Pločice na stomaku pomoću ishrane

Prema statističkim podacima, dobijenih na osnovu preciznih istraživanja u svetu, ali i kod nas, čak više od 60 procenata ženske populacije nije zadovoljno čvrstinom i obimom svog stomaka. Ovaj procenat je čak nešto viši i među pripadnicima muške populacije, pa se zato jasno može zaključiti da je problem prisustva masnih naslaga u regiji stomaka izuzetno prisutan.

Zbog toga, veliki broj ljudi nije u potpunosti zadovoljan izgledom svoje figure, a kod osoba kod kojih je ovaj problem izražen u naglašenoj meri, često dolazi i do gubitka samopouzdanja, do problema prilikom odabira odeće, ali i do zdravstvenih problema koji mogu biti inicirani upravo masnim naslagama na stomaku.

masne-naslage-na-stomaku

Zašto nastaju masne naslage na stomaku?

Masne naslage na stomaku, formiraju se veoma lako i brzo, a uzrokovane su grupom međusobno različitih faktora. U te faktore, ubrajaju se smanjena fizička aktivnost, koja uključuje često i dugotrajno sedenje, zatim genetski faktor, ali i ujedno najuticajniji i najčešći faktor, nepravilna ishrana.

Kako nepravilna ishrana utiče na formiranje masnih naslaga na stomaku?

Ukoliko su vaši obroci obilni i ukoliko su sačinjeni od masnih, teško svarljivih, pritom veoma kaloričnih namirnica, prepunih ugljenih hidrata, budite sigurni da ćete se ubrzo i sami ubrojati u deo populacije koja je obuhvaćena gore pomenutim istraživanjem.

Sve namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, ukoliko se prekomerno unesu u vaš organizam, direktno se pretvaraju u masne naslage i te naslage prvo budu formirane, upravo na stomaku.

Dakle, sav onaj višak energije, koji u procesu prerade hrane i sagorevanja kalorija vaš organizam ne postigne da obradi i potroši, direktno se pretvara u salo.

Zato, uvek brinite o tome da se hranite pravilno i umereno, a to posebno imajte na umu onda kada ste svesni da ćete biti u fazi mirovanja i da vam neće biti potreban obiman izvor energije odnosno hrane.

Kako se hraniti pravilno i time eliminisati masne naslage sa stomaka?

Ukoliko već imate formirane naslage sala na stomaku ili ukoliko jednostavno želite takav problem da sprečite i formirate pločice na stomaku, prvo što preporučujemo da uradite jeste da korigujete ishranu.

Ukratko, u što većoj meri, svoj jelovnik obogatite namirnicama koje predstavljaju prirodne sagorevače masti, a takve namirnice kombinujte sa namirnicama bogatim vlaknima i proteinima i ne zaboravite dovoljan unos vitamina, kao i tečnosti.

Kako namirnice koje su sagorevači masti dovode do pločica na stomaku?

Namirnice koje su prirodni sagorevači masti, a to su u prvom redu limun, grejpfrut, zelene banane, papaja, menta, đumbir, jabukovo sirće i zeleni čaj, direktno tope nagomilane masti u organizmu i na taj način vas oslobađaju neželjenih naslaga koje prikrivaju vaše pločice na stomaku. Pritom, ove namirnice takođe sprečavaju formiranje novih naslaga, a ujedno i detoksikuju vaš organizam.

Kako namirnice bogate vlaknima dovode do pločica na stomaku?

Ono što je prvo važno reći za namirnice bogate vlaknima, jeste da one brzo izazivaju osećaj sitosti i istovremeno taj osećaj dugo zadržavaju. Zbog toga, na poseban način doprinose formiranju ravnog stomaka, jer sprečavaju vašu potrebu za prekomernim unosom hrane. Pritom, namirnice bogate vlaknima pružaju dovoljan izvor energije i samim tim smanjuju potrebu za prostim šećerima, odnosno štetnim ugljenim hidratima koji formiraju masne naslage.

U namirnice bogate vlaknima, ubrajaju se: žitarice i proizvodi od žitarica, zatim mahunasto povrće kao što je pasulj ili grašak, koštunjavo voće kao što su bademi, orasi, pistaći, kikiriki ili brazilski orasi. Takođe, vlakna su sadržana i u voću poput avokada, manga, kao i jabuka, krušaka, malina, jagoda, grožđa, kivija i pomorandži. Suvo voće kao što su suve šljive, suve smokve, suve urme i suve breskve izuzetno su bogate vlaknima, a to se može reći i za zeleno povrće kao što je spanać, kelj, kupus i brokoli.

Kako namirnice bogate proteinima dovode do pločica na stomaku?

Proteini koje putem namirnica unesete u organizam su direktno odgovorni i zaduženi za formiranje mišićnog tkiva na celom telu, pa tako i do pločica na stomaku. Zato, treba jesti pirinač, jaja, banane, mahunasto povrće, kao i nemasne vrste mesa kao što su pileće belo meso, ćureće belo meso, ali i riba.

Kakav režim ishrane najviše pogoduje formiranju i održavanju pločica na stomaku?

Kako bi ste što brže i jednostavnije uz pomoć ishrane formirali pločice na stomaku, potrebno je da pored toga što ćete obratiti pažnju na izbor namirnica, obratite pažnju i na sam režim ishrane, odnosno na to na koji način i koliko često ćete određene namirnice konzumirati.

U prilog tome, važno je ponoviti da vam obroci nikako ne smeju biti preobilni. Naprotiv, poželjno je da jedete češće i manje. Preporučuje se da u cilju formiranja pločica na stomaku, ukupnu količinu namirnica koju unesete tokom dana, rasporedite na šest obroka. Pritom, u te obroke, najbolje je da u umerenoj količini uvrstite mešavinu gore navedenih vrsta namirnica.

Kako bi namirnice sačuvale svoje sastojke i kako bi uticaj tih sastojaka na formiranje pločica na stomaku bio maksimalan, najbolje je namirnice jesti u svežoj formi ili kao obarene. Pečenjem i prženjem, smanjuje se ili potpuno eliminiše dejstvo njihovih sastojaka.

Dodatni savet: Ukoliko pak niste zadovoljni rezultati pomoću ishrane, znajte da postoje i brojni tretmani iz oblasti estetske hirurgije koji vam mogu pomoći da dobijete pločice na stomaku. Jedan od najpoznatijih tretmana je abdominoplastika.

Sponzorisano:

Loading...