i odricanje, a najbitnije je da se smanji unos masne i hrane koja stvara masnoću u jetri, kao i promena načina života. 

Masna jetra – simptomi, ishrana i prirodno lečenje

Oblici (vrste) masne jetre

Ovo oboljenje može se dobiti na dva načina. Prvo se zove ”ne – alkoholična” masna jetra (NAFLD). Ovde dolazi do sakupljanja masnoće mnogo više nego što je normalno. Ova vrsta masne jetre se može podeliti na dve podvrste. U prvoj se nalaze obolele osobe koje imaju višak masnoće, ali nema oštećenja na jetri. Druga podvrsta je ne – alkoholni steatohepatitis (NASH) i nastaje kod pacijenata kod kojih je već došlo do oštećenja jetre. Ukoliko se NASH pravilno ne leči, može doći do ciroze jetre i otkazivanja  njenih funkcija. Rizični faktori kod NASH-a su: lekovi, toksini, nasledni faktor ili poremećaji metabolizma. Bolesnici se često žale na umor, malaksalost i na bol pod desnim rebrom. Dijagnoza se uspostavlja tokom labaratorijske analize krvi i ultrazvukom.

Druga vrsta masne jetre nastaje kod alkoholičara i zbog prevelike količine alkohola tokom dužeg perioda, a u slučaju naslednih predispozicija masna jetra može nastati i posle kraćeg pijanstva. Loša ishrana, gojaznost, višak gvožđa u organizmu i hepatitis C pogoršavaju stanje ”alkoholne” masne jetre.

Postoje tri stepena oštećenja jetre:

– Steatoza (masna jetra) – najbliži oblik oštećenja jetre, bez jasnih simptoma. Dolazi do nagomilavanja masnoće u ovom organu.

– Hepatitis, steatohepatitis – dolazi do pogoršanja funkcije jetre, upale, nekroze.

– Ciroza jetre – tkivo jetre postaje nefunkcijalno. Može da dovede do ozbiljnih komplikacija – popuštanje funkcije bubrega, krvarenje iz jednjaka i zeluca i drugo. 

Simptomi i dijagnoza masne jetre

Kod masne jetre je najopasnije to što u početnoj fazi ova bolest prolazi bez simptoma. Kasnije, kad bolest već uznapreduje, a može proći od nekoliko godina do decenije, javljaju se nekarakteristični simptomi kao što su: oticanje stomaka, povišena telesna temparatura, bol u gonjem desnom delu stomaka, opšta slabost, slab apetit, mučnina, žutica, problemi sa koncentracijom i drugo.

Nije zanemarljiv ni broj trudnica kod kojih se javlja masna jetra. Javlja se u kasnom drugom ili trećem tromesečju, a zbog povećanja ukupnog volumena krvi i plazme kroz neke unutrašnje organe. Sve ovo dovodi do hiperoagulabilnosti. Javljaju se grčevi, visok krvni pritisak, otekline. Promene u obimu jetre se ne primećuju kod zdravih trudnica, a vraćanje funkcija jetre u normalno stanje nastaje sa završetkom trudnoće. Samo u retkim slučajevima može doći do trajnog oboljenja jetre.

Kod tzv. alkoholne masne jetre simptomi se pogoršavaju sa periodima prekomernog konzumiranja alkohola.

Kako bi dijagnozirali oboljenje jetre i dali procenu njenog stanja i njenih funkcija, na prvom mestu jeste biohemijski pregled krvi i utvrđivanje labaratorijskih parametara kao što su: specifični jetreni enzimi (transaminaze, AST, ALT, GGT, ALP, bilirubin), onda se određuje stepen masnoće u krvi, trigliceridi, markeri na hepatitis A, B i C i utvrđivanje količine gvožđa u organizmu. Čak ni utvrđivanje ovih parametara nije dovoljno da se uspostavi dijagnoza. Zato lekari obavljaju i ultrazvuk i skener. Ultrazvukom se vidi da li je jetra uvećana i određuje se boja. Obolela jetra je svetlo žute skoro bele boje. Međutim, često zbog nekog žarišta i pregled ulratazvukom nije dovoljno pouzdan pa se koristi skener ili magnetna rezonanca. Na kraju, ako je potrebno, radi se i biopsija jetre. 

Masna jetra – lečenje 

Kakvo će lečenje doktor prepisati, zavisi i od uzroka koji su doveli do bolesti jetre. Ako nije došlo do ciroze, jetra kao samoregenerativan organ može da se oporavi i da se enzimi vrate u normalu ukoliko se uzroci otklone. Ukoliko je to alkohol – prvi korak jeste potpuno isključenje alkohola iz konzumacije obolelog. Čak i da oboljenje jetre nije izazvano alkoholom, isti se treba izbegavati zato što dodatno opterećuje jetru. Promena načina života i ishrane jeste važan korak u zalečenju. Kod gojaznih pacijenata prepisuje se dijeta sa smanjenim unosom masti i ugljenih hidrata, a sa većom konzumacijom voća i povrća, proteina i vlakana. Preporučuje se i veća fizička aktivnost i to pola sata dnevno, a kao cilj se postavlja smanjenje telesne težine 10% i više. Neophodno je i redovno merenje šećera u krvi i izbacivanje lekova koji loše utiču na jetru.

Kod trudnica kod kojih se javilo oboljenje jetre, ginekolozi preporučuju izazivanje poroda ukoliko je trudnoća odmakla.

Od pomoći u lečenju masne jetre koriste se i suplementi ishrani koji deluju kao antioksidanti i podstiču regenerativne procese u jetri. Važni su i cink, selen i omega-3 masne kiseline.

Prirodno lečenje masne jetre obuhvata fizičku aktivnost, redukciju ishrane i ubacivanje u ishranu bilje koje deluje antioksidantno i antiupalno i tako smanjuju oštećenja jetre.

Čaj od sikavice. Potrebno je da dve kašičice suve sikavice stavite u 2dl ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procediti. Piti jednu šolju dva puta dnevno.

Čaj od maslačka. Preko 2 kašičice usitnjenog korena maslačka preliti 2dl ključale vode i ostaviti 15 minuta da odstoji. Piti ujutru i uveče.

Čaj od sladića. Pola kašičice korena sladića prelite sa 150ml ključale vode. Ostaviti da deluje 5 minuta, pa procediti. Piti tri puta dnevno posle jela. Treba imati u vidu da se čaj od sladića ne preporučuje da se konzumira duže od 3 nedelje i da ga izbegavaju trudnice, dojilje i osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Pored gore spomenutih, možete koristiti i zeleni i crni čaj. Zeleni čaj deluje kao antioksidant i pogodan je za oboljenja jetre, a crni čaj sadrži cink, mangan i smanjuje upalu.

Đumbir je jako koristan za osobe sa masnom jetrom. Pomaže u regulaciji triglicerida i deluje kao antioksidant. Koristite ga kao čaj ili dodajte rendani đumbir u salatu.

Grejpfrut smanjuje nivo masti u jetri, ali i u čitavom organizmu.

Kao dodatak ishrani koristite domaće jabukovo sirće. Ono smanjuje uticaj masnog jela. Stavite jednu kašiku domaćeg sirćeta u supu ili čorbu ili ga koristite kao preliv salati i testeninama. Ali nemojte da preterujete jer jabukovo sirće menja PH vrednost krvi i dovodi do gubitka minerala.

Najpoznatiji narodni lek za masnu jetru jeste surutka. Bogata je proteinima, amino – kiselinama, enzimima, vitaminima i mineralima koji čuvaju i regenerišu jetru. Surutka se preporučuje kao napitak i kad nema oboljenja na jetri.

Ukoliko se na vreme otkrije masna jetra, a oboleli se pridržava date terapije, izlečenje je gotovo izvesno. Procena je da se pacijent oporavi posle 5 do 8 nedjelja od početka terapije. Ukoliko ciroza zahvati jetru, nažalost, ona gubi svoju funkciju i jedino rešenje je transplatacija organa. Ovde možete pročitati jako puno saveta na temu kako se leči masna jetra prirodnim putem.

Sponzorisano:

Loading...