Obnavljanje hrskavice kolena prirodnim putem

Skeletni sistem jeste osnovni sistem koji našem telu daje potporu, omogućava kretanje, fizičku aktivnost, rad, ali i štiti unutrašnje organe. Sve kosti skeletnog sistema ne bi funkcionisale na pravi način da nisu povezane u koštano – zglobni sistem.

Zglobovi su mesta gde se spajaju dve ili više kostiju. Da bismo mogli da izvršimo odgovarajuće pokrete a da pri tom ne dođe do oštećenja kostiju njihovim trenjem, između njih se nalazi hrskavica koja će to oštećenje sprečiti.

Stanja i bolesti koja oštećuju hrskavicu

Brz tempo života, neadekvatna ishrana koja uzrokuje gojaznost, sedentalni način poslovanja, ali i starenje i razne prateće bolesti, sve su to uzroci koji dovode vremenom, sporije ili brže, do oštećenja hrskavice.

Obnavljanje hrskavice kolena prirodnim putem

Neadekvatna ali i preterana fizička aktivnost sa brojnim povredama koje je prate, ali i mnoge bolesti koštano – zglobnog sistema u vidu osteoartroze (konkretno gonartroze za zglob kolena), osteoartritisa, hondroitisa i druge, mogu uništiti hrskavicu do velikih razmera.

Kako obnoviti oštećenu hrskavicu?

Smatra se da je pored brojnih metoda fizikalne terapije kao i hirurških metoda, hrskavicu moguće obnoviti i prirodnim putem, zdravijim načinom ishrane, ali i upotrebom raznih prirodnih lekova, melema i čajeva.

Ishrana kod oštećenja hrskavice

Dve aminokiseline za koje se smatra da su posebno bitne za obnovu hrskavice jer učestvuju u obnovi i očuvanju kolagena, koji je i osnovni sastojak prirodne hrskavice, jesu lizin i hondroitin. Kako se lizin ne proizvodi u organizmu, ovu aminokiselinu je potrebno unositi hranom. Smatra se da je adekvatan unos oko 12 miligrama za svaki kilogram naše težine. Namirnice koje su bogate lizinom su jaja, soja, jogurt, crveno meso, bakalar, mahunarke, dok se hondroitin dobija iz hitina morskih rakova, jastoga, kraba. Da bismo sačuvali elastičnost i gipkost hrskavice moramo ga unositi oko 1000 miligrama dnevno.

Veoma bitni u ishrani jesu i vitamini, vitamin C, A, D, E i K.

Vitamin E je poznati antioksidans i kao takav ublažava degenerativne promene na hrskavici i usporava njeno oštećenje. Ovim vitaminom obiluju namirnice kakve su suncokretovo seme, bademi, avokado, orasi…

Vitaminom D najbolje snabdevamo organizam izlaganjem suncu. Ima ga dosta i u mleku i proizvodima od mleka, zatim hlebu, ribi i dr.

Vitamini A i K su veoma dobri oksidansi ima ih u breskvama, kajsijama, šargarepi, narandži. Zatim jaja, džigerica, grejpfrut takođe obiluju u ovim namirnicama.

Vitamin C je hidrosolubilni vitamin,dakle  rastvara se u vodi, pa ga smemo jako puno koristiti. Limun, grejp, nar, kivi, i ostalo voće, ali i brojno povrće imaju dosta vitamina C.

Goveđi želatin, koji je dodatak brojnim jelima, izuzetan je i prirodni lek za obnovu hrskavice. Kako ima strukturu koja je nalik na hrskavicu zgloba kolena, kuka ili ma koju drugu, smatra se da je bitan u ishrani i da može pomoći kod obnove oštećenja. Oko 10 grama dnevno 30 dana jeste dovoljan unos za odraslu osobu, da bi se organizam obezbedio u proteinima, i aminokiselinama prolinom i hidroksiprolinom. Nakon toga pravite pauzu od 6 meseci, pa ponovite konzumiranje. Jako je dobar jer u njemu nema masti i holesterola, a obiluje kolagenom.

Supstanca Glukozamin sulfat ulazi u sastav brojnih preparata za regulaciju funkcije hrskavice. To su preparati u obliku gelova, krema, losiona koji uglavnom deluju lokalno. Glukozamin se takođe dobija iz hitina kraba, jastoga, morskih rakova, pa osobe sa alergijom na iste trebalo bi da ga izbegavaju. Oprez je potreban i kod osoba koje boluju od dijabetesa jer smatra se povećava nivo šećera u krvi. On se svakodnevno mora koristiti u dozama od 1500 miligrama.

Biljke koje pomažu kod obolele i oštećene hrskavice

Od biljaka koje se mogu koristiti kako u vidu napitaka, tako i u vidu melema, jesu zova, kamilica, zatim hajdučka trava i čičak, kao i rastavić i kopriva. Moguće je spravljati i razne tinkture i meleme od gline i limuna, kestena, kao i od rakije, meda i jabukovog sirćeta. Na obolela mesta privijaju se i listovi kupusa kako bi smatra se „izvukli“ upalu.

Ostale metode terapije obolele hrskavice

Pored pomenutih prirodnih preparata, veoma je bitno da regulišete telesnu masu i uklonite višak kilograma, jer svaki dodatni teret na zglobove oštetiće vašu hrskavicu. Hranite se zdravo, unosite što više voća i povrća, ali i mleka i mlečnih proizvoda bogatih vitaminom D i kalcijumom. Fizikalna terapija LED svetlima kao i akupunktura mogu biti od izrazitog značaja. Vežbajte, šetajte, plivajte, ali ne preterujte. Pravilno rasporedite teret. Nemojte praviti nagle pokrete.

Sponzorisano:

Loading...