Sok od krompira – za šta je dobar i recept za pripremu

Mnogi ljudi nisu upoznati sa lekovitim svojstvima sirovog krompira. Sirovi krompir je bogat mnogim vitaminima i mineralima. Sadrži dosta vitamina A, B i C,  provitamina A (beta-karotena), a od minerala: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, zatim fosfor i sumpor kao i proteine i vlakna. Jedan sirov krompir srednje veličine sadrži skoro pola propisane dnevne količine vitamina C.

Sirovi krompir najčešće se koristi u vidu soka za lečenje gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, artritisa, anemije, bolova u zglobovima i leđima, kao i za  ubrzavanje metabolizma, čišćenje kože lica. Ima vrlo širok spektar dejstva pogotovo na organe za varenje i probavni sistem.

Sok se priprema od mladih i svežih krompira. Preporučuje se crveni krompir. Prezreli krompiri nisu dobar izbor za pravljenje soka, jer sadrže otrovne supstance koje su štetne po ljudski organizam.

Sok od krompira - za šta je dobar i recept za pripremu

Za razliku od velikog broja namirnica koje su kisele sirov krompir je alkalan i smanjuje koncentraciju želudačne kiseline pa se uspešno primenjuje kod lečenja gastritisa. Prednost je što uništava bakterije u želucu koje ne mogu da postanu otporne na sok kao na antibiotike. Za ublažavanje i suzbijanje simptoma gastritisa pije se pola čaše soka od krompira razblaženog sa malo vode pola sata pre doručka, ručka i večere (na prazan želudac).

Sok od krompira vrlo efikasno deluje protiv upalnih procesa, jer je bogat kalijumom, kalcijumom i drugim mineralima pa se upotrebljava za lečenje artritisa. Ublažava glavobolje, bolove u zglobovima i u lumbalnom delu leđa prouzrokovanih artritisom. Da biste otklonili navedene tegobe isecite jednu krišku neoguljenog krompira i potopite u čašu vode i ostavite da odstoji od 3 do 5 minuta pa popijte na prazan želudac ujurtru pre doručka.

Sok od krompira je efikasan za lečenje anemije jer u većim količinama sadrži gvožđe i folnu kiselinu koji njaviše podstiču proizvodnju eritrocita – crvenih krvnih zrnaca.

Krompirov sok možete natopiti na tufer i ili vatu pa ga natapkati na lice kako biste ublažili iritacije i osipe izazavane alergijskim reakcijama. Takođe, primenjuje se i za uklanjenje akni i ekcema.

Sok od krompira je dobar i za suzbijanje kardiovaskularnih oboljenja jer ubrzava cirkulaciju krvi i reguliše visok krvni pritisak. Takođe, poboljšava imunitet organizma i vrši njegovu detoksikaciju. Za čišćenje jetre i detoksikaciju organizma pije se čaša sveže isceđenog soka pre doručka.

Recept za pripremu soka od krompira

Pre pripreme krompir treba oprati, oljuštiti i dobro očistiti (skinuti sve klice, zelene delove i crne tačkice), oprati ga i ostaviti ga da se ocedi. Nakon toga ga izrendajte i stavite u lanenu krpu pa procedite. Možete ga iseći i na sitnije komade pa ga izmiksati u blenderu.

Sok se pije uvek sveže isceđen, a za one koji ne vole ukus krompira mogu dodati šargarepu, krastavac, peršun, celer, cveklu ili jabuku. Za jačanje imuniteta pije se jedna čaša ujutru pre doručka. Kod ozbiljnijih tegoba preporučena doza je od dve do tri čaše dnevno u zavisnosti od prirode bolesti. Kod hroničnog premora i malaksalosti pije se po jedna čaša soka od krompira, jabuke i cvekle ujutru i uveče pre obroka.

Sponzorisano:

Loading...