Čišćenje jetre prirodnim putem uz pomoć hrane

Moderno društvo opterećuje jetru, imajući u vidu činjenicu da unosimo previše prerađene i pržene hrane i da smo izloženi zagađenjima iz okoline i stresu.

U takvim uslovima jetra mora pojačano da radi i tada nije u stanju da efikasno preradi toksine i masti. Srećom, postoji mnogo namirnica koje čiste jetru, unapređujući njenu sposobnost uklanjanja otrove iz tela.

Hajde da vidimo koje su to namirnice.

Hrana za čišćenje jetre:

1. Beli luk

Samo mala količina ove super namirnice aktivira jetrine enzime koji pospešuju ispiranje toksina iz tela. Beli luk sadrži velike količine alicina i selena koji uspešno čiste jetru.

2. Grejpfrut

Ovo voće je bogato vitaminom C i antioksidansima koji unapređuju proces čišćenja jetre. Mala čaša sveže ceđenog grejpfruta stimuliše proizvodnju enzima koji izbacuju kancerogene supstance iz jetre.

3. Cvekla i šargarepa

Obe vrste povrća su bogate flavonoidima i beta karotenom, supstancama koje poboljšavaju rad jetre.

4. Zeleni čaj

Vaša jetra žudi za ovim napitkom zbog visokog sadržaja katehina koji dokazano unapređuju funkciju jetre. Zeleni čaj ne samo što je ukusan, već je i odličan saveznik zdrave ishrane.

Zeleni čaj

5. Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće spada u najbolje namirnice za čišćenje jetre. Može se konzumirati sveže, kuvano ili u obliku sokova. Bogato je hlorofilom koji uklanja toksine, teške metale, hemikalije i pesticide iz krvi. Zahvaljujući ovoj svojoj sposobnosti, zeleno lisnato povrće štiti jetru.

Probajte da uvrstite u ishranu gorku dinju, rukolu, listove maslačka, spanać, listove gorušice ili cikoriju. Ove biljke pospešuju stvaranje i protok žuči koja uklanja otpadne materije.

6. Avokado

Ova super namirnica podstiče proizvodnju glutationa, supstance potrebne jetri za nesmetano uklanjanje toksina.

7. Jabuke

Jabuke su bogate pektinom koji izbacuje toksine iz digestivnog trakta, čime se omogućava pravilno funkcionisanje jetre.

8. Maslinovo ulje

Hladno ceđena ulja poput maslinovog, konopljinog i lanenog su odlična za jetru u umerenim količinama. Ulje stvara lipidnu bazu koja uklanja toksine iz tela. Na ovaj način jetra je manje opterećena.

9. Alternativne žitarice

Ako konzumirate belo brašno i žitarice od celog zrna, vreme je da promenite to i da ih zamenite kinoom, prosom ili heljdom. Jetra funkcioniše kao filter za toksine, kojima obiluju žitarice koje sadrže gluten. Prema jednoj studiji, kod osoba koje su netolerantne na gluten rezultati testiranja jetrinih enzima su loši.

10. Kupusasto povrće

Brokoli i karfiol podižu nivo glukozinolata koji podstiču proizvodnju jetrinih enzima. Ovi enzimi ispiru kancerogene toksine, čime se smanjuje rizik od raka.

kupus dijeta

11. Limun i limeta

Ovo citrusno voće sadrži veoma velike količine vitamina C koji sintetiše toksične materije koje onda upija voda. Konzumiranje sveže ceđenog limuna ili limete ujutro pospešuje rad jetre.

12. Orasi

Zahvaljujući visokom sadržaju aminokiseline arginina, orasi pomažu jetri u izbacivanju amonijaka. Orasi su takođe bogati glutationom i omega-3 masnim kiselinama koji unapređuju čišćenje jetre. Dobro sažvaćite orahe (osim ako nisu u tečnom stanju) pre nego što ih progutate.

13. Kupus

Slično kao i brokoli i karfiol, kupus stimuliše aktiviranje dva jetrina enzima koji su važni za uklanjanje toksina. Probajte da uvrstite u ishranu jela kao što su kimchi (pikantno korejsko jelo slično kiselom kupusu), salata koleslav, čorba od kupusa ili kiseli kupus.

14. Kurkuma

Pošto je kurkuma omiljeni jetrin začin, dodajte je u prvi sledeći obrok za trenutno čišćenje jetre. Kurkuma pospešuje detoksifikaciju jetre budući da stimuliše rad enzima koji uklanjaju kancerogene supstance.

U ostale čistače jetre spadaju artičoka, špargla i prokelj. Sve ove namirnice pospešuju pravilan rad jetre, zbog čega zaslužuju da se nađu na vašem jelovniku.

Sponzorisano:

Loading...