Kivi dijeta – saveti i iskustva

Pretpostavljamo da je velika većina vas sigurno čula za voće kivi, ali verovatno niste upoznati sa njim detaljnije i sa mogućnostima koje ono pruža kada je u pitanju mršavljenje.

Pre nego što saznate detaljnije o kivi dijeta, hajde prvo da pogledamo odakle nam kivi dolazi, zbog čega je zdrav itd.

O kiviju

Kivi je voće koje nam dolazi iz Kine, a u toj zemlji je i proglašen za nacionalno voće. Pored Kine ovo voće odnosno biljka raste i u Japanu kao i u Sibiru. Obično se može naći na nadmorskim visinama višim od 600 metara, pa sve do oko 2.000 metara.

Najkorisnije deo ove biljke je svakako plod koji se koristi u ishrani, dok se generalno kivi koristi čak i u kozmetičkoj industriji.

kivi-dijeta

Za šta je kivi dobar i šta sadrži?

1. Prepun je vitamina. Počev od vitamina C preko vitamina A, vitamina B komplexa i vitamina E i K ova voćka je zaista sjajan izbor za jačanje imuniteta i snabdevanje organizma potrebnim vitaminima.

2. Ima dosta i minerala. Pored vitamina, u sebi kivi sadrži i jako bitne minerale kao što su: kalcijum, magnezijum, gvoždje, kalijum i fosfor.

3. Odličan je lek za prehladu. Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje smo naveli, kivi je zaista efikasan prirodni lek protiv prehlada. Možete ga jesti svežeg ili ga staviti u sokovnik i praviti ”vitaminsku bombu” od njega u kombinaciji sa drugim vrstama voća.

4. Čisti kožu. Može se koristiti u maskama za lice i generalno negu kože u kombinaciji sa bananom.

5. Smanjuje celulit. Iako malo poznate, kupke od kivija u mnogome mogu uticati na smanjenje celulita.

Ovih 5 su samo neke od prednosti kivija za naše zdravlje. Ova voćka ih ima još dosta, a jedna od njih je i njen uticaj na mršavljenje. Upravo iz tog razloga je i nastala kivi dijeta, koju ćemo vam predstaviti i objasniti u nastavku ovog teksta.

Kivi dijeta – saveti i uputstva

Pre nego što se odlučite da počnete sa sprovodjenjem kivi dijete bitno je napomenuti da ovu dijetu smeju da drže samo oni koji imaju zdrav stomak, normalno varenje i oni koji su zdravi.

Kivi dijeta se drži 4 dana. U toku ova 4 dana svaki dan se jede kivi u obrocima.

Primer obroka u ovim danima su sledeći:

Doručak: za prvi obrok možete se opredeliti za jedan kivi, uz jogurt sa jednim parčetom tostiranog hleba.

Užina br.1: za pravu užinu je dovoljno da pojedete samo jedan zreo kivi

Ručak: za glavni obrok možete jesti kivija koliko god želite. Ovo će se posebno svideti onima koji obožavaju ovo voće. Uz kivi preporučuje se supa od povrća.

Užina br.2: kao i za prvu užinu, tako i za ovu popodnevnu možete pojesti jedan kivi

Večera: za poslednji obrok savetuje se jedan kivi i jedno do dva kuvana jajeta. Nakon ovog obroka možete popiti neki blagi čaj koji će vas umiriti pred spavanje, a idealan izbor je čaj od kamilice. Obavezno čaj piti bez dodavanja šećera ili drugih zasladjivača.

Kivi dijeta – napomene i iskustva

Tokom držanja ove dijete ne smete piti nikakva druga pića osim vode, i eventualno kafe i čaja ali bez šećera. Traje 4 dana, i ne smete je držati duže. Morate praviti pauzu bar 4 dana nakon prvog držanja da bi mogli ponovo da je primeniti za nova 4 dana.

Iskustva pokazuju da se za ova 4 dana koliko se drži kivi dijeta može izgubiti do 2 kilograma što je zaista odlično.

Osobe koje imaju problema sa anemijom ne bi smeli da drže ovu dijetu. Smatra se da ovo dijeta nije baš najzdraviji izbor, jer je zasnovana na vrlo malom unosu kalorija, pa iz tog razloga dobro razmislite pre početka. Moramo napomenuti i da postaje informacije na internetu gde se savetuje da se ova dijeta drži čak 6 dana. Te informacije nisu tačne, i nikako ih nemojte uzimati u obzir jer je ovo jedna vrlo extremna dijeta i treba se držati maximalno 4 dana.

Obavezno se pre početka držanja ove dijete posavetujte sa svojim lekarom ili nutricionistom.

Sponzorisano:

Loading...